Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Isărescu, despre problema datoriei publice de 52%: ”Unde-i lege, nu-i tocmeală. Se vor lua măsuri”

Viitorul guvern va fi nevoit să ia măsuri mai puțin populare pentru a ține în frâu datoria publică care deja a depășit nivelul de 50% din PIB.

Întrebat dacă va fi necesară înghețarea salariilor în 2025, guvernatorul Băncii Naționale a evitat să facă o recomandare punctuală, însă a admis că vor trebui luate anumite măsuri.

”Unde-i lege, nu-i tocmeală. Când datoria depăseste 50%, trebuie luate măsuri, nu știm care vor acele măsuri și când se vor lua, dar ele se vor lua.”, a declarat Mugur Isărescu.

El a explicat în cadrul conferinţei care au fost motivele pentru care Banca Naţională a României încă nu a luat decizia de a reduce dobânda de politică monetară.

"Şi acum încercăm să răspundem la întrebarea de ce celelalte ţări au început să coboare rata de politică monetară şi noi nu am făcut acest lucru.

Pentru că la ei ajutarea inflaţiei, coborârea inflaţiei, a fost mult mai rapidă decât la noi, şi, în consecinţă, ei au ajuns mai repede la inflaţie sub rata dobânzii şi deci au rată reală a dobânzii de politică monetară, ex post bineînţeles, aşa am calculat-o, nu ştim exact care va fi inflaţia în viitor, aproape 3% în Cehia, peste 3% rată reală a dobânzii în Polonia, aproape 4% în Ungaria, pe când în România numai cu ultimele două scăderi de preţuri avem o rată reală a dobânzii de politică monetară", a declarat Mugur Isărescu.

El a afirmat că în jurul subiectului sunt multe discuţii, dar paradigma clasică a politicii monetare s-a schimbat în ultimii 10 ani.

Guvernatorul BNR a spus că am avut o perioadă de deflaţie, când s-a practicat represiune fiscală, iar apoi când a venit pandemia şi s-a încercat evitarea recesiunii şi evitarea efectelor negative s-au practicat tot dobânzi negative.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE