Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Criza energetică din Europa: Prețurile la gazele naturale au fost cu 15% mai mari în octombrie

Modul în care piețele internaționale de energie au răspuns la conflictul din Orientul Mijlociu dintre Hamas și Israel a fost oarecum interesant. Deși au existat unele oscilații inițiale pe piețele petroliere, prețurile gazelor naturale sunt cele care au absorbit principalul impact.

Prețurile la gazele naturale au fost cu 15% mai mari în octombrie. La un moment dat, acestea au crescut cu 40%, atingând un maxim al ultimelor opt luni - și având în vedere că conflictul geopolitic are loc pe fondul unei economii în încetinire, este imperios necesar să ne întrebăm care va fi direcția piețelor de gaze în viitor, în special în Europa?

În cazul unui război în toată regula, așa cum estimează Bloomberg Economics, economia globală ar putea intra în recesiune, pierzând 1 trilion de dolari, iar prețul petrolului ar atinge 150 de dolari. În mod firesc, acest lucru ar duce la o explozie a piețelor de gaze. De fapt, chiar mai mult.

Cu toate acestea, analiza de mai jos presupune că războiul fie este limitat, fie nu are loc nicio escaladare suplimentară. În plus, că stocurile de gaze rămân intacte.

Iarna ar putea modifica traiectoria prețului gazelor

În primul rând, dacă ne uităm la stocurile europene de gaze, acestea sunt pline în proporție de 96%. Stocurile europene sunt cu +172 terawatt-oră (TWh) peste media sezonieră pe zece ani.

Dacă ne uităm la istoric, cea mai mare retragere a fost de -782 TWh și, având în vedere că nu se așteaptă o altă retragere mare, perspectivele Europei în ceea ce privește disponibilitatea gazelor rămân pozitive.

Aceasta se poate schimba, într-adevăr, în funcție de vremea de iarnă din Europa. Pe termen scurt, se așteaptă ca Europa să se bucure de temperaturi "mai ridicate decât media" până în noiembrie. Din cauza fenomenului El Niño prelungit care se întinde până în februarie 2024, acesta ar putea crea schimbări majore în ceea ce privește vremea.

Mai mult, există posibilitatea ca anul 2024 să fie cel mai cald an înregistrat vreodată. Cu toate acestea, este dificil de evaluat cu exactitate impactul lui El Niño asupra vremii europene, cu excepția unui singur lucru: că poate schimba clima spre oricare dintre cele două extreme.

Economia zonei euro ar putea încetini cererea de gaze naturale

Un alt motiv pentru care prețurile gazelor naturale ar putea să nu rămână mult timp în zona de creștere este reprezentat de încetinirea economiei globale și, în special, a celei din zona euro, potrivit Euronews Business.

Recentul indice HCOB's Eurozone Manufacturing PMI a ieșit la 43 (un minim al ultimelor trei luni). Indicele compozit al managerilor de achiziții (PMI) flash al S&P Global HCOB's din zona euro, alcătuit de S&P Global și recunoscut ca un indicator fiabil al bunăstării economice, a scăzut la 46,5 în octombrie, de la 47,2 în septembrie, marcând cel mai scăzut punct din noiembrie 2020.

În Germania, cea mai mare economie din Europa, activitatea de afaceri s-a contractat pentru a patra lună consecutiv, atât sectorul manufacturier, cât și cel al serviciilor înregistrând un declin, conform celor mai recente cifre PMI.

Franța, a doua cea mai mare economie din zona euro, a raportat, de asemenea, o contracție a activității de afaceri pentru luna octombrie, deși cu o îmbunătățire marginală față de minimul de aproape trei ani înregistrat în septembrie.

De cealaltă parte a Canalului Mânecii, Regatul Unit, care nu mai este membru al UE, a înregistrat o scădere a activității de afaceri în această lună, ceea ce a stârnit alarme cu privire la o posibilă recesiune înainte de viitoarea decizie a Băncii Angliei privind rata dobânzii.

Acest lucru poate fi coroborat și de faptul că importurile de gaze naturale lichefiate (GNL) din Europa au înregistrat o scădere semnificativă a cererii de gaze în diverse sectoare din Germania. În prima jumătate a anului, consumul industrial de gaze a scăzut cu 54 TWh, fără a exista indicii de redresare.

Consumul rezidențial a scăzut, de asemenea, cu 37 TWh, iar consumul de gaze în sectorul energetic a scăzut cu 4,4 TWh. Colectiv, acest lucru reprezintă o scădere de 9,8 miliarde de metri cubi, marcând o scădere de 13% a consumului de gaze din Germania pentru întregul an 2022 în doar șase luni.

Perspectivele prețului gazelor în Europa pentru restul anului 2023

În cazul în care această tendință va continua, se estimează că cea mai mare piață de gaze din Europa se va contracta cu peste un sfert până la sfârșitul anului. O tendință similară se observă și în cazul altor mari consumatori europeni de gaze, precum Italia, Olanda și Franța.

Fondurile de hedging au vândut echivalentul a 125 de miliarde de metri cubi de contracte futures de gaze naturale în ultima săptămână, iar la momentul redactării acestui raport, prețurile gazelor naturale au scăzut cu încă 3% ca urmare a încetinirii cererii.

Cu toate acestea, în viitor, ne putem aștepta la un ușor salt al consumului, așa cum indică creșterea de 1% din octombrie (prima creștere anuală de la începutul războiului dintre Rusia și Ucraina). Ca atare, piața va rămâne predispusă la șocuri de aprovizionare, sau mai degrabă la o amenințare percepută a acestora.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE