Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Coreea de Nord declară „urgență națională majoră”, după ce a fost identificat primul caz de COVID-19

Coreea de Nord a declarat „urgență națională majoră”, după ce a identificat primul său caz de COVID-19, potrivit presei de stat.

Până în acest moment, nu este câte cazuri de infectare au fost declarate, dar agenția de știri de stat KCNA a raportat joi că au fost găsite cazuri de variantă Omicron în capitala Phenian. Probele ar fi fost prelevate de la un gruă de persoane care au avut febră, pe 8 mai, și au fost testate pozitiv pentru varianta Omicron, foarte contagioasă.

O eventuală epidemie de COVID-19, ar putea fi cumplită pentru Coreea de Nord. Totodată, este puțin probabil ca infrastructura de sănătate precară a țării să fie în măsură să trateze un număr mare de pacienți cu o boală extrem de infecţioasă.

Coreea de Nord nu recunoscuse până acum niciun caz de coronavirus, deşi puţini sunt cei care cred că o ţară cu aproximativ 25 de milioane de locuitori a fost ferită de un virus care a infectat milioane de persoane în întreaga lume.

Joi, liderul nord-coreean Kim Jong Un a ordonat măsuri de izolare în toate oraşele şi a ordonat distribuirea de provizii medicale pe care partidul le-ar fi stocat în caz de urgenţă Covid, potrivit KCNA.

Kim a prezidat, de asemenea, o reuniune a puternicului birou politic al ţării, care a convenit să pună în aplicare măsuri de urgenţă "maxime" împotriva epidemiei, deşi nu este clar ce implică acestea.

Kim a declarat că ţara va depăşi "epidemia neaşteptată de Covid-19", a raportat KCNA. Până în prezent, Coreea de Nord a reuşit să prevină o epidemie majoră de cazuri de Covid-19 datorită unei serii de măsuri draconice de sănătate publică.

Coreea de Nord și-a sigilat frontierele

Una dintre măsurile luate de autoritățile de la Phenian a fost accea de a sigila frontierele Coreei de Nord din ianuarie 2020 pentru a ţine virusul la distanţă, în pofida efectelor asupra comerţului cu Beijingul.

În plus, izolată şi săracă, Coreea de Nord nu a importat niciun vaccin împotriva coronavirusului, deşi este eligibilă pentru programul global de partajare a vaccinurilor Covid-19, Covax. În februarie, Covax ar fi redus numărul de doze alocate Coreei de Nord, deoarece ţara nu a reuşit să organizeze niciun transport, citează presa internațională.

Tot în februarie, raportorul special al ONU pentru drepturile omului în Coreea de Nord, Tomás Ojea Quintana, a cerut comunităţii internaţionale să furnizeze Coreei de Nord "60 de milioane de doze de vaccinuri pentru a acoperi cel puţin două injecţii ale întregii populaţii".

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE