Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Sute de mii de asiatici muncesc în România. Muncitorii vin din Bangladesh, Nepal, Pakistan, Filipine sau Sri Lanka

Pentru că forța de muncă locală lipsește, angajatorii români au nevoie, de la an la an, de tot mai mulți muncitori din afara Uniunii Europene. În timp ce românii pleacă să muncească pe bani mai mulți în Vestul Europei sau peste Ocean, în țara noastră ajung, pentru același motiv, lucrători din Bangladesh, Nepal, Pakistan, Filipine sau Sri Lanka. În anul 2022, firmele au solicitat aproape 140.000 de avize de angajare, cu 40% peste limita fixată de Guvern. Iar cererea este în continuă creștere.

Agnes este din Filipine, iar din decembrie anul trecut lucrează la recepția unui centru Spa din București. Este la prima experiență în Europa, însă s-a adaptat rapid în țara noastră și chiar și-a făcut prieteni.

Agnes Bernabe, recepționistă din Filipine: „Este foarte plăcut să lucrez aici, în România, am remarcat că sunt mulți oameni foarte prietenoși aici. În Filipine avem un venit minim echivalent a 50 de lei pe zi, 45 lei, cam așa”.

În România, Agnes câștigă de trei ori mai mult. Pentru că are cazarea și masa asigurate de angajator, Agnes reușește să facă economii și să trimită bani acasă. În Filipine o așteaptă soțul și cei doi copii.

Muncitori din Asia și Africa au luat locul românilor

În lipsa forței de muncă autohtone, valuri de muncitori din Asia, dar și Africa, au luat locul românilor pe șantiere, în restaurante, hoteluri și multe alte domenii de activitate.

Yosef Gavriel Peisakh, General Manager Agenție Plasare Personal din Asia: „Noi plasăm personal calificat și necalificat din Filipine, Sri Lanka, Nepal, Pakistan, Bangladesh, Vietnam, Indonezia. S-a extins (nevoia) peste toate domeniile de activitate din România. Plasăm personal inclusiv bijutier, avem cereri mai interesante, cum ar fi tehnicieni audio și video, service-uri auto, mecanici, vopsitor”.

Contingentul de lucrători străini pentru care angajatorii pot obține avize de muncă a fost dublat, de la 50.000 în 2021, la 100.000 în 2022. Numărul a fost păstrat și în 2023, deși solicitările au fost mult mai mari.

Yosef Gavriel Peisakh, General Manager Agenție Plasare Personal din Asia: „Estimările sunt undeva dublul cifrei menționate. Așteptăm ca undeva până în iunie-iulie să consumăm contingentul de 100.000. Pentru necalificați, salariile sunt undeva între 500-600 dolari, adică 2.500-3.000 lei pe lună, iar cei necalificați pleacă de la 3.500 lei pe lună”.

La finalul anului trecut a ajuns în România și Laarni. Lucrează ca maseuză într-un centru Spa și spune că se simte în siguranță în București. Vrea să rămână cât mai mulți ani în țara noastră.

Laarni Soliman, maseuză din Filipine: „Pot avea o șansă să rămân aici cât mai mult, fără probleme, așa că poate voi sta aici până îmbătrânesc. Și să îmi aduc și fiica aici să lucreze, este posibil. Când termin programul, mă plimb prin zonă, îmi place structura clădirilor și caselor, este foarte creativă și îmi place să le privesc, este o piesă de artă, cu multă istorie”.

Fără muncitori din Asia, mulți patroni din România ar trebui să-și închidă afacerile. Numai în domeniul construcțiilor au fost înregistrate, anul trecut, aproximativ 30.000 de solicitări. Pe de altă parte, verificările inspectorilor muncii la firme care au angajați din afara Uniunii Europene au scos la iveală și unele nereguli. De la nerespectarea programului de lucru și orelor suplimentare, până la întârzieri în plata salariilor.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE