Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Debut cu stângul pentru sistemul Patriot. Una dintre cele trei rachete testate a ratat lansarea

Primele trageri cu muniție reală ale sistemelor Patriot au debutat cu stângul. În timpul exercițiului unul dintre lansatoare a fost restartat după ce o rachetă nu a mai putut pleca de la sol.

Aceasta este cea mai scumpă achiziție militară făcută de România.

Cum funcționează rachetele Patriot

Este pentru prima dată când armata română efectuează trageri cu aceste rachete Patriot, sisteme care au fost achiziționate acum trei ani de zile.

Vorbim despre sisteme extrem de performante care pot detecta ținte aeriene aflate la 150 de kilometri distanță. Aceste ținte pot fi neutralizate imediat cu ajutorul acestor sisteme care folosesc o tehnologie de ultimă oră, cea mai performantă existentă în acest momen în lume, spun oficialii.

Șapte sisteme au fost achiziționate de armata română, patru au ajuns deja la noi în țară, trei urmează să ajungă în perioada următoare. Acestea au costat aproximativ patru miliarde de dolari.

În poligonul de la Capul Midia au avut loc trei trageri, la două totul a decurs fără probleme, însă la una dintre trageri au fost semnalate nereguli tehnice. S-a pierdut legătura dintre baterie și lansator, motiv pentru care a fost o întârziere de aproximativ o oră, timp în care a fost înlocuit unul dintre lansatoare și apoi s-a reluat operațiunea.

Oficialii armatei vorbesc despre o problemă minoră care va fi analizată însă în zilele următoare. Aceștia spun că de aceea se fac testele, pentru a se vedea exact dacă există probleme.

Artileriștii și rachetiștii care manevrează acum aceste sisteme s-au antrenat aproximativ trei ani pentru a le folosi, au făcut cursuri teoretice și practice în SUA pentru a putea să folosească aceste sisteme care sunt de ultimă generație.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE