Economia ar trebui să aibă un traseu clar, după ce România va avea un președinte. Economiștii și reprezentanții mediului de afaceri spun însă că nu se anunță deloc vremuri bune. Creșterile de taxe nu mai pot fi amânate, iar retrogradarea ratingului țării este doar o problemă de timp, au declarat specialiștii la emisiunea ECONOMIA.EU. Cei care vor plăti prețul vor fi toți românii, de la populație la companii.
Viitorul președinte al României nu va avea prea mult spațiu de manevră pentru a readuce economia pe un făgaș normal, avertizează reprezentanții mediului de afaceri.
Cristian Lungu, membru Romanian Business Leaders: „Lipsa unor politici economice coerente și constante făcute la timp ne-a adus într-o situație în care, indiferent cine vine la Palatul Cotroceni nu poate decât să aprobe niște măsuri care sunt forțate de factori externi.”
Economia nu arată deloc bine, potrivit cifrelor oficiale, cu un deficit bugetar deja îngrijorător după primele 3 luni ale anului, de 2,28% din Produsul Intern Brut. În aceste condiții, șansele ca guvernul să atingă ținta de 7% asumată în fața Comisiei Europene prin planul fiscal pe 7 ani sunt reduse, în ciuda măsurilor de eficientizare a cheltuielilor anunțate de guvernanți.
Christian Năsulea, profesor de economie mondială: „Cel mai probabil, nu se va putea face acest lucru, pentru că nu mai rămân suficiente luni în an, după alegeri, ca să poată să fie implementate măsurile care ne-ar fi permis de la începutul anului să ne ducem spre această țintă de deficit, care, apropo, oricum e o țintă de deficit uriașă.”
Cristian Lungu, membru Romanian Business Leaders: „Din 2020, din pandemie, am avut subiectul ăsta, a tăierii în aparatul bugetar, a reducerii de cheltuieli, a trecerii în șomaj a unei părți din, să zicem, numărul mare de bugetari pe care îl are în România.”
Teama de retrogradare a ratingului României
În aceste condiții, efectele nu vor întârzia să apară, atât pentru România, cât și pentru populație. Teama de retrogradare a ratingului de țară sperie încă de anul trecut investitorii. Acum, după ce marile agenții au modificat perspectiva asociată ratingului la „negativă”, mai este doar un pas până la statutul de țară nerecomandată investițiilor.
Christian Năsulea, profesor de economie mondială: „Există o probabilitate destul de mare să vedem o schimbare a ratingului de țară în perioada următoare pentru țara noastră și în funcție de rezultatul alegerilor. Acesta este un element foarte important, pentru că este un element care ar putea să ducă la creșterea costului de creditare pentru statul român.”
Atât oamenii de afaceri, cât și oficialii, au vorbit în ultima perioadă de creșterea unor taxe și impozite de la mijlocul anului, printre care TVA și taxa pe venit. Cu o economie care a încetinit, scenariul are toate șansele să devină realitate.
Christian Năsulea, profesor de economie mondială: „Creșterea taxelor, care va avea un efect pozitiv asupra bugetului statului pe termen scurt, vor colecta mai mulți bani pe termen scurt însă va avea consecințe negative pentru economia reală a României.”
Cristian Lungu, membru Romanian Business Leaders: „Ce voi plăti in plus? Absolut tot. În primul rând, trebuie să ne uităm la energie, care va crește, se va liberaliza prețul și aici se va se va duce în lanț.”
În martie, România a redevenit țara cu cea mai mare inflație din Uniunea Europeană, de 5,1%, potrivit Eurostat.