Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

"Black Friday pe credit". 40% dintre români se împrumută pentru a cumpăra

Unul din doi români se abate de la lista de cumpărături în perioada reducerilor și achiziționează mai mult decât ar avea nevoie, atras de prețurile mai bune, arată datele unei instituții financiare nebancare. Iar 4 din 10 cumpărători au recunoscut că s-au împrumutat pentru a cumpăra lucruri de care nici nu au nevoie.

Potrivit celui mai mare retailer online din România, de Black Friday, anul acesta, cumpărătorii vor cheltui, în medie, aproximativ 2.900 de lei, cu 11 % mai mult decât anul trecut.

Atracția reducerilor de Black Friday

7 din 10 români mărturisesc că au cheltuit bani pe produse de care nu aveau nevoie. Mai grav este că unii au făcut credite pentru a face cumpărături în perioadele de reduceri, iar 25% la sută spun că nu a fost o decizie inspirată, potrivit unui sondaj.

O parte regretă cheltuielile legate de îmbunătățiri în locuințe care nu erau neapărat necesare, iar alții, achiziția unor produse electronice, categorie care va domina topul vânzărilor și anul acesta, de Black Friday.

Irina Pencea, managerul unui retailer online: "Televizoarele rămân pe primul loc, cu o intenție de 37%, electrocasnicele mici, cu aceeași valoare, pe locul 2."

  • O treime dintre respondenți spun că ar câștiga peste 1.500 de lei dacă ar fi să vândă toate produsele pe care le-au cumpărat, dar pe care nu le folosesc.

"E în regulă să îți iei lucruri într-o perioadă în care prețul este redus. Ce trebuie să faci este să ai acel moment de responsabilitate sau de răgaz în care să hotărăști dacă ceea ce urmează să cumperi e un lucru necesar", spune Mihuț Năstăsache, managerul de comunicare al instituției financiare nebancare care a realizat studiul.

40% dintre români se împrumută pentru a cumpăra de Black Friday

2.885 de lei va cheltui, în medie, fiecare cumpărător care vânează reduceri de Black Friday, potrivit unuia dintre cei mai mari retaileri din România. Din totalul vânzărilor de anul trecut, 16% s-au achitat în rate.

În această perioadă de Black Friday, cele mai mari magazine din România oferă clienților posibilitatea de a achita chiar și în 40 de rate fără dobândă dacă plătesc cu un card de cumpărături.

Irina Chițu, reprezentant comparator bancar: "Sunt foarte eficiente, dar trebuie să știi să le folosești corect și foarte disciplinat. Pentru orice zi de întârziere, plătești dobândă. Sunt persoane care, să spunem, s-au ars și știu acum cu să-l folosească pentru că au văzut că au început să plătească dobândă când nu trebuia. Și au învățat pe propria piele."

La ediția de anul trecut a Black Friday, plata în rate a crescut cu 43% față de 2021, potrivit celui mai mare magazin online autohton.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE