Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Federația Română de Tenis a depus documentația ca Simona Halep să ajungă la Jocurile Olimpice

Simona Halep (32 de ani) ar putea, totuși, să ajungă la Jocurile Olimpice de la Paris, deși a jucat doar un singur meci după suspendarea de un an și șapte luni. Federația Română de Tenis a făcut demersurile către organizatorii Jocurilor Olimpice de la Paris și a trimis, în cursul zilei de luni, documentația pentru ca Simona să primească o invitație sau un wild-card.

În demersul Federației, a fost cerută o așa-zisă derogare și pentru prezența Irinei Begu. După trimiterea acestor formulare, răspunsul oficial va veni la începutul lunii iulie. Președintele FRT, George Cosac, a anunțat totul încă de la începutul lunii aprilie.

FRT a depus documentele ca Simona Halep să ajungă la Jocurile Olimpice

Simona Halep (32 de ani) a revenit pe teren pe 19 martie, după mai bine de un an și șapte luni, perioadă în care a fost suspendată din cauza scandalului de dopaj, proces pe care l-a câștigat în cele din urmă. La Openul de la Miami, Halep a pierdut greu în turul 1, în fața Paulei Badosa, scor 6-1, 4-6, 3-6.

Planul româncei era să mai joace la un turneu, iar apoi să poată ajunge la Jocurile Olimpice de la Paris, care vor avea loc în această vară.

Numai că, din cauza unei accidentări la umăr, Halep a ratat meciurile României de la Billie Jean King Cup (12-13 aprilie) și, teoretic, nu poate participa nici la Jocurile Olimpice. Asta pentru că ea avea nevoie să mai evolueze cel puțin la un turneu pentru a merge la Paris 2024 și să intre în top 400 WTA. Iar Billie Jean King Cup era oportunitatea optimă pentru a fi eligibilă pentru Jocurile Olimpice.

Dar Halep poate, totuși, să ajungă la Paris, însă în condiții speciale.

După ce a revenit pe teren, Simona Halep se află acum pe locul 1.146 mondial, conform site-ului oficial al WTA, după ce a primit zece puncte pentru participarea la Miami Open.

În octombrie 2022, atunci când a fost anunțată că e depistată pozitiv și că e suspendată provizoriu, Simona Halep se afla pe locul 9 WTA.

Simona Halep a fost scoasă din această ierarhie în septembrie 2023, la un an după suspendarea inițială provizorie pentru dopaj. Halep nu a mai avut clasament pentru că, din cauza suspendării, ea nu a mai putut să joace și să-și apere punctele în turnee. Pe 5 martie 2024, TAS a anunțat că i-a redus perioada de suspendare, de la 4 ani la 9 luni.

Numai că, potrivit deciziei finale a TAS, suspendarea de 9 luni ar fi trebuit să expire pe 6 iulie 2023, dar problema este că ea a stat deja în afara competițiilor mai bine de un an și jumătate, până în martie 2024. Astfel, ea nu a putut beneficia de înghețarea clasamentului sau de "clasamentul protejat", deși ar fi trebuit.

Principalul criteriu de calificare la Jocurile Olimpice îl reprezintă clasamentul mondial WTA din data de 10 iunie 2024: jucătoarea trebuie să fie în primele 56 ale lumii. În plus, jucătoarea în cauză trebuie să figureze în Fed Cup (actuala Billie Jean King Cup) între ediția trecută a Jocurilor Olimpice și cea actuală, iar una dintre selecții trebuie să fi fost în 2023 sau 2024. Alt criteriu este ca jucătoarea să fi adunat, de-a lungul timpului, cel puțin 20 de prezențe în Billie Jean King Cup, criteriu pe care Simona nu îl îndeplinește (are 15 prezențe).

Halep a câștigat 24 de turnee WTA la simplu și a disputat alte 18 finale, printre care și trei de Grand Slam (două la Roland Garros și una la Australian Open). Din punct de vedere al palmaresului, Halep este cea mai titrată jucătoare de tenis din istoria României.

Halep a câștigat peste 40 de milioane de dolari doar din premiile din tenis și este pe locul 3 în lume din acest punct de vedere, după surorile Williams.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE