Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Dinamo a revenit în Superligă, după un sezon în eșalonul secund

Dinamo a revenit în prima ligă după un singur sezon. S-au marcat 13 goluri în cele două meciuri de baraj cu FC Argeș.

"Câinii roșii" au reușit ceea ce mulți credeau că este imposibil, promovarea în prima ligă după un singur sezon de la retrogradarea în liga secundă pentru prima dată în istoria clubului. În meciul de baraj disputat cu FC Argeș, Dinamo s-a impus cu un scor greu de imaginat, 6-1, iar în retur, dinamoviștii au pierdut cu 2-4, în urma unei partide spectaculoase.

În returul jucat la Mioveni, echipa antrenată de Ovidiu Burcă a avut mari emoții după ce a fost condusă cu 2-0 și 4-1. Piteștenii au marcat două goluri în două minute, prin Tofan și Jakolis, iar în minutul 15 era deja 2-0.

Dinamo a punctat prin Ghezali, pe finalul primei reprize, însă partea secundă a debutat ca și prima și Argeșul a înscris alte două goluri, ambele prin Garita, în minutele 47 și 51. La 4-1, echipa lui Bogdan Vintilă spera la o minune, însă elanul piteștenilor s-a încheiat în minutul 55, când au rămas în 10 jucători, după eliminarea lui Calcan.

Dinamovistul Pop a închis tabela în minutul 60 și meciul s-a terminat 4-2, insuficient pentru echipa din Trivale, care a pierdut turul cu 1-6 și a retrogradat, iar dinamoviștii au revenit în prima ligă.

Dinamo a promovat în Superligă

Astfel, Dinamo se întoarce pe prima scenă a fotbalului românesc, în ciuda problemelor financiare grave și mai ales că echipa se afla în insolvență din iunie 2021. La un moment dat, chiar s-a pus problema existenței clubului, pentru că falimentul bătea la ușă.

Pe 24 februarie 2023, Dinamo a anunțat că pachetul majoritar de acțiuni, deținut de Dorin Șerdean, a fost cumpărat de către compania Red&White, reprezentată de Eugen Voicu și Andrei Nicolescu. Practic, au fost achiziționate partea lui Dorin Șerdean, adică 72.77%, și cea de 8% , care era deținută de suporteri. De altfel, fanii au reprezentat, în ultimii ani, colacul de salvare al echipei, după ce s-au constituit în DDB (Doar Dinamo București) și au ajutat cu bani clubul.

De la spectrul falimentului, la revenirea în prima ligă

Noii acționari au mai stins din datorii și au făcut posibil ca echipa să primească astfel licența de a evolua în prima ligă. Însă la momentul sosirii lor, aceștia au anunțat că există un plan potrivit căruia vor fi investite 12 milioane de euro, treptat, ca plan de business, așa cum l-a denumit Andrei Nicolescu.

Ieșirea din insolvență este însă scopul principal și se așteaptă aprobarea planului de reorganizare, după ce acesta a fost respins o dată în decembrie 2022. Ulterior, pe 25 mai 2023, instanța a decis amânarea până pe data de 19 iunie, potrivit dinamo1948.club, pentru că au fost solicitate documente suplimentare.

Deocamdată, noul plan de reorganizare, propus de administratorul judiciar Răzvan Zăvăleanu, a fost aprobat pe 7 aprilie de către Adunarea Creditorilor.

  • Astfel, noul plan de reorganizare, care este al treilea de la declanșarea insolvenței, se întinde până la finalul anului 2025.

Dinamo are datorii curente de 1,3 milioane de euro

Datoriile curente ale lui Dinamo sunt de aproximativ 1,3 milioane de euro și se referă la datorii către instituții, firme, foști jucători sau antrenori și angajați. Această sumă ar trebui achitată cât mai rapid, pentru a fi evitat falimentul.

Data 29 mai 2022 a rămas în memorie drept momentul în care Dinamo a retrogradat pentru prima dată în istoria de 74 de ani a clubului. La acea vreme, dinamoviștii au pierdut barajul cu U Cluj, după ce nu au fost capabili să întoarcă scorul din tur, acel 0-2. A fost doar 1-1 în retur.

  • Dinamo are în palmares 18 titluri de campioană a României și 13 Cupe ale României.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE