Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Variantele PNL de negociere în viitorul guvern Ciolacu

Nicolae Ciucă a demisionat din funcția de premier, primul pas pentru declanșarea rotativei guvernamentale. Funcția de premier va fi preluată de Marcel Ciolacu.

Astăzi, înainte de ședința coaliției, va exista o discuție informală între liderul PNL Nicolae Ciucă și ceilalți lideri, prim-vicepreședinți și actualul secretar general al partidului. Potrivit surselor Euronews, dacă Nicolae Ciucă a ajuns la o înțelegere cu PSD pentru a forța ieșirea UDMR de la gurvernare, prim-vicepreședinții ar merge mai degrabă pe ideea respectării protocolului, pe preluare Ministerului Transporturilor și a Ministerului de Finanțe.

Potrivit propriei analize, scoaterea UDMR de la guvernare ar putea crea un handicap pentru majoritatea din parlament. Prim-vicepreședinții ar putea să încerce să-l convingă pe Nicolae Ciucă să nu scoată UDMR de la guvernare, mai ales că principalul câștigător ar putea fi Marcel Ciolacu.

În cazul în care UDMR iese de la guvernare, se schimbă modul de împărțire a ministerelor. PNL ar putea să ia Ministerul Dezvoltării și Ministerul Mediului, dar la masa negocierilor ar trebui să cedeze Ministerul Transporturilor și Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.

Ministerul Culturii ar urma să fie preluată de PNL, care va da Ministerul Digitalizării la schimb PSD-ului.

Potrivit surselor Euronews, Lucian Bode s-ar putea să nu se mai regăsească în viitoarea formulă de guvern. Cel mult, va asigura interimatul.

La PSD lucrurile sunt clare. Trei nume noi se vor regăsi în viitorul Guvern:

  • Radu Oprea, actualul lider al senatorilor PSD, va fi la Ministerul Economiei,
  • Bogdan Ivan, deputat din Bistrița, ar putea prelua portofoliul Ministerului Digitalizării,
  • Eugen Barbu, președintele Comisiei de Agricultură, va fi la Ministerul Agriculturii.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE