Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Moștenirea lăsată de Guvernul Ciucă: economia a frânat în primul trimestru, datoria publică a depășit 50% din PIB

Marcel Ciolacu preia Guvernul într-un moment în care economia se confruntă cu mai multe probleme. Creșterea PIB-ului frânează, iar majorările salariale adoptate pe ultima sută de metri de Nicolae Ciucă riscă să ducă deficitul bugetar peste ținta asumată de România de 4,4% anul acesta. În plus, deși Uniunea Europeană a reușit să evite la limită recesiunea, zona euro a intrat în recesiune tehnică, adică a avut două trimestre consecutive de contracție economică.

Ce moștenire economică i-a lăsat Nicolae Ciucă lui Marcel Ciolacu?

În timpul petrecut de Nicolae Ciucă la Palatul Victoria, scumpirile din România au fost cele mai mari din ultimii 20 de ani. La instalarea Guvernului Ciucă, inflația era de 7,8%. Acum este 10,6%. Maximul a fost, însă, în noiembrie 2022, când inflația în România a ajuns aproape de 17. Analiștii Băncii Naționale estimează că inflația va scădea sub două cifre chiar în cursul acestei veri.

În timpul mandatului lui Nicolae Ciucă, datoria publică a trecut de mai multe ori de pragul de 50% din Produsul Intern Brut, limită de la care Executivul este obligat să vină cu o serie de măsuri de reducere. Cum nu au existat astfel de măsuri, vedem cum datoria publică se menține în jurul acestui prag. Ba chiar e posibil să îl depășească, avertizează specialiștii, ținând cont de majorările salariale din ultimele săptămâni.

Guvernul Nicolae Ciucă a adoptat mai multe majorări de salarii pentru a pune capăt grevei din Educație și pentru a preveni greve din alte sectoare. Profesorii au primit 25% în plus la salariu ceea ce pentru stat reprezintă o cheltuială până la finalul anului de aproape 3 miliarde de lei. De asemenea, toate salariile din Sănătate, Poliție și Armată au fost aduse la nivelul grilei din actuala lege a salarizării, cu un impact bugetar de peste 813 de milioane de lei. Guvernul a spus că, pentru a susține aceste măriri, va realoca bani la rectificarea bugetară, însă nu a precizat exact de unde îi ia.

Atunci când Nicolae Ciucă a preluat mandatul, în ultimul trimestru din 2021, economia a crescut cu 2,4%. La plecarea de la Palatul Victoria lasă o economie care frânează, iar perspectiva nu este una optimistă având în vedere că economia încetinește și în toate statele europene cu care România face comerț. În ultimul an și jumătate, și cursul leu-euro s-a depreciat, ajungând mai aproape de pragul de cinci lei.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE