Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Crucea Roșie evacuează civili din Ucraina. 12.000 de oameni au plecat din calea războiului

Echipe ale Crucii Roșii ucrainene evacuează civilii care locuiesc în orașele din apropierea liniei frontului de nord-est. Aici, Rusia a intensificat recent atacurile, în contextul unei noi ofensive în zonă.

29 de persoane au fost evacuate în satul Kupiansk din regiunea Harkov.

Oamenii povestesc că rachetele lansate de armata rusă au căzut foarte aproape de ei. Singura șansă pentru a se salva a fost să fugă din calea bombelor.

Viktoria Chumak, locuitoare din Kupiansk-Uzlovy: "Este foarte greu să trăiești aici. E foarte greu să trăiești. Acum câteva zile au fost bombardamente, au fost focuri de armă la trei case de a noastră. Mi-am luat fiica la 5 dimineața, am acoperit-o cu un halat și am sărit afară, apoi am auzit schije zburând și mi-a fost frică să mai ies."

Sunt și oameni care au decis să rămână în casele lor chiar dacă armata rusă este acum tot mai aproape.

Oleksandr Vasiliyovych, locuitor din Hrushivka: "Atâta timp cât rușii nu au avansat, așa ceva nu s-a întâmplat. Au existat bombardamente de la distanță, dar niciodată de aproape. Acum cad peste tot bombe și rachete."

Zeci de mii de civili evacuați

Săptămâna trecută, autoritățile ucrainene au ordonat evacuarea obligatorie a aproape 12.000 de civili din 37 de orașe și sate, situate de-a lungul liniei nord-estice a frontului.

Konstantin Bashkirov, directorul Crucii Roșii din regiunea Harkov: "Numărul de persoane care vor să plece s-a triplat în ultimele trei săptămâni. Există mai multă dorință din partea oamenilor să plece."

Oficialii militari ucraineni au spus că regiunea a devenit obiectivul principal al ofensivei Rusiei. Dar și în vestul Ucrainei continuă atacurile. O grădiniță și un bloc au fost bombardate în Liov.

Andriy Sadovyi, primar Liov: "Cu doar o zi în urmă, aici a fost un loc de joacă pentru copii. O rachetă a lovit direct parcul, creând un crater adânc de 9 metri si lat de 20 de metri. Clădirea rezidențială a fost distrusă, etajul superior fiind în ruine și ferestrele aruncate în aer. Din fericire, nu au existat victime, ceea ce este cel mai important lucru. În plus, grădinița a fost distrusă, toate ferestrele fiind sparte."

O analiză a Institutului pentru Studiul Războiului arată că sunt șanse mari ca războiului din Ucraina să continue și în primăvara anului viitor.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE