Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Opt studenți specializați în inginerie mecanică din cadrul Institutului Federal elvețian de Tehnologie (ETH) din Zurich dezvoltă un costum ce acoperă întreg corpul și care, cu ajutorul unor semnale electrice, permit utilizatorului să aibă experiențe imersive în metavers, relatează Euronews.com.

Costumul este dotat cu numeroși senzori și mușchi asemănători celor umani care ar putea permite ”o interacțiune mult mai naturală cu realitatea virtuală”.

"Meta Suit este, practic, un costum construit din mușchi artificiali care ne permite interacțiune mai amănunțită cu realitatea virtuală.

Principala idee a fost de a include noi mușchi artificiali numiți Hasel (actuatori electrostatici - electrostatici cu autoregenerare amplificați hidraulic) într-un costum care permite interacțiune mai bună cu realitatea virtuală”, a declarat Maximilan Eberlein, coordonatorul proiectului din cadrul ETH Zurich.

Noua tehnologie Hasel este crucială pentru ca echipa de cercetători să-și îndeplinească obiectul. Mușchii artificiali par a fi asemănători cu cei umani și transmit stimuli tactili către costum, astfel încât purtătorul să poată ”simți” mediul virtual.

Cum funcționează costumul cu realitate virtuală

Mușchii se contractă și se extind cu ajutorul unui curent electric de mică intensitate, ca și cum ar fi vorba despre o pungă cu fermoar.

”Așadar, aveți pungi care sunt umplute cu un fluid special și pulverizați electrozi pe ele și aplicați un voltaj pe acești electrozi, astfel încât acești mușchi să se închidă cu fermoar și acest lucru duce la o contracție a mușchiului", a explicat Eberlein.

De asemenea, Meta Suit are capacitatea de a urmări și a înregistra mișcările oamenilor, fără a folosi vreun sistem de camere. Întreg procesul este posibil datorită unei metode numită ”propriocepție”

Cele mai multe dintre dispozitivelor VR folosesc în prezent repere vizuale, care sunt costisitoare și nu funcționează la capacitate maximă atunci când se află în condiții de iluminare slabă, a mai precizat cercetătorul, conform sursei citate.

Studenții din cadrul ETH Zurich vor să depășească aceste limitări prin folosirea noii tehnologii.

În cadrul unei experiment, echipa de studenți a creat o realitate virguală în care utilizatorul poate permite unei păsări să se așeze pe mână și să aibă parte de această experiență senzorială cu ajutorul mușchilor care se contractă pe costum.

"Este uimitor. La primele încercări în care am testat tehnologia noastră, am râs cu toții, pentru că a fost un sentiment extraordinar, ceva ce nu am mai simțit niciodată. Ești într-un cu totul alt mediu. Ai putea fi pe Marte și simți ceva și ți se pare real", a spus Eberlein.

Inventatorii sunt convinși că Meta Suit are potențialul de a fi folosit în afara domeniului realității virtuale, cum ar fi sistemele de urmărire a mișcărilor pentru filme și animații și repornirea "mersului înghețat", una dintre simptomele bolii Parkinson care necesită un imbold pentru a ajuta pacientul să se miște.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE