Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Doi ruși care pretind că sunt mercenari Wagner recunosc că au omorât copii în Ucraina: "Am primit ordinul de a ucide pe oricine"

Doi foști condamnați ruși care susțin că au lucrat pentru grupul de mercenari Wagner au mărturisit că au ucis sute de civili, inclusiv copii, în Ucraina. Ambii bărbați au acordat interviuri unui activist pentru drepturile omului aflat în exil, care conduce site-ul Gulagu.net, unde relatează despre corupția și tortura din Rusia.

Foștii condamnați - Azamat Uldarov și Alexey Savichev - au fost grațiați prin decrete prezidențiale rusești anul trecut, potrivit Gulagu.net.

Într-o confesiune de o oră, bărbații descriu acțiunile lor în Ucraina de la invadarea Rusiei în februarie 2022, inclusiv executarea a 60 de prizonieri răniți, dintre care unii erau soldați ruși care au refuzat să continue lupta.

Bărbații spun că aceste evenimente au avut loc în Soledar și Bahmut, în regiunea Donețk din estul Ucrainei, în februarie 2023. Cu toate acestea, Euronews nu a putut verifica independent aceste afirmații.

"Am primit ordinul de a ucide pe oricine"

Azamat Uldarov și Alexey Savichev susțin amândoi că au decis să mărturisească din cauza sentimentelor de vinovăție. Unul dintre foștii mercenari descrie scene sfâșietoare de ucidere a unui copil.

"Când am intrat în Soledar și Bahmut, am primit ordinul de a ucide pe oricine: bărbați, femei, copii, bătrâni. O fetiță țipa. Trebuie să fi avut cinci sau șase ani. Am împușcat-o. O împușcătură mortală direct în cap."

"Vreau ca Rusia și alte națiuni să cunoască adevărul. Nu vreau război și vărsare de sânge. Vedeți că țin o țigară în mâna asta. Am urmat ordinele cu această mână și am ucis copii", a spus Azamat Uldarov.

Foștii deținuți au declarat că au primit ordinele de ucidere direct de la șeful Grupului Wagner, Evgheni Prigojin.

Wagner este o organizație privată de mercenari ruși și are mii de luptători din închisorile rusești, în schimbul unor promisiuni de grațiere sau de reducere a pedepselor dacă supraviețuiesc.

Procurorii ucraineni au început o anchetă

Activistul care i-a intervievat pe bărbați a publicat documente ca dovadă că cei doi au petrecut timp luptând în Ucraina. Se pare că s-au întors în Rusia cu medalii și bani.

Când a fost confruntat cu aceste afirmații, serviciul de presă al lui Evgheni Prigojin de pe Telegram a publicat o declarație în care se spune că: "În ceea ce privește executarea copiilor, desigur, nimeni nu împușcă vreodată civili sau copii, nu trebuie să facem asta. Am venit acolo pentru a-i salva pe ucraineni de regimul sub care se află".

Videoclipul a făcut vâlvă pe rețelele de socializare, mulți politicieni reacționând la el. Șeful biroului prezidențial ucrainean a scris pe Twitter, spunând  "Mărturisirea nu este suficientă. Trebuie să existe o pedeapsă. Dură și corectă. Și cu siguranță va fi. Câte crime ca acestea au mai fost comise?".

Procurorii ucraineni au început o anchetă pe baza interviurilor foștilor soldați.

Mărturisirea vine în contextul în care săptămâna trecută a fost distribuit online un videoclip tulburător în care se presupune că un mercenar Wagner decapitează un prizonier de război ucrainean.

Ucraina a promis că va investiga videoclipul macabru care circulă pe rețelele de socializare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE