Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

"Îmi petrec cea mai mare parte a timpului resuscitând copii". Medicii care vizitează spitalele din Gaza, stupefiați de efectele războiului asupra copiilor

O echipă internațională de medici care a vizitat un spital din Gaza era pregătită pentru ce e mai rău. Dar impactul pe care războiul îl are asupra copiilor palestinieni i-a tulburat profund pe aceștia.

Un copil a murit din cauza unei leziuni cerebrale provocate de un bombardament israelian. Verișoara lui, un sugar, încă se luptă pentru viață, cu o parte din față spulberată de aceeași lovitură.

Un băiat de 10 ani, care nu avea legătură cu acesta, a strigat de durere după părinții săi, fără să știe că aceștia au fost uciși în lovitură. Alături de el se afla sora lui, dar nu a recunoscut-o, deoarece arsurile îi acopereau aproape tot corpul.

Tanya Haj-Hassan, un medic pediatru Iordania, a vorbit pentru Associated Press despre victimele de la Spitalul Al-Aqsa din orașul Deir al-Balah.

Haj-Hassan, care are o experiență vastă în Gaza și vorbește în mod regulat despre efectele devastatoare ale războiului, a făcut parte dintr-o echipă care a încheiat recent o perioadă de două săptămâni în această zonă.

Medic în Gaza: "Este pur și simplu mizerabil"

După aproape șase luni de război, sectorul sănătății din Gaza a fost decimat. Aproximativ o duzină din cele 36 de spitale din Gaza funcționează doar parțial. Restul fie au fost închise, fie abia funcționează după ce au rămas fără combustibil și medicamente, au fost înconjurate și atacate de trupele israeliene sau au fost avariate în timpul luptelor. La spitalul Al-Aqsa, majoritatea paturilor din unitatea de terapie intensivă sunt ocupate de copii, inclusiv sugari.

"Îmi petrec cea mai mare parte a timpului aici resuscitând copii", a declarat Haj-Hassan după o tură recentă. „Ce vă spune acest lucru despre orice alt spital din Fâșia Gaza?”.

Mustafa Abu Qassim, un asistent medical din Iordania, a declarat că a fost șocat de situația din spitale.

"Nu există camere", a spus el. "Pacienții stau pe coridoare, pe un pat, pe o saltea sau pe o pătură pe podea".

Înainte de război, spitalul avea o capacitate de aproximativ 160 de paturi, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății. Acum sunt aproximativ 800 de pacienți, însă mulți dintre cei 120 de membri ai personalului spitalului nu mai pot veni la serviciu.

Lucrătorii din domeniul sănătății se confruntă cu aceeași luptă zilnică ca și alte persoane din Gaza pentru a găsi hrană pentru familiile lor și pentru a încerca să le asigure o oarecare siguranță.

"Este pur și simplu mizerabil", a spus el.

Mii de oameni s-au refugiat în incinta spitalului

Mii de oameni alungați din casele lor de război locuiesc, de asemenea, în incinta spitalului. Spitalele beneficiază de protecție specială în conformitate cu dreptul internațional, deși aceste protecții pot fi eliminate dacă combatanții le folosesc în scopuri militare.

Israelul a afirmat că spitalele servesc drept centre de comandă, depozite de arme și ascunzători pentru Hamas, dar au prezentat puține dovezi în acest sens. Hamas a negat aceste acuzații. În ultima săptămână, Israelul a desfășurat o operațiune pe scară largă în cel mai mare spital din Gaza, Shifa.

Trupele israeliene nu au făcut raiduri și nu au asediat Al-Aqsa, dar au atacat zonele înconjurătoare, uneori realizând lovituri în apropierea spitalului. În ianuarie, mulți medici, pacienți și palestinieni strămutați au fugit din spital după o avalanșă de lovituri.

Ofensiva Israelului în Gaza a dus la moartea a peste 32.000 de palestinieni. Alți 75.000 au fost răniți, potrivit Ministerului Sănătății din Gaza. Numărătoarea nu face distincție între combatanți și civili, dar ministerul spune că aproximativ două treimi dintre cei uciși au fost femei și copii.

Războiul a fost declanșat la 7 octombrie de către Hamas, care a atacat sudul Israelului, ucigând aproximativ 1.200 de persoane și luând aproximativ 250 de ostatici. Guvernul israelian consideră că aproximativ 100 de ostatici reținuți în Gaza sunt încă în viață.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE