Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

”Marcel Boloș” din carton, adus de Opoziție la plenul Camerei Deputaților după ce ministrul Finanțelor nu a venit la ”Ora Guvernului”

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a fost invitat de grupul AUR să participe luni la ”Ora Guvernului”, în plenul Camerei Deputaților. Tema dezbaterii era ”România trăieşte pe datorie. Datoria publică a atins un prag critic care reprezintă deja borna care consfinţeşte traiul pe împrumut”. Marcel Boloș a transmis că nu poate ajunge și a cerut amânarea discuțiilor cu deputații pentru altă dată.

În schimb, deputații AUR au adus, în semn de protest, o figurină din carton cu chipul lui Marcel Boloș.

”Marcel Boloș refuză în mod constant să apară în Camera Deputaților la «Ora Guvernului», la solicitarea grupului parlamentar AUR.

Absența acestuia dă dovadă de o aroganță ieșită din comun a coaliției PSD - PNL, coaliție care duce România spre un dezastru economic fără precedent. Spun acest lucru pentru că în ianuarie, datoria publică a României a ajuns la 802 miliarde de lei, peste 50% din PIB.

Legea responsabilității fiscale spune clar: dacă datoria publică depășește 50% din PIB, Guvernul trebuie să iasă public și să prezinte soluții pentru reducerea acestei sume din ponderea datoriei publice.

Persoana care ar fi trebuit să vină astăzi să răspundă la întrebări lipsește de câteva săptămâni și refuză. Am ales să-l aducem în format virtual, poate îi dăm un semnal clar că nu poate să scape de întrebările AUR.

În ianuarie 2020, aveam o datorie publică de 373 de miliarde, iar în ianuarie 2024 această datorie a crescut cu 429 de miliarde de lei, adică 86 de miliarde de euro. (...)

Mai avem niște informații din sfera penală, mai exact Marcel Boloș a prezentat la finalul anului 2023 ca deficitul fiind de 5,68% din PIB, dar Comisia Europeană a venit cu o sumă total diferită. A pus un punct procentual în plus, adică 6,6% din PIB”, a declarat Adrian Axinia, deputat AUR.

Motivul pentru care Marcel Boloș nu a venit la ”Ora Guvernului” în Camera Deputaților

”Având în vedere participare, în prezent, a delegației Ministerului FInanțelor la reuniunea de primăvară din Statele Unite ale Americii a Grupului Băncii Mondiale și a Fondului Monetar Internațional, vă adresez rugămintea ca această dezbatere să fie reprogramată la o dată ulterioară, în funcție și de agenda dumneavoastră de lucru”, se arată în răspunsul trimis de Marcel Boloș, ministrul Finanțelor, către Alfred Simonis, președintele Camerei Deputaților.

Comisia Europeană estimează un deficit de peste 6,5% din PIB în 2024

Comisia Europeană a estimat pentru 2024 că România ar avea un deficit de peste 6,5% din PIB, în timp ce Consiliul Fiscal consideră că acesta va fi în jur de 6,4% din PIB, dacă nu se va recurge din nou la o tăiere drastică a cheltuielilor de capital, se arată în Raportul de analiză a convergenţei "România - Zona Euro Monitor" nr. 15/2024 - "Europa şi pierderea dividendului păcii”, citat de Agerpres.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE