Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Grecia negociază pentru sculpturile de la Partenon, expuse la British Museum din 1816

Premierul grec ar purta discuții secrete cu conducerea British Museum, potrivit presei din Grecia,  pentru a recupera sculpturile Partenonului, care sunt expuse la Londra încă din secolul al XIX-lea.

„Nu suntem pregătiți să demontăm colecția”, spun reprezentanții British Museum. Sculpturile au ajuns în Marea Britanie în 1816, când lordul Elgin le-a adus din Grecia cu acordul Imperiului Otoman.

O dispută veche de peste 200 de ani

Disputa privind sculpturile antice durează de peste 200 de ani. Cunoscute și cu numele de Marmura lui Elgin, acestea au fost create de Phidias, cel care este și autorul sculpturii Zeus din Olimp, considerată una dintre cele șapte minuni ale lumii antice.

În 1810, când Grecia era sub ocupație otomană, lordul Elgin, a scos statuile de pe Acropola din Atena și le-a vândut guvernului britanic. Lordul Elgin a avut permisiunea otomanilor să  aducă sculpturile în Marea Britanie.

De cealaltă parte, grecii susțin că otomanii erau invadatori străini care acționau împotriva voinței poporului, așa că sculpturile, vechi de aproape 2500 de ani, au fost scoase din Grecia în mod abuziv. Marmura lui Elgin este acum expusă la British Museum, în Londra.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE