Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Debut de producție pentru BMW iX5 hidrogen. Când va fi lansat pe piață noul SUV

Compania germană BMW a început producția noului model de crossover iX5 Hydrogen. Bavarezii construiesc SUV-ul la centrul de cercetare și inovare din Munchen. Noua mașină propulsată cu hidrogen ar putea fi lansată pe piață din primăvara anului viitor.

Aproape 900 de angajați lucrează la centrul de cercetare al BMW, iar unii dintre ingineri în același timp la asamblarea a șase mașini. Aceasta este uzina în care constructorul bavarez își construiește prima oară mașinile, pentru a face toate verificările privind procesul de fabricație, înainte de a începe producția de serie, notează publicația Motor1.com.

"Hidrogenul este o sursă de energie versatilă, care are un rol esențial, pe măsură ce ne îndreptăm spre neutralitatea climatică", a declarat Frank Weber, membru al consiliului de administrație al BMW responsabil pentru dezvoltare.

Bavarezii spun că vor folosi flota de testare a iX5 Hydrogen pentru a acumula mai multe informații despre această tehnologia. Constructorul german consideră că în viitor va fi nevoie de un mix între mașinile electrice și cele propulsate de celule de combustibil.

Wever susține că mașinile propulsate cu hidrogen (FCEV) nu necesită folosirea de materii prime pentru producerea de baterii, precum cobalt, litiu sau nichel.

În Statele Unite, SUV-ul iX5 va fi produs la fabrica din Spartanburg. În Germania, modelul crossover va beneficia de o podea special concepută pentru a depozita două rezervoare de hidrogen, unul dintre acestea localizat în tunelul median, iar celălalt sub bancheta din spate.

BMW spune că va instala sisteme electrice de 12 și 400 de volți, o baterie de înaltă performanță, pilele de combustie și motorul electric în timpul etapei de asamblare.

După asamblarea și vopsire, SUV-ul iX5 hidrogen va fi supus unor verificări amănunțite la centrul de testare din Aschheim. Cu toate acestea, noua mașină a fost inclusă într-un program intens de testare, înainte de începerea producției.

Producătorii auto care mizează pe hidrogen

BMW nu este singurul producător de automobile care mizează pe tehnologia ce care la bază hidrogenul. Săptămâna aceasta, compania japoneză Honda a anunțat că va lansa o mașină cu celule de combustibil cu hidrogen în 2024. Autoturismul va avea la vază crossover-ul popular CR-V care a primit o îmbunătățire în materie de design.

La fel ca BMW, Honda acordă o atenție deosebită producției în volume reduse a modelului, pe care-l construiește la centrul său de performanță din Ohio, unde se produc mașini de curse, Acura NSX și modelele Acura PMC Edition.

Potrivit sursei citate, producătorii auto se confruntă cu noi incertitudini în ceea ce privește vehiculele electrice, iar lipsa unei rețele de încărcare extinsă. Cu toate acestea, hidrogenul implică limitări similare, dar acest lucru nu a împiedicat BMW, Hyundai și alți producători auto să continue să exploreze viabilitatea acestei tehnologii.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE