Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Rotativa guvernamentală. Politolog: Un guvern fără UDMR - mult mai slab

Politologul Cristian Pîrvulescu a atras atenţia că un guvern fără UDMR ar fi unul "mult mai slab", potrivit Agerpres.

"Ar fi un guvern mult mai slab şi, de fapt, ar fi o nereuşită, un eşec al rotativei, pentru că nu s-a respectat protocolul, iar responsabilitatea pentru nerespectarea protocolului aparţine întru totul PSD. Deja este o dovadă a imaturităţii sale politice sau, în orice caz, a leadership-ului actual.

UDMR nu prea poate să cedeze, pentru că riscă să intre în conflict cu radicalii din partid şi mai ales cu radicalii din minoritatea maghiară, care abia aşteaptă să poată să atace leadership-ul UDMR, pentru a face o schimbare de reprezentativitate, în ceea ce priveşte minoritatea maghiară.

Deci, situaţia ar fi foarte complicată fără UDMR. Nu că nu s-ar putea guverna. Se poate guverna, se putea şi înainte. Problema e legată de contextul geopolitic şi de situaţia complicată a guvernării în România, unde UDMR s-a dovedit mai disciplinat şi mai loial decât celelalte partide din Coaliţie", a explicat Pîrvulescu.

Politologul a susţinut că, "în principiu, dacă situaţia geopolitică rămâne aceeaşi, guvernarea va rezista, dar nu în orice condiţii".

"Nu în orice condiţii. Şi dacă UDMR nu va fi la guvernare, va fi mult mai dificil. Altfel spus, va exista o tentaţie la PNL, nu neapărat la domnul Ciucă, nici la domnul Iohannis, care are încă o influenţă asupra PNL. Dar va exista o tentaţie la PNL să iasă de la guvernare şi, mă rog, va depinde de rezistenţa domnilor Ciucă şi Iohannis la aceste presiuni", a spus Pîrvulescu.

El a arătat că în Guvernul Ciolacu "vor exista mulţi miniştri noi", dar asta nu va însemna neapărat "un suflu nou".

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE