Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cum vor fi folosite activele rusești înghețate pentru a-i ajuta pe ucraineni. Proiectul a fost aprobat

După mai multe negocieri între miniştrii europeni ai Afacerilor Externe reuniţi la Bruxelles, statele din Uniunea Europeană au aprobat, pe 21 mai, proiectul care prevede folosirea profiturilor generate de activele rusești înghețate pentru a ajuta Ucraina.

Astfel, țara aflată în război cu Rusia va beneficia de aproximativ trei miliarde de euro numai în acest an. Mare parte dintre fonduri va merge către forțele armate ucrainene, adică 90%, după cum a anunțat ministrul ceh al Afacerilor Externe, Jan Lipavsky. Restul de 10% ar urma să fie date Ucrainei pentru alte proiecte, precum reconstrucție. Primul miliard de euro ar urma să ajungă la Kiev în iulie, potrivit AFP.

Cum vor fi folosite activele rusești înghețate pentru a-i ajuta pe ucraineni

Moscova se confruntă cu sancțiuni dure. După invazia începută în februarie 2022, SUA şi aliaţii săi au interzis tranzacţiile cu Banca Centrală a Rusiei şi cu Ministerul rus de Finanţe. Astfel, Occidentul a blocat active rusești de aproape 260 de miliarde de euro. Două treimi dintre ele se află în Uniunea Europeană și au generat profituri de circa 4 miliarde de euro. De exemplu, Euroclear, din Belgia, a generat profituri nete de aproximativ 3,9 miliarde de euro anul trecut.

Discuțiile sunt mai vechi despre acest aspect, iar planul actual prevede ca Ucraina să primească banii generați de aceste active după 15 februarie 2024.

Aceste active ruseşti îngheţate, cu o valoare de aproximativ 159 de miliarde de euro, au generat un profit net de 557 milioane de euro începând de la acea dată, conform rezultatelor financiare trimestriale publicate de Euroclear. Profiturile generate înaintea datei de 15 februarie vor fi reţinute de Euroclear pentru a acoperi eventuale riscuri, precum acţiuni în justiţie demarate în Rusia.

Dacă resursele vor fi insuficiente, planul UE prevede şi un mecanism care va permite depozitarilor centrali de valori mobiliare să reţină şi mai multe fonduri.

Rusia a catalogat drept "furt" și "banditism" ceea ce a face UE și a amenințat cu represalii și decenii de procese.

Statele Unite și Marea Britanie mai lucrează la un plan și propun, în cadrul G7, un credit de 50 de miliarde de dolari pentru a ajuta Ucraina, credit garantat cu profiturile activelor rusești înghețate în mai multe state din lume.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE