Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UPDATE: Avize pozitive pe bandă rulantă. Toți miniștrii propuși în Guvernul Ciolacu au trecut de comisii

Cei 18 miniștri propuși să facă parte din Executivul condus de Marcel Ciolacu au primit, miercuri, avize pozitive în comisiile de specialitate din Parlament. Urmează votul în Parlament și, ulterior, depunerea jurământului la Palatul Cotroceni.

14/06/2023 , 11:04

Rezultatele audierilor miniștrilor în parlament

Gabriela Firea (PSD), propusă ca ministru al familiei, tineretului şi egalităţii de șanse, a primit aviz favorabil, cu 29 de voturi pentru și 21 împotrivă.

Alexandru Rafila (PSD), propus ca ministru al sănătății, a primit aviz favorabil, cu 25 de voturi pentru, 12 împotrivă și o abținere.

Cătălin Predoiu (PNL), propus ca ministrul al afacerilor interne și ca vicepremier, a primit aviz pozitiv, cu 35 de voturi pentru, 4 voturi împotrivă și o abținere (UDMR).

Raluca Turcan (PNL), propusă ca ministru al culturii, a primit aviz favorabil, cu 17 voturi pentru, 7 împotrivă și două abțineri.

Marius Budăi (PSD), propus ca ministru al muncii și solidarității sociale, a primit aviz favorabil, cu 38 de voturi pentru și 13 împotrivă. UDMR a votat pentru.

Bogdan Gruia Ivan (PSD), propus ca ministru al cercetării, inovării și digitalizării, a primit aviz favorabil.

Radu Oprea (PSD), propus la ministerul economiei, antreprenoratului și turismului, a primit aviz favorabil, cu 46 de voturi pentru și 20 împotrivă.

Marcel Boloș (PNL), propus ca ministru al finanțelor, a primit aviz favorabil, cu 30 de voturi pentru, 10 împotrivă și 3 abțineri.

Sebastian Burduja (PNL), propus ca ministru al energiei, a primit aviz pozitiv, cu 38 de voturi pentru și 17 împotrivă. UDMR a votat pentru.

Adrian Veștea (PNL), propus la ministru al dezvoltării, a primit 37 de voturi pentru și 7 împotrivă. Cele 7 voturi împotrivă au fost din partea USR și AUR, iar UDMR a votat pentru.

Sorin Grindeanu (PSD), propus ca ministru al transporturilor și infrastructurii, a primit aviz pozitiv, cu 26 de voturi pentru, 6 împotrivă pi o abținere. UDMR a votat pentru.

Alina Gorghiu (PNL), propusă ca ministru al Justiției, a primit aviz pozitiv, însă audierea a avut loc pe un fond de vociferări din partea opoziției.

Ligia Deca (PNL), propusă ca ministru al educației, a primit aviz pozitiv, cu 32 de voturi pentru și 8 împotrivă.

Florin Barbu (PSD), propus ca ministru al agriculturii şi dezvoltării rurale, a primit aviz pozitiv. Au fost 29 de voturi pentru și 7 împotrivă. Acestea din urmă sunt venite din partea celor de la USR și AUR. UDMR a votat pentru.

Angel Tîlvăr (PSD), propus la MAPN, a primit aviz pozitiv în comisia de specialitate: 36 de voturi petru și 4 împotrivă.

Luminița Odobescu (PNL), propunerea pentru Ministerul Afacerilor Externe, a primit aviz pozitiv: 30 de voturi pentru și 7 împotrivă.

Adrian Câciu (PSD), propunerea pentru Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, a primit aviz pozitiv: 23 de voturi pentru și 10 împotrivă.

Mircea Fechet (PNL), propunerea pentru Ministerul Mediului, a primit aviz pozitiv: 32 de voturi pentru, 8 împotrivă și 2 abțineri.

14/06/2023 , 07:32

Audieri în Parlament, în cazul miniștrilor propuși de Marcel Ciolacu

Candidații pentru funcția de ministru nominalizați de premierul desemnat Marcel Ciolacu vor fi audiați, miercuri, de către comisiile de specialitate din Parlament.

Audierile sunt programate să înceapă la ora 10:00, conform calendarului adoptat de Birourile permanente reunite,

Potrivit Agerpres, Camera Deputaţilor şi Senatul se vor reuni în şedinţă comună, joi, de la ora 12:00, pentru a învesti Guvernul Ciolacu.

13/06/2023 , 21:03

Nicolae Ciucă a prezentat lista miniştrilor liberali propuşi în Cabinetul Ciolacu

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a anunţat, marţi, lista miniştrilor liberali propuşi în Cabinetul condus de Marcel Ciolacu.

Potrivit preşedintelui PNL, miniştrii liberali propuşi în Guvern sunt:

  • Cătălin Predoiu - vicepremier şi ministrul Afacerilor Interne;
  • Luminiţa Odobescu - ministrul Afacerilor Externe;
  • Ligia Deca - ministrul Educaţiei;
  • Alina Gorghiu - ministrul Justiţiei;
  • Adrian Veştea - ministrul Dezvoltării;
  • Mircea Fechet - ministrul Mediului;
  • Marcel Boloş - ministrul Finanţelor;
  • Raluca Turcan - ministrul Culturii;
  • Sebastian Burduja - ministrul Energiei.

Pentru funcţia de secretar general al Guvernului PNL l-a propus pe Mircea Abrudean.

Lista demnitarilor din partea PSD propuşi pentru viitorul Executiv este următoarea:

  • Prim-ministru - Marcel Ciolacu;
  • Viceprim-ministru - Marian Neacşu;
  • Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii - Sorin Grindeanu;
  • Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene - Adrian Câciu;
  • Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale - Florin Barbu;
  • Ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului - Radu Oprea;
  • Ministrul Apărării Naţionale - Angel Tîlvăr;
  • Ministrul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse - Gabriela Firea;
  • Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării - Ivan Bogdan-Gruia;
  • Ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale - Marius Budăi;
  • Ministrul Sănătăţii - Alexandru Rafila.
13/06/2023 , 20:42

Marcel Ciolacu: UDMR nu este în această coaliție

Marcel Ciolacu a spus că în acest moment UDMR nu este în această coaliție.

„Atât PSD, cât și PNL au votat în forurile noastre de conducere ambele variante: cu prezența UDMR la guvernare, dar și fără prezența UDMR la guvernare. După conferințele de presă o să ne strângem toți cei desemnați, împreună cu președintele Senatului și vom vedea dacă continuăm discuția sau vom depune lista de miniștri și programul de guvernare. Acesta din urmă este finalizat. Din punctul nostru de vedere, cu regret o spun, în acest moment, UDMR nu este în această coaliție. Dar, repet, seara nu s-a terminat încă.”, a spus președintele PSD.

13/06/2023 , 20:36

Kelemen Hunor: Lucrurile se opresc. Pur şi simplu nu am reuşit să ajungem la un consens

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat marţi că nu s-a ajuns la un consens în cadrul negocierilor cu PSD şi PNL în vederea formării viitorului guvern.

Kelemen Hunor: ”Cei doi parteneri au zis că ei au împărțit toate ministerele între PSD și PNL și au spus că ei renunță la două ministere pentru UDMR. Aici lucrurile scapă într-o prăpastie.

Noi am spus să mergem pe acordul din coaliţie. Nu se poate.

În acest moment, aici, lucrurile, sigur, se opresc, pentru că pur şi simplu nu am reuşit să ajungem la un consens. Regret enorm de mult. Am arătat, dincolo de seriozitate, dincolo de profesionalism, dincolo de responsabilitate şi flexibilitatea necesară, dar nu se poate lucra.

Sigur, până când nu sunt trimise listele şi programul de guvernare în Parlament, nu putem spune că s-a închis această etapă între cele trei partide din coaliţie, dar prea multe şanse nu sunt. Până dimineaţă, sigur, se pot întâmpla multe lucruri. Am făcut toate eforturile posibile şi am arătat deschidere şi flexibilitate în tot parcursul discuţiilor şi negocierilor. Vom vedea ce se va întâmpla mai departe şi în zilele care urmează, mâine, poimâine, mai ieşim la declaraţii şi vă informăm".

13/06/2023 , 20:19

Marcel Ciolacu prezintă obiectivele PSD la guvernare

Liderul social democraților, Marcel Ciolacu, a vorbit despre viziunea PSD la guvernare și despre obiectivele partidului până în decembrie 2024.

„Am venit lângă dumneavoastră să vă propun echipa de guvernare și viziunea pentru națiune propusă de noi pentru următorul an și jumătate. Greva din educație, semnalele venite și din alte zone ale societății reprezintă pentru mine și colegii mei un mesaj foarte clar: românii ne cer o schimbare majoră și curajoasă de ritm și mai ales de viziune. De aceea, educația trebuie să devină un pilon real de dezvoltare durabilă al societății românești.

Pe scurt, această guvernare este despre reforme și economie. Este nevoie de un nou model economic și social. Nu mai putem aștepta stimularea producției și a locurilor de muncă să vină doar când decid regulile de piață. Piața ne-a arătat în criză că nu produce eficiență ci speculă. Nu este de ajuns doar să protejăm categoriile vulnerabile, trebuie să găsim soluții și un program național de reducere a polarizării sociale. Trebuie să avem curajul să ne propunem mai mult. Românii vor să vadă mai multă muncă, seriozitate și coerență din partea celor care administrează țara și mai ales să vadă reformele promise. Eu asta vreau, împreună cu colegii mei. Viziunea pentru guvernarea iulie 2023 – decembrie 2024 se referă la dezvoltarea pentru modernizarea României. Trecem de la stabilizare la modernizarea economică și socială a țării.

Propunem un plan cu cinci mari obiective. Rezolvarea o dată pentru totodeauna a problemei pensiilor speciale și adoptarea noii legi privind salarizarea unitară; stoparea creșterii prețurilor, refacerea puterii de cumpărare; dezvoltarea sistemelor publice de educație și sănătate, principalul argument pentru a-i convinge pe românii plecați să se întoarcă în țară; dezvoltare economică prin creșterea producției naționale; atragerea de bani europeni și alocări bugetare; crearea de locuri de muncă mai bine plătite.

Avem foarte mult de muncă în următoarea perioadă împreună. Trebuie să avem o creștere economică de peste 3%. Trebuie să aducem inflația la 8% până la finalul acestui an și să reducem dependența de import. Pentru a atinge aceste obiective, prima noastră luptă va fi cu prețurile și cu specula. România poate trece de la o economie bazată pe consum de bunuri din import, la o economie bazată pe producție. Am elaborat noi scheme de sprijin. Toate companiile care produc aici în România sunt companii românești, indiferent că acționarii sunt români sau străini. Trebuie să accelerăm absorbția de fonduri europene printr-o simplificare a procedurilor. Totodată avem pregătite noi programe de stimulare a producției în industrie.

Lucrătorii români trebuie determinați prin măsuri să rămână în România. Vom reduce gradual impozitarea muncii, mai ales pentru cei cu venituri mici și medii. Astăzi avem una dintre cele mai mari poveri fiscale din UE la salariile mici. De două ori mai mare decât în Germania. Știm cu toții că o treime din salariații din România primesc acum salariul minim de 3000 de lei brut. Vom crește salariul minim pentru a reduce numărul salariaților cu normă întreagă aflați în sărăcie. La sfârșitul acestui mandat, orice angajat trebuie să câștige minim 500 de euro lunar, iar câștiul salariului mediu net să ajungă la 1000 de euro. Acest guvern va avea grijă și de cei care au muncit o viață întreagă. Pensiile vor crește. Toți românii cu venituri mici și medii, vor fi în continuare sprijiniți de stat. Toate formele de ajutor din acest moment vor continua. Accentul prioritar al politicilor noastre publice va fi pus pe serviciile educaționale și de sănătate.”, a spus Marcel Ciolacu.

13/06/2023 , 18:48

Liderul deputaţilor UDMR: Dacă Mediul nu mai există în ecuație, nu putem participa în continuare la această guvernare

Csoma Botond, Liderul deputaţilor UDMR: Au apărut probleme la PNL. Dânșii au spus că ei nu cedează și eu nu am înțeles acest cuvânt. Mi-am adus aminte, conform dorințelor PNL, că atât ministerul Mediului, cât și Ministerul Dezvoltării, două ministere pe care le-am condus, sunt la PNL acum. Nu am înțeles de ce au vorbit ei că ar ceda ceva către UDMR. E vorba să păstrăm un minister pe care l-am condus bine, credem noi.

Nu poate sa spună nimeni ca n-am devenit flexibili. S-au schimbat datele problemei, nu mai putem să păstrăm ambele ministere. Să nu spună nimeni că fugim de povara guvernării. Se pare că degeaba am devenit flexibili, pentru că situația s-a schimbat.

Dacă Mediul nu mai există în ecuație, nu putem participa în continuare la această guvernare. Acceptăm Energie și Mediu. Dacă la Mediu nu se poate, cu părere de rău, nu putem participa. Dacă nici această ofertă nu mai e valabilă, nu acceptăm altceva.

Nu noi ieșim de la guvernare, suntem cumva împinși în afara guvernării.

Aceasta este poziția UDMR, e o poziție clară. Acum am comunicat răspunsul. Nu vom susține coaliția în parlament, dacă ieșim de la guvernare.

13/06/2023 , 18:31

PNL va vota două variante pentru lista miniștrilor care vor forma noul Guvern

Liberalii vor vota în ședința Biroului Permanent Național două variante pentru lista miniștrilor care vor forma noul Guvern. Una cu toată lista de miniștri cunoscuți, și o alta fără ministerul energiei, pe care l-au oferit UDMR.

Potrivit jurnalistului Euronews Marius Vulpe, dacă până în această după-amiază se știa că la Ministerul Justiției, liberalii vor propulsa un independent, în persoana fostului președinte CSM, Bogdan Mateescu, între timp s-a produs o răsturnare de situație. Nicolae Ciucă ar fi fost convins până la urmă să-l pe fostul lider interimar de la Senat, liberala Alina Gorghiu, pentru acest portofoliu. De asemenea, deși s-a dat un ultimatum ca până la ora 20:00 UDMR să vină cu un răspuns la oferta făcută de liberali, aceea de a ceda numai Ministerul Energiei, se pare că liberalii sunt grăbiți și vor vota două variante de liste de miniștri. Una în cazul în care UDMR va accepta acea ofertă și una în care UDMR va refuza această ofertă și va ieși de la guvernare. De altfel, potrivit surselor noastre se încearcă scoaterea UDMR de la guvernare, astfel încât ministerele deținute de aceștia să fie împărțite între PSD și PNL.

Vicepremier în viitoarea formulă de guvern ar putea fi fostul ministru al Justiției, Cătălin Predoiu. Acesta ar putea să preia de asemenea și portofoliul Internelor. De asemenea, la nivelul Ministerului de Externe va fi numită Luminița Odobescu, consilier prezidențial pe probleme de politică externă. În ceea ce privește Ministerul Dezvoltării, aici este dat favorit Adrian Veștea, iar la Cultură ar putea să fie validată astăzi fostul ministru al Muncii, Raluca Turcan. În ceea ce privește Finanțele, aici se dă o luptă între Marcel Boloș, care este considerat favorit, dar și fostul ministru de resort, Alexandru Nazare, susținut de o parte din actualii prim vicepreședinți. În cazul în care nu se va ceda Ministerul Energiei la UDMR, atunci acest portofoliu va reveni liderului PNL Sector 1, Sebastian Burduja. Singurul ministru care ar putea să rămână în funcție și în viitorul cabinet este Ligia Deca la Educație. Totul depinde și de răspunsul UDMR cu privire la această ofertă. Liberalii susțin că ei nu sunt de acord să cedeze atât Energia, cât și Mediul la negocierile din coaliție.


ȘTIREA INIȚIALĂ

Marcel Ciolacu este noul premier al României, însă negocierile pentru formarea cabinetului încă nu s-au încheiat. PNL este dispus să renunțe la Ministerul Energiei, însă nu este clar dacă UDMR va mai rămâne în noul guvern. Un anunț urmează să fie făcut de UDMR în jurul orei 20:00.

Maghiarii au acceptat să renunțe la Ministerul Dezvoltării, dar cer la schimb Ministerul Mediului și pe cel al Energiei.

”PNL oferă un minister pentru UDMR. Este vorba despre Ministerul Energiei și cel de-al doilea este oferit de PSD”, a spus Nicolae Ciucă, înainte de Biroul Permanent Național.

Jurnalist: Puteți renunța la Mediu?

Ciucă: Nu este vorba despre a renunța. Noi am oferit Ministerul Energiei. Dacă doresc, pot să ia și Sănătatea.

Rareș Bogdan: Nu cedăm absolut deloc. Avem un om foarte bine pregătit pentru ministerul Mediului

Rareș Bogdan, Prim-vicepreședinte PNL: Păstram protocolul și lucrurile nu ajungeau în această situație. Suntem un partid serios care am ținut stabilitatea acestei țări. Nu cedăm absolut deloc. Un minister, al Energiei, poate fi cedat, tocmai pentru a avea aceeași coaliție ca până acum. Niciun minister în plus, nicio poziție în plus. Nu se poate ca PNL să cedeze două ministere, și Energia, și Mediul și ceilalți să nu cedeze nimic. Nu putem să mergem pe schimbare de condiționalități de la o zi la alta. PSD le-au făcut oferta pentru ministerul Fondurilor Europene, foarte important, și pentru ministerul Sănătății. Este problema dânșilor dacă acceptă sau nu.

Avem un om foarte bine pregătit pentru ministerul Mediului. Nu putem da două ministere către un partener. Trebuie să ofere și celălalt partener.

Cum ar putea arăta noul Guvern

VEZI GALERIA
6 imagini

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE