Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Alina Gorghiu, despre rotativa guvernamentală: Sper ca viitorul prim-ministru, Marcel Ciolacu, să pună în plan secund poziția de președinte PSD

Alina Gorghiu, Președintele interimar al Senatului, a vorbit în direct la Euronews România despre rotativa guvernamentală și despre discuțiile care au avut loc în interiorul coaliției cu UDMR, înainte de trecerea conducerii Guvernului la PSD.

Potrivit președintei Senatului, coaliția a oferit echilibru României, fiind cea mai stabilă coaliție din ultimii 30 de ani, în ciuda diferențelor de viziuni ale partidelor. Gorghiu a vorbit despre felul în care trebuie să se comporte viitorul premier, pentru a menține același echilibru oferit de actualul prim-ministru Nicolae Ciucă.

”Această coaliție care guvernează de un an și ceva a asigurat stabilitate României, într-un context foarte fluid regional. Fac această precizare pentru că nu o dată, ci de foarte multe ori, premierul de coaliție trebuie să facă rabat de la propriul orgoliu, să încerce să mențină acel echilibru între partide, care, de multe ori, au opțiuni, viziuni, politici de aplicare a ideilor diferite. Nicolae Ciucă n-a făcut rabat de la profilul acesta. De multe și-a călcat pe orgoliu și a ales varianta renunțării la emoții, a fost un tip foarte pragmatic, a fost un tip care a încercat și a reușit să țină echilibrul unei guvernări, pentru că în România această cultură a guvernelor de coaliție nu există. Aceasta este cea mai stabilă coaliție din ultimii 30 de ani.

Mi-aș dori ca viitorul prim-ministru Marcel Ciolacu, președintele PSD, peste două săptămâni, când preia guvernarea să prevaleze calitatea lui principală de premier al unui guvern de coaliție și să fie în plan secund poziția de președinte PSD. E foarte important pentru bunul mers al unui guvern în care opțiunile sunt, de multe ori, diferite.

Eu am convingerea că această rotativă a creat mai multă emoție presei decât politicienilor. Se va face fără să existe turbulențe, va fi un moment politic, dar care nu va rămâne în istorie cu multe artificii”, a spus Alina Gorghiu.

Discuțiile cu UDMR

La începutul lunii mai, un lider UDMR a susținut că formațiunea din care face parte ia în calcul ”la modul serios” să iasă de la guvernare. Mai mult, acesta a acuzat PNL că a dorit să ia un minister din cele trei pe care partidul le deține.

”S-a vehiculat un scenariu fals în spațiul public și îmi pare rău că cei din UDMR au încurajat genul acesta de mesaj care nu e conform cu realitatea. PNL nu a cerut niciun alt minister nici de la PSD, nici de la UDMR, ci a cerut respectarea protocolului. A fost o nedreptate că a fost încurajată o știre care n-are legătură cu realitatea și s-a ajuns la genul acesta de reacție emoțională. Sunt convinsă că discuțiile cu cele trei partide din coaliție vor aduce mai multă claritate pentru ce va urma”, a lămurit Alina Gorghiu.

Legea pensiilor

Președinta interimară a senatului a făcut și un bilanț al realizărilor coaliției, la mai bine de un an de la începutul guvernării și a transmis că își dorește ca până la finalul lunii iunie să fie dus la capăt proiectul legii pensiilor.

Alina Gorghiu: ”Am avut, în această perioadă de un an și ceva, realizări sănătoase despre care poate nu am vorbit suficient despre lucrurile bune: Am reușit să facem o reformă în sistemul judiciar, s-a închis MCV-ul despre are lumea a vorbit 15 ani în termeni negativi. În 24 de ore după ce am reușit să-l închidem nu a mai vorbit nimeni nimic. Pachetul de legi pe educație, cel mai amplu proiect de consultare publică din ultimul deceniu.

Până la finalul lunii iunie, eu îmi doresc ca mai devreme de această sesiune parlamentară, Camera Deputaților să reușească să ducă la bun sfârșit legea pensiilor, ținând cont de restricțiile impuse de CCR”.

Alina Gorghiu: 2024 ar fi definiția haosului cu atâtea alegeri

”Să ai patru tipuri de alegeri, cu cinci duminici în care mergi la vot, cu patru luni jumătate de campanie electorală, cu patru luni precampanie, va fi definiția haosului în 2024. Nu cred că cineva își dorește acest lucru.

Eu nu-mi doresc o administrație blocată. Îmi doresc cât mai puține momente tensionate și să livrăm cât mai mult. Vorbim de performanță, trebuie făcute cât mai multe. Am făcut prima creștere economică cu guvernul Ciucă din Europa, cu fostul guvern, la fel. Am trecut peste o criză energetică, ne-am asigurat că absorbim banii de la UE, am făcut eforturi pe multe flancuri. Ar fi păcat să spunem că nu contează ce am realizat anii trecuți și să credem că noi, în formula cu 5 tipuri de alegeri câștigăm 2 procente în plus. Cred că analiza trebuie făcută uitându-ne la interesul statului, decât la capitalul politic. Dacă nu se va face comasarea, vom avea un an în care electoratul va fi obosit”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE