Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Curierii asiatici, școliți de Brigada Rutieră. Poliția spune că livratorii au produs peste 60 de accidente, din 2022

Brigada Rutieră din București predă cursuri de legislație rutieră muncitorilor străini care livrează mâncare. Curierii sunt considerați o nouă categorie de participanți la trafic, vinovați de producerea a zeci de accidente de circulație, spun polițiștii. 

Mulți dintre livratorii pe bicicletă sunt din țări asiatice. Acolo unde se circulă pe partea stângă a drumului. Și unde regulile de circulație sunt mai relaxate, ca în India sau Bangladesh. 

Chiar dacă unii șoferi sunt tentați să spună că traficul din București este un adevărat chin în zilele aglomerate, în Bangladesh acest lucru reprezintă o normalitate. Pe străzile pline ca într-un furnicar, există  mai multe triciclete decât mașini, fără semafor, treceri de pietoni sau semne de circulație. Regulile în trafic sau mai degrabă lipsa lor sunt caracteristice și altor țări asiatice, precum India sau Pakistan.

Khalid a șofat 10 ani în traficul din Islamabad, capitala Pakistanului și deși se află de peste un an în România încă nu simte că ar putea șofa aici. 

Khalid Ahmad, curier din Pakistan: ”Cred că există o reglementare mai mare față de țara mea. Eu încă nu mă simt stăpân pe situație, să conduc pe șosele din București, mai bine mă descurc deocamdată cu bicicleta.”

Tot pe bicicletă continuă să lucreze și amicul lui cu care adesea se întâlnește în fața restaurantelor de unde preiau cutiile cu mâncare.

Amritpal, curier din India: ”Aici în București regulile sunt diferite ca în India, de unde provin eu.”

Cursuri de legislație organizate de Brigada Rutieră 

Pentru a-i obișnui cu legislația rutieră, Brigada Rutieră i-a chemat la cursuri pe livratorii care provin din țările asiatice.

La primul curs au participat 30 de muncitori străini, dar și români care folosesc bicicleta, scuterul sau trotineta pentru a livra pachete la domiciliu. Lecția a fost în limba engleză.

Claudiu Costea, purtător de cuvânt Brigada Rutieră: ”Erau foarte mulți care mergeau pe trotuar folosind fie mopedul, fie trotineta electrică.  Mai sunt situații în care ei circula printre mașini. Conform legii ei ar trebui să circule pe o singura linie, unul în spatele celuilalt. De asemenea, când traversează pe la trecerea de pietoni să traverseze pe lângă bicicleta și trotinetă, în niciun caz în timp ce se deplasează pe moped.”

Poliția Rutieră din București spune că livratorii din Bangladesh, de exemplu, au produs de patru ori mai multe accidente de circulație în România, în primele șapte luni din acest an, față de toată perioada anului trecut. Iar în total în ultimii doi ani, muncitorii asiatici care livrează marfă la domiciliu au produs peste 60 de accidente de circulatie.

România aduce din ce în ce mai mulți muncitori străini. La ora actuală sunt înregistrați aproape 100.000 de angajați din țările asiatice și africane. Cei mai mulți din Nepal și Sri Lanka.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE