Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Mugur Isărescu, despre impozitul progresiv: ”Nu cred că e de actualitate într-un an electoral”

Tema impozitului progresiv nu este de actualitate într-un an electoral, pentru că orice discuţie se duce în plan ideologic, a declarat, joi, guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, întrebat dacă România este pregătită pentru cota unică de TVA şi impozit progresiv în condiţiile în care au existat recomandări din partea Fondului Monetar Internaţional şi a Băncii Mondiale.

"Nu cred că e de actualitate într-un an electoral (cota unică de TVA şi impozit progresiv - n.r.). Orice discuţie pe tema asta se duce în plan ideologic şi nu mai iese nimic. Se tulbură şi anul electoral. Deci probabilă că la anul o discuţie pe tema asta. Dar Fondul nu impune şi nici nu cere. Vine şi propune şi spune "domnilor, asta e varianta care ar putea să funcţioneze". Guvernul României, Parlamentul României propune, acceptă, legiferează şi aşa mai departe. Nici nu avem acord stand-by sau acord de finanţare cu Fondul ca să fie ceva condiţional. Şi Fondul nu o să vină în România, am mai spus asta în faţa dumneavoastră, o repet, decât într-o situaţie în care o să avem, Doamne fereşte, o prăbuşire de rezerve şi un dezechilibru extern greu de finanţat. Ori, gândiţi-vă şi dumneavoastră, când aud de falimentul României cu un ochi rând şi cu altul plâng. Anul trecut au crescut rezervele cu 14 miliarde de euro. 14 miliarde de euro! Păi când mă gândesc la istorie, au fost ani în care a trăit cu 2 - 3 miliarde de euro rezerve. 14 miliarde de euro au crescut rezervele. Deci au fost intrări, există o încredere, dar la costuri mai ridicate", a declarat Mugur Isărescu, la conferinţa de prezentare a Raportului asupra inflaţiei, potrivit Agerpres.

FMI recomandă României impozitarea progresivă și creșterea veniturilor din TVA

Experţii Fondului Monetar Internaţional au recomandat, recent, autorităţilor de la Bucureşti o eventuală impozitare progresivă a veniturilor personale, creşterea veniturilor din TVA, inclusiv prin taxarea mai multor produse cu cota standard de 19%, şi introducerea unei taxe pe carbon în transporturi şi construcţii.

O misiune a Fondului Monetar Internaţional, condusă de Jan Kees Martijn, s-a aflat la Bucureşti, la sfârşitul lunii trecute, pentru a analiza ultimele evoluţii economice şi financiare şi pentru o revizuire a prognozelor macroeconomice.

În concluziile publicate la începutul acestei luni, la finalul vizitei, experţii prognozează deficite fiscale de peste 6% din PIB în următorii ani, având în vedere costurile noii legi a pensiilor, şi subliniază că, în aceste condiţii, sunt necesare noi măsuri care să reducă deficitele la niveluri sustenabile.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE