Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cel mai scump produs cumpărat de Black Friday 2023 în România a fost un televizor, care a costat 148.000 de euro

Cel mai scump produs cumpărat de Black Friday 2023 în România a fost un televizor, în valoare de 148.000 de euro. Iată lista cu cele mai scumpe produse cumpărate la reduceri cu această ocazie.

28/11/2023 , 12:12

Cele mai scumpe produse cumpărate de Black Friday 2023 în România

Românii cumpără tot mai mult online. Anul acesta, de Black Friday, s-au înregistrat cu 12% mai multe vânzări online față de anul trecut, potrivit datelor.

Cel mai scump produs cumpărat a fost un televizor smart LED, în valoare de 148.000 de euro.

Urmează două produse de pe listă au costat fiecare în jur de 3.000 de euro: o pereche de pantofi, în valoare de 14.000 de lei, și un cărucior pentru copii, care a costat 14.500 de lei.

În doar două zile, de pe 10 până pe 12 noiembrie 2023, magazinele au vândut 14.500 de telefoane mobile, 5.000 de console PlayStation, dar și 4.500 de cauciucuri auto. Numărul tranzacțiilor a crescut anul acesta cu 4% față de anul trecut.

Black Friday 2023 în România. Marile reduceri încep mai devreme pentru unele magazine online

Black Friday, cel mai mare eveniment de shopping al anului, are loc în România în noiembrie, de regulă în a doua zi de vineri a lunii, însă sunt magazine care au început deja perioada marilor reduceri.

Data și perioada reducerilor în România nu corespund, însă, cu cele din SUA, unde Black Friday este organizat anual în vinerea care urmează Zilei Recunoștinței. Mai exact, ziua de Black Friday american va fi pe 24 noiembrie.

Când e Black Friday 2023 la eMag, Flanco sau Altex

eMAG, cel mai mare retailer din România, care ”dă startul” în fiecare an marilor reduceri, a anunțat că organizează Black Friday pe 10 noiembrie. Alți mari retaileri încep, însă, mai devreme perioada reducerilor.

De exemplu, Flanco a anunțat că Black Friday va fi organizat în perioada 27 octombrie - 30 noiembrie.

Altex, un alt cunoscut retailer elctroIT, a anunțat că demarează campania de Black Friday 2023 pe 2 noiembrie. Perioada reducerilor va dura trei săptămâni, adică până pe 22 noiembrie, au anunțat reprezentanții Altex, potrivit economica.net.

La Media Galaxy, campania de Black Friday 2023 se desfășoară în perioada 2-22 noiembrie 2023.

Fashion Days, cunoscut retailer de articole vestimentare și accesorii, a anunțat că marile reduceri încep luni dimineață, 6 noiembrie.

Site-ul elefant.ro (retailer de cărți, jucării, parfumuri sau articole HomeDeco) organizează Black Friday 2023 în perioada 3-13 noiembrie 2023.

Avertisment: Numărul atacurilor cibernetice poate fi de cinci ori mai mare de Black Friday

În perioada ”Black Friday”, magazinele online înregistrează un trafic de cinci ori mai mare decât în mod obișnuit, astfel că și riscul prăbușirii platformelor crește exponențial. Avertismentul a fost lansat pe 30 octombrie de cel mai mare broker de software din regiunea Europei Centrale şi de Est, potrivit Agerpres.

"Importanţa software-ului achiziţionat în mod legal, fie că este nou sau second-hand, nu poate fi supraestimată, în special în contexte cu mize mari precum Black Friday. Aceasta garantează că atât vânzătorul, cât şi consumatorul sunt protejaţi, că sistemele funcţionează fără probleme şi că vulnerabilităţile potenţiale sunt reduse la minimum. Programele software ilegale, în special cele descărcate de pe site-uri web înşelătoare, pot veni la pachet cu viruşi. Acest risc este agravat în perioade precum Black Friday, când utilizatorii pot fi tentaţi să descarce versiuni la preţ ultra-redus sau chiar gratuite de software premium", a declarat Ionuţ Les, country manager pentru România al Forscope, potrivit sursei citate.

Sfaturi pentru evitarea fraudelor online în perioada Black Friday

  • Dacă efectuaţi cumpărături online, este recomandat să nu trimiteţi banii în avans. Folosiţi un serviciu cu plata ramburs (achitarea costurilor de către destinatar la momentul livrării bunului). Înainte de a face achiziţii online, verificaţi cu atenţie sursa de comercializare. Cumpăraţi bunuri din surse sigure, folosind site-uri de comerţ online pe care le cunoaşteţi sau pe care le-aţi mai folosit şi verificaţi recenziile comerciantului, înainte de a achiziţiona produsul.
  • Păstraţi întotdeauna documentele referitoare la plăţile pe care le-aţi efectuat online.
  • Cumpărătorii pot primi pe email mesaje care par a fi trimise de societăţi sau persoane de încredere, însă, în fapt, adresele de email ale expeditorilor sunt modificate, astfel încât să pară că sunt legitime.
  • Mare atenţie la mail-urile care conţin link/link-uri. În conţinutul email-urilor poate fi introdus unul sau mai multe link-uri spre o pagină falsă, iar în momentul în care se introduc date precum username şi parolă, acestea pot fi furate ori se poate instala malware (una dintre cele mai întâlnite ameninţări în mediul cibernetic).
  • Atunci când navigaţi pe internet de pe dispozitivul dumneavoastră, asiguraţi-vă că această conexiune este securizată prin HTTPS - pictograma unui lacăt arătând că pagina accesată este securizată.
  • Evitaţi să transmiteţi prin telefon sau alte dispozitive informaţii referitoare la datele dumneavoastră bancare (numărul contului bancar, codul de securitate al cardului, PIN-ul cardului, parole de acces, seria sau IP-ul token-ului), precum şi date de identitate, cum ar fi: codul numeric personal, seria şi numărul cărţii de identitate.
  • Evitaţi operatorii economici care nu afişează date de contact complete (adresă, telefon, cod unic de identificare fiscală etc.) şi care se rezumă la o simplă adresă de e-mail. Aveţi grijă dacă accesaţi o pagină web care conţine greşeli gramaticale.
  • În momentul în care cumpăraţi bunuri de la persoane fizice, cereţi documentele de provenienţă ale acestora (factura sau bonul fiscal cu care a fost cumpărat iniţial produsul de la magazin) şi certificatul de garanţie emis de producător.
  • Pentru situaţia în care ar exista vreo problemă mai târziu, salvaţi sau tipăriţi comanda dumneavoastră, precum şi clauzele şi condiţiile ce apar pe site la momentul cumpărării.

Ce înseamnă Black Friday și cum a apărut în România

Black Friday este denumirea dată zilei care urmează după Ziua Recunoștinței în SUA și cea care dă startul cumpărăturilor de Crăciun. În Statele Unite, ”Vinerea Neagră” este una din cele mai aglomerate zile de cumpărături, când americanii se pun la cozi încă de la primele ore ale dimineții, pentru a prinde cele mai bune reduceri.

În ultimii ani, din cauza pandemiei de coronavirus – și nu numai – cumpărăturile de Black Friday s-au mutat și în mediul online.

În România, Black Friday a fost organizat prima oară în anul 2011, însă prima ediție a fost una destul de timidă, iar vânzările nu au fost cele așteptate. Motivul: puțină lume cunoștea conceptul de Black Friday, iar cei mai interesați cumpărători au fost pasionații de tehnologie.

În anii următori, magazinele s-au organizat mai bine, iar ”Vinerea Neagră” a început să aibă din ce în ce mai mult succes.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE