Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

De ce vrea Volodimir Zelenski ca Rusia să fie exclusă din Organizația ONU pentru Alimentație și Agricultură

Rusia ar trebui exclusă din Organizația ONU pentru Alimentație și Agricultură, pentru că expune lumea întreagă riscului unei crize alimentare. Apelul a fost lansat de Volodimir Zelenski, la reuniunea OCDE de la Paris. Președintele ucrainean, care a intervenit printr-o legătură video, l-a acuzat direct pe liderul de la Kremlin, Vladimir Putin că șantajează mapamondul cu foametea

Volodimir Zelenski a tras un semnal serios de alarmă. Întrucât Ucraina nu mai poate exporta cantități mari de grâu, porumb, ulei și alte produse, lumea se află în pragul unei grave crize alimentare, a spus el.

„Sute de milioane de oameni de pe mai multe continente se confruntă cu lipsurile, sau au foarte puțină hrană, iar pentru această foamete majoră Rusia este total responsabilă. Europa se confruntă cu cea mai mare criză energetică din istorie. Și nu știm încă ce alte crize mai pregătește Rusia pentru lumea liberă”, a declarat Zelenski.

Peste 20 de milioane de tone de cereale sunt blocate în porturile ucrainene de la Marea Neagră și de la Marea Azov, în urma invaziei ruse. Kievul acuză Moscova că îl împiedică să își exporte grânele, însă Kremlinul s-a declarat recent gata să creeze coridoare maritime sigure prin care să se poată transporta grânele.

„Eforturile noastre de a preveni o criză alimentară trebuie să înceapă din porturile ucrainene de la Marea Neagră. Trebuie să deblocăm milioane de tone de cereale care sunt blocate acolo din cauza conflictului. Trebuie să îi oferim președintelui Zelenski asigurările de care are nevoie că porturile nu vor fi atacate”, a precizat Mario Draghi, premierul Italiei.

Rusia și Ucraina, implicate în conflictul declanșat pe 24 februarie, sunt mari producătoare de hrană. Împreună controlează 17% din exporturile mondiale de porumb, 30% din cele de grâu și 78% din exporturile de ulei de floarea soarelui.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE