Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

DNA: 22 de milioane de euro, mită pentru duty-free în aeroport. Fostul director al CN Aeroporturi București, reținut

Fostul director general al Companiei Naţionale Aeroporturi Bucureşti (CNAB), George Ivan, a fost reținut de procurorii DNA, alături de alte trei persoane într-un dosar legat de gestionarea spațiilor comerciale din aeroport. Procurorii spun că un om de afaceri, apropiat al fostului șef al Aeroportului, ar fi cerut mită o sumă colosală: de peste 22 de milioane de euro, în mai multe tranșe, pentru a prelungi ilegal contractele de exploatare a spațiilor din terminalele aeroportului. Sumele de bani ar fi post cerute în mod direct, sau prin intermediarul George Ivan, susține DNA.

În afara de cei patru reținuți, din afacere mai făcea parte și un alt fost director al Aeroportului Otopeni, pus sub control judiciar.

Cei patru reținuți și-au petrecut noaptea în arestul poliției Capitalei și acum se află la Tribunalul București. Procurorii cer ca aceștia să fie arestați preventiv pentru faptele lor. O decizie în acest sens o poate lua doar instanța.

Procurorii ar fi dezvăluit înțelegerile care se făceau, cel puțin în ultimii doi ani, între diverse persoane, chiar și cu funcții de conducere, la data faptelor, în Aeroport, pentru ca anumiți afaceriști să beneficieze de prelungirea contractelor de exploatare a spațiilor comerciale (magazine și restaurante) din interiorul aeroportului Otopeni.

22 milioane de euro mită, în 4 tranșe

DNA dă exemplu că în perioada 01 ianuarie - 08 noiembrie 2022, persoană fizică, direct sau după caz, prin intermediul inculpatului Ivan George Alexandru, fostul șef al Aeroportului, dar care e în continuare angajat, ar fi cerut de la doi oameni de afaceri peste 22 milioane de euro mită, în 4 tranșe: 2 tranșe de 10 milioane de euro și alte două de 1 milion 200 de mii de euro, pentru a le asigura acestora prelungirea cu un an sau 5 ani a afacerilor din aeroport.

În schimbul banilor, inculpatul ar fi lăsat să se creadă că are relații la ministrul Transporturilor și la actualul director general din Aeroportul Otopeni, susține Direcția Națională Anticorupție.

Același fost director e acuzat, în plus, că ar fi dat caietul de sarcini unui alt afacerist, pentru ca acesta să poată câștiga o licitație. 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE