Oligarhul moldovean Vladimir Plahotniuc (59 de ani) a fost prins în Grecia și reținut de Interpol. Deținea mai multe acte de identitate, printre care și românești, potrivit polițiștilor greci.
În direct la Euronews România, în cadrul emisiunii „România lui Vitalie”, șeful Poliției din Republica Moldova a dat detalii despre cum a fost prins Plahotniuc.
Cum a fost prins Vladimir Plahotniuc
Viorel Cernăuțeanu, șeful Inspectoratului General al Poliției din Republica Moldova: „În această perioadă, am avut un schimb de date cu colegii din Grecia, în special în ziua de ieri și în cea de astăzi. Anterior, cetățeanul Plahotniuc a mai apărut pe notița roșie de alertă referitor la anumite state europene. Era supus unor măsuri speciale și de către colegii de la crimă organizată din Grecia.
În contextul zilei de azi și celei de ieri, pot confirma cu certitudine că ieri, la orele 4:30 dimineața, el a fost reținut în momentul în care încerca să se îmbarce într-o aeronavă, pentru plecarea spre Dubai. E greu de a face o concluzie exactă, dar intuiesc că e o formă de a fi mai departe de statele europene care sunt mult mai deschise procesului de reținere și extrădare în astfel de cazuri. Cred că era o tentativă de a se eschiva pentru o perioadă ulterioară și acestui proces. Este una din versiuni, care lasă o ipoteză de lucru, atât timp cât persoana, foarte rapid și fără a avea niște bagaje la el și fără nimic, doar cu un ghiozdan de spate, a încercat să plece, intuim că a avut ceva suspiciuni care l-au determinat de a încerca să plece."
La vila ultraluxoasă din Grecia, în care era cazat Plahotniuc, au fost găsite 17 pașapoarte și cărți de identitate, iar multe dintre ele falsificate, inclusiv bulgare și rusești. Au fost confiscate și 155.000 de euro, ceasuri de lux, telefoane mobile, computere și un automobil.
Plahotniuc se ascundea într-o vilă cu o suprafață de aproape 1.400 de metri pătrați și cu o valoare de piață de până la 6 milioane de euro. Imobilul de lux, cu piscină în curte, are vedere la Mare și este amplasat într-o localitate din apropierea capitalei Atena.
Vladimir Plahotniuc locuia acolo împreună cu fostul deputat moldovean Constantin Țuțu, care este persoana sa de încredere, scrie presa de la Chișinău.
Actul de identitate bulgar al lui Plahotniuc, considerat „o noutate”
Plahotniuc a fost reținut pe 22 iulie, pe aeroportul din Atena, iar autoritățile de la Chișinău consideră că actele sale bulgărești sunt „o noutate”.
Vladimir Plahotniuc a avut și cetățenie română, care i-a fost retrasă ulterior. A existat și un dosar penal pe numele său în România.
Viorel Cernăuțeanu, șeful Inspectoratului General al Poliției din Republica Moldova: „Am știut de o sumedenie de cetățenii și acte de identitate pe care le poseda, dar faptul deținerii și a cetățeniei bulgare cu alt nume a fost cumva o noutate. Dar trebuie să stabilim dacă a fost un act de identitate perfectat legal, un act fals sau un furt de identitate. E greu să confirm care au fost exact alte state europene Interpol de a ne informa dacă, cu o astfel de identitate, a mai fost prezent într-un stat, fie că e european, fie că e stat membru Interpol.
S-au făcut și cercetări suplimentare. Cetățeanul Plahotniuc a fost anunțat în căutare atât pe datele de identitate care ne erau cunoscute ca cetățenie, că vorbim de al Moldovei, că vorbim de al Rusiei, de al României și de acea identitate a Mexicului, dar în afară de acestea, am solicitat către toți partenerii ca identificarea persoanei să se materializeze mai mult pe aspectul de cunoaștere facială, nu doar pe datele de identitate, deoarece intuiam că poate utiliza și alte date de identitate cu imaginea sa. Una dintre întrebările formulate e care a fost exact metoda și mecanismul care a dat alerta de Interpol. Noi am văzut că a fost această alertă în Grecia, în aeroportul din Atena.
Dacă nu greșesc, dumnealui deține cetățenia statului român, cu identitatea și cu numele real, dar nu aș vrea să fac acum afirmarea exactă. Știu cu certitudine că s-a făcut o interpelare oficială către colegii din România, dar nu pot trage concluzia finală. În notificarea făcută către România, inclusiv ieri, când a fost reținut, nu ar fi avut argumentare decât faptul că cetățeanul statului dumneavoastră a fost reținut."
Rusia „se bate” brusc pentru extrădarea lui Plahotniuc
Chiar în ziua de 23 iulie, la nici o zi după reținerea lui Plahotniuc în Grecia, a apărut și o solicitare de extrădare din partea Rusiei. Trebuie precizat că fostul lider al Partidului Democrat din Moldova a vizitat curând Rusia.
- Tot în Rusia se află și alt oligarh moldovean, Ilan Șor, cel care a încercat să influențeze alegerile din Moldova de anul trecut și să cumpere voturi împotriva Maiei Sandu.
Un detaliu interesant este că Plahotniuc putea fi arestat în urmă cu câțiva ani de către Interpol, dar a scăpat. Șeful Poliți idin Moldova a dat detalii.
Viorel Cernăuțeanu, șeful Inspectoratului General al Poliției din Republica Moldova: „Da, confirmăm (n.r.: că Rusia a declarat că vrea să-l extrădeze la Moscova). A apărut în notița de căutare și am fost informați și noi despre faptul că Rusia, astăzi, a depus solicitare. Dar și pe anumite dosare anterioare istorice. Intuim care este scopul acestei solicitări.
Pornind de la anumite informații și spețe care au fost cunoscute și în spațiul public, că cetățeanul Plahotniuc a fost în ultima perioadă la Moscova, îmi pun întrebarea de ce nu a fost reținut atunci, dar de ce această căutare acum, atât de urgentă, în momentul în care el deja a fost reținut? Intuim că este o formă de a încerca preluarea acestuia către Federația Rusă și a-i asigura o protecție de libertate acolo.
La începutul anului 2024, când Ilan Șor era chiar anunțat în căutare internațională de către Federația Rusă, a fost la Moscova de trei ori în primele două luni ale anului 2024, fiind căutat internațional de Federația Rusă. Și vedem că și-a găsit locul de recreere în Federația Rusă. (...)
Dacă pornim de la normele Constituției Interpol, nu cred că ar fi posibil ca Plahotniuc să ajungă în Rusia, deoarece mandatul de căutare, care a servit ca temei de reținere, a fost cel al Republicii Moldova. Noi am fost cei care am solicitat acest lucru, noi am fost primii, solicitarea noastră este din luna martie. Solicitarea noastră e de mult mai devreme, de 4-5 ani, dar la acea etapă, comisia de examinare a fișierelor Interpol a respins căutarea lui Plahotniuc, pe motivul articolului 3 din Constituție, invocându-se aspectul politic.
Dar în același timp, la acea etapă, la comisia de examinare a fișierelor, era un alt cetățean reținut la acel moment sub măsură preventivă în Franța, care era parte a comisiei de examinare a fișierelor, cetățeanul moldovean Pârlog. Nu că el nu a acceptat, dar el era membru al comisiei de examinare a fișierelor. Și cumva vedem că și-a pus o amprentă. Nu vreau să aduc o acuzație directă, dar acest Pârlog, pe timpul guvernării lui Plahotniuc, a deținut anumite funcții, inclusiv director al Serviciului de Informații și Securitate.
În urma contestării deciziilor care au fost anterior, în luna martie, pe ultima contestare pe care am depus-o pe acea decizie, Interpolul a acceptat solicitarea noastră și a dat curs căutării internaționale. Rusia a făcut solicitarea astăzi. Pornind de la ideea cine este primul solicitant în procedura respectivă și care este de fapt impactul asupra formei de căutare și acțiunilor în comisie, după toate regulile de protocol, noi suntem cei care trebuie să beneficiem de procedura de extrădare a cetățeanului Plahotniuc către Moldova. După convenția care reglementează procesul de extrădare, ar trebui să fie până la 40 de zile. În același timp, înțelegem anumite aspecte de jurisprudență care pot avea loc pe teritoriul statului grec, contestări, anulări, revendicarea anumitor drepturi, etc. Intuim că și-ar putea revendica și alte drepturi, ceea ce ar tergiversa puțin acest proces.”
Plahotniuc avea la el doar un rucsac atunci când a fost reținut pe aeroport
Miliardarul moldovean este cercetat pentru corupție, spălare de bani și constituirea de organizații criminale. El figurează în așa-numitul dosar „Furtul miliardului”. În perioada 2012-2014, din sistemul bancar moldovenesc au fost sustrase ilegal sume de până la un miliard de dolari, potrivit publicațiilor de investigație de la Chișinău.
Oligarhul a fugit din Republica Moldova în 2019, după ce Partidul Democrat pe care îl conducea a fost scos de la guvernare. Partidele pro-europene îl acuză pe Plahotniuc că a controlat din umbră toate structurile statului și a instituit în Republica Moldova un regim de stat capturat.
- Washington Post spune că Plahotniuc ar avea o avere de 3 miliarde de dolari.
În momentul în care a fost prins, la percheziții au fost găsite 155.000 de euro.
Viorel Cernăuțeanu, șeful Inspectoratului General al Poliției din Republica Moldova: „155.000 de euro? Bani de buzunar. Eu nu vreau să intru foarte mult în detaliile acestui aspect, dar pornind de la faptul devalizării sistemului bancar al Republicii Moldova în acea perioadă, care a fost parte a acelui proces al investigării, înțelegem foarte bine cantitatea financiară pe care o poate deține.
Trebuie să înțelegem cu toții că o mare parte din afaceri cu certitudine este și prin persoanele interpuse care, la acest moment, încă nu sunt cunoscute pe deplin. Dacă ne uităm chiar la acea vilă în care a locuit, cine a știut până azi cine plătește chiria acolo? Cu siguranță, aceasta este o persoană interpusă.
Colegii din procuratură au întreprins toate acțiunile și tot ce s-a identificat până la acest moment - că vorbim de teritoriul Moldovei sau al altor state - dacă au fost identificate anumite bunuri, finanțe, acestea au fost puse sub sechestru chiar dacă apăreau pe persoane interpuse, atât timp cât s-a demonstrat acest rol al persoanelor interpuse."