Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

De pe o stradă din Florența, la un muzeu național. Sute de ani, Madona din teracotă a lui Donatello a stat pe fațada unei clădiri

De pe o stradă din Florența, la un muzeu din Italia. Madona din teracotă a lui Donatello a fost achiziționată de Ministerul italian al Culturii pentru 1,2 milioane de euro și a fost atribuită Muzeului Național Bargello, din Florența. Timp de sute de ani, sculptura a fost de fapt în văzul tuturor, chiar pe fațada unei clădiri.

Este cunoscută sub numele de Madona din strada Pietrapiana. Sute de ani, sculptura din teracotă a lui Donatello a fost în văzul locuitorilor acestei clădiri din centrul Florenței. Opera de artă a fost atribuită lui Donatello abia în 2009 și, de atunci, locuitorii clădirii, care au fost și proprietarii ei, au asigurat conservarea ei înainte de a o vinde statului italian. Însă au comandat și o copie, pentru a nu se lipsi de privirea protectoare a Madonei asupra casei lor.

Enrico Minelli, avocatul foștilor proprietari ai sculpturii: ”Erau legați emoțional de această operă de artă și, în orice caz, aceasta era parte din proprietatea lor. Oricine se plimba pe această stradă din Florența putea să o vadă și să se afle, astfel,  în fața unei opere marca Donatello. Asta reprezintă una dintre particularitățile Florenței.”

Opera de artă , creată în urmă cu peste 600 de ani

Sculptura din teracotă a fost creată în urmă cu peste 600 de ani. La fel ca alte lucrări de natură religioasă, se crede că Madonna a lui Donatello veghează asupra străzilor și caselor, conform unei tradiții care datează încă din Evul Mediu.

Paola D'Agostino, Directorul Muzeului Național Bargello: ”Ceea ce este absolut unic în această poveste este faptul că, începând cu secolul al XIX-lea, toate sau majoritatea acestor opere de artă au fost retrase și plasate în muzee sau puse în siguranță în alt mod. În schimb, Madona din strada Pietrapiana, până foarte recent, conform evenimentului istoric, se afla în afara unei clădiri de apartamente de pe o stradă din Florența și nimeni nu o observase.”

După câteva secole în care a rămas pe fațada unei clădiri de pe o stradă aglomerată din centrul Florenței, sculptura marelui maestru al Renașterii revine în locul său cel mai firesc, la doar 500 de metri distanță, la Muzeul Bargello. Și aici, în această sală, ajută la a reda încă un aspect al frumuseții artei lui Donatello.

Paola D'Agostino, Directorul Muzeului Național Bargello: ”Donatello contribuie, alături de Brunelleschi și Ghiberti, la redescoperirea teracotei, așa cum o lucrau romanii antici, citind sursele, mai ales pentru a crea lucrări de mari dimensiuni. Prin urmare, avea o mare capacitate de modelare.”

Madonna din teracotă va fi expusă în Sala lui Donatello, alături de alte capodopere ale artistului renascentist.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE