Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Controverse în jurul Sistemului de Urgență. Raed Arafat, despre declarațiile lui Rafila: ”Nu e din domeniu, nu se pricepe”

Funcționarea sistemului de urgență iscă un conflict între șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, și ministrul sănătății, Alexandru Rafila. Arafat i-a dat replica ministrului, care a criticat sistemul într-un interviu acordat Euronews. Arafat a răspuns, tot prin intermediul postului nostru, că Rafila nu înțelege sistemul și că nu are expertiza necesară în domeniu. 

”Am o singură persoană care repetă pentru a patra, cincea oară ideea că sistemul nu e ok și trebuie schimbat. Da, persoana asta poate dorește să schimbe sistemul. Eu n-am simțit în altă parte, nici la nivel mai sus decât mine, nici la nivel de Guvern, nici la nivel de premier, nici la nivel de oricine, că această dorință ar exista, există la o singură persoană. Problema mea este și acea persoană vreau să o nominalizăm. Este domnul ministru Alexandru Rafila. Da. Deci dacă ați nominalizat-o, vă confirm, dar problema este alta. Nu putem să admitem că cineva care, îmi pare rău să vă zic, nu e din domeniu, nu se pricepe, n-are expertiza acestui domeniu. Biolog, e da, eu sunt anestezist, reanimator și care a lucrat toată viața în sistemul de urgență și care mă cheamă afară pe expertiză în mai multe locuri și în mai multe zone pe domeniul urgenței. Eu nu mă bag în alte domenii. Deci dânsul are o părere, eu am o părere. Dar părerea mea eu pot să o susțin cu foarte multe date și documente și tot ce s-a muncit până acuma, că lucrăm de ani de zile, plus că se vede pe teren, se vă, se văd rezultatele”, a declarat Raed Arafat.

Arafat a subliniat că atunci când a început să dezvolte SMURD-ul, sistemul de urgență din București se confrunta cu resurse limitate, utilizând mașini Dacia Break pentru intervenții.

”În 2014 am ajuns la fază în care să avem Departamentul pentru Situații de Urgență. Era încă o fază în dezvoltare partea medicală de urgență. Unitățile de primiri urgență începute în 2007, când s-a creat postul de subsecretar de stat la Ministerul Sănătății, pe bază iarăși, a unor modele create cu colegii din Scoția, din Marea Britanie, la Mureș, la Oradea, la Timișoara și în 2007 am început dezvoltarea sistemului pe plan național, dar nu numai partea SMURD și al unităților, unitățile de primiri urgență și partea ambulanței. În 2007, când am ajuns în Ministerul Sănătății, serviciile de ambulanță erau cu dotate cu Dacia Break”, a menționat șeful DSU.

Alexandru Rafila, critici la adresa sistemului medical

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a lansat o serie de critici la adresa structurii sistemului medical din România. El a evidențiat ceea ce el numește "struțo-cămilă" în care aceste servicii sunt plătite și sunt în subordinea Ministerului Sănătății, dar sunt coordonate de Departamentul pentru Situații de Urgență.

”E această struțo-cămilă în care serviciile medicale de urgență sunt plătite și sunt în subordinea Ministerului Sănătății, dar sunt coordonate de Departamentul pentru Situații de Urgență. Este o struțo-cămilă. Sigur că sunt situații în care trebuie să fie comanda la Departamentul pentru Situații de Urgență, dar situațiile de urgență sunt, excepțiile, nu sunt regula, adică dacă cineva are o afecțiune acută care necesită intervenția ambulanței, nu discutăm de Departamentul de Situații de urgență, discutăm de o urgență medicală, sigur că atunci când ai un accident cu victime, o catastrofe și așa mai departe acolo trebuie să existe o coordonare, care nu trebuie să fie neapărat la Ministerul Sănătății”, a declarat Alexandru Rafila.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE