Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

România, o țară care oferă siguranță. Povestea refugiaților sirieni cu afaceri prospere în România

Au fugit din calea războiului și unii dintre ei au ajuns în România. Și-au pus viața în pericol în căutarea unei lumi care să le ofere siguranță, după ce bombardamentele le-au distrus totul. Aceasta este pe scurt povestea a milioane de sirieni care și-au părăsit țara. O echipă Euronews România a filmat în comunitatea lor din Capitală. Departe de războiul civil sunt și povești de succes.

Majoritatea sirienilor din București trăiesc în zona Colentina-Andronache. Acolo l-am găsit pe Maher, un tânăr de 28 de ani, care și-a luat inima în dinți și a plecat de acasă în ultimul ceas: când casa familiei sale a fost bombardată. A ajuns în țara noastră în 2018. Este unul dintre cei peste 15.000 de sirieni care trăiesc în România.

Maher are povestea clasică a refugiatului care pleacă de teamă: a plătit traficanți pentru a-l aduce în Europa, cu un pașaport fals, astfel că a ajuns în România fără niciun ban. A luat-o de la 0, împreună cu fratele său, și el refugiat, și au dus mai departe tradiția familiei: au înființat un restaurant. Au ajuns cu mâncarea siriană pe șoseaua Andronache, în București.

Maher Shawa – proprietar restaurant: Ne-am gândit să ne deschidem ceva, pentru că nu merge să lucrezi undeva, meseria noastră este tradiție din familie, numele meu înseamnă grătar, bunicul meu, familia mea au o tradiție de 100 de ani în această meserie.

Pentru el, povestea siriană pare mai degrabă un coșmar acum.

Maher Shawa – proprietar restaurant: Am plecat din cauză că nu mai aveai cum să stai acolo, am făcut și pușcărie din cauza asta, că trebuia să intru să fac armata, și nu am vrut, la 18 ani trebuie să faci armata, așa e la noi. Am făcut pușcărie aproape trei luni, greu, nu așa cum e aici.

Nu departe de acest loc l-am întâlnit și pe Amir. Un tâmplar sirian în vârstă de 51 de ani care a plecat din Siria în plin război. A avut noroc că a primit viză, soția lui era româncă.

Amir Ghalyon – proprietar atelier: Am avut foarte multe problemele la început, legate și de faptul că oamenii nu aveau aceleași gusturi cu ce făceam eu, până oamenii s-au obișnuit cu stilul oriental a fost un drum lung, dar acum mulțumesc Domnului, este foarte bine.

Sirianul a luat bani prin programul StartUp Nation și a făcut micul atelier de tâmplărie după șase ani de când a venit în România. În cartierul alăturat, Lara, o altă refugiată din Siria, își încearcă norocul în afaceri.

Lara a terminat Facultatea de Business în Siria, și de când a izbucnit războiul a trecut prin Libia și Franța, dar a ales România.

Lara Ahman - proprietar salon: După ce copiii au mers la școală și la grădiniță am făcut cursul de română, și apoi am făcut curs pentru păr, cursul pentru a vorbi română, după doi-trei ani, acum e bine.

Pentru refugiații sirieni, țara natală rămâne întotdeauna acasă, chiar dacă se simt adoptați de România.

Lara Ahman - proprietar salon: Copiii mei nu știu nimic despre Siria, pentru că merg acolo, am o mamă acolo, am o familie, copiii merg la școala română și gata, aici stăm. Războiul s-a terminat, dar tot e greu acolo, nu ai electricitate, apă, oamenii nu au ce să muncească, nu ai bani, nu ai nimic.

De la începutul războiului civil, în anul 2011, salariile din Siria au pierdut aproape 80% din valoarea lor, astfel că acum salariul mediu lunar al unui angajat este între 15 și 20 de euro.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE