Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cum a ajuns Mugur Isărescu la șefia BNR. Cel mai longeviv guvernator al unei bănci centrale din lume se pregătește pentru un nou mandat, conform Bloomberg

Mugur Isărescu este cel mai longeviv guvernator al unei bănci centrale din lume. În vârstă de 74 de ani, se pregătește, în prezent pentru un nou mandat - adică alți cinci ani la șefia Băncii Naționale Române (BNR), conform Bloomberg.

Isărescu a preluat conducerea Băncii Naţionale în 1990, la mai puţin de un an de la colapsul regimului comunist al lui Nicolae Ceauşescu şi şi-a exercitat mandatul peste trei decenii, cu o excepție: perioada în care a fost premier, între 1999 și 2000.

Agerpres, care citează Bloomberg, scrie că Mugur Isărescu beneficiază, în prezent, de sprijinul celor mai mari partide prezente în Parlament pentru a-și ocupa funcția preț de un nou mandat.

Votul privind cei nouă membri ai comitetului care stabileşte dobânzile ar urma să aibă loc după alegerile locale şi cele pentru Parlamentul European din 9 iunie, potrivit declarațiilor unor surse Bloomberg, citate de Agerpres.

Mugur Isărescu, cel mai longeviv guvernator al unei bănci centrale din lume

Născut în 1949, la Drăgăşani, în Vâlcea, Mugur Constantin Isărescu a absolvit Academia de Studii Economice în București. Vreme de 19 ani, din 1971 și până în 1990 a fost cercetător științific la Institutul de Economie Mondială.

Imediat după Revoluție, în martie 1990, Isărescu a deveni Secretarul cu probleme economice și monetare al Ambasadei României, la Washington. Concret, în cadrul MAE, avea sarcina de a repara și consolida legăturile cu Banca Mondială și Fondul Monetar Internațional.

După o vară extrem de agitată, cea a primului an de democrație, premierul Petre Roman semna numirea lui Isărescu în funcția de guvernator BNR.

1990 - Instalarea guvernatorului Băncii Naționale a României. Mugur Isărescu, lângă Adrian Severin, ministrul pentru Reformă și Relațiile cu Parlamentul între 1990 și 1991;

  • Mugur Isărescu, în 1990, la preluarea conducerii BNR

Cu o singură excepție, în cei peste 30 de ani de guvernare a BNR: între 1999 și 2000, Isărescu a fost premier.

  • 1999 - Noul premier al României, Mugur Isărescu, depune jurământul;

  • În 2000, un an mai târziu, el era numit Cetățean de Onoare al localității natale, Drăgășani;

  • Într-o altă imagine, apare alături de părinții săi - Constantin si Tina Isărescu. Tot în Drăgășani;

Dincol de distincția primită de municipalitatea din Drăgășani stau titlurie academice. În 2013, a fost numit Doctor Honoris Causa de UNST POLITEHNICA București (pe atunci, UPB).

"Universitatea Politehnica din București este o instituție specială, un loc al intersecţiei actului de educaţie și formarea profesională cu cercetarea, inovarea şi dezvoltarea tehnologică”, spunea Isărescu, la începutul discursului, potrivit bnr.ro.

Luna aceasta, a fost cât pe ce să-și confirme candidatura pentru al optulea mandat la BNR, după ce în februarie a făcut o glumă despre vârsta lui înaintată.

„Nu pot să vă spun dorinţele mele personale, că mă ruşinez. Adică... din când în când trebuie să mă uit la buletin. Deci, a apărut clar această problemă, nu? Nu, tânăr nu mai sunt. Am fost odată, dar sunt totuşi mulţi ani de atunci”, spunea el la acel moment.

Dincolo de dorințele sale, Parlamentul decide cine va fi viitorul guvernator al BNR. Și Isărescu pare să aibă suportul. Beneficiază de sprijinul celor mai mari partide prezente în Parlament pentru a rămâne în funcţie încă un mandat. Votul privind cei nouă membri ai comitetului care stabileşte dobânzile va avea loc după alegerile locale şi cele pentru Parlamentul European din 9 iunie, au declarat pentru Bloomberg surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul, scrie Agerpres.

În aprilie, s-au împlinit 144 de ani de la înființarea BNR.

„Toţi aceşti ani îi considerăm că sunt ani de comunicare publică şi educare. Prin dezbateri, conferinţe, simpozioane, colocvii, prin lucrări de cercetare pe teme economico-financiare şi nu numai, specialiştii noştri informează şi implicit aduc plusvaloare procesului educaţional”, a declarat, la acel moment aniversar, Isărescu.

CNSAS: Isărescu ar fi activat ca informator al Securităţii

CNSAS susţine că Mugur Isărescu ar fi activat ca informator în perioada 1979-1989 și ar fi furnizat fostei Securităţi informaţii prin care se denunţau activităţi potrivnice regimului totalitar comunist, precum comentarii negative la adresa nivelului de trai din România, potrivit Agerpres. Totuși, Curtea de Apel București a respins ca inadmisibilă cererea depusă de CNSAS, conform sursei. CCR a decis, ulterior, că prevederile legale în baza cărora Isărescu a fost declarat colaborator al Securității sunt neconstituționale.

Ce salariu are Mugur Isărescu la BNR

Guvernatorul BNR este, totodată, și cel mai bine plătit salariat din instituţie.

În 2023, Isărescu a obținut de la BNR venituri din salarii de 1026836 lei, adică peste 85.500 lei lunar potrivit declaraţiei de avere pe care a depus-o în 2023 (pentru anul 2022).

Totodată, ca membru titular al Academiei Române, a primit în același an peste 30600 lei.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE