Consultările lui Nicușor Dan cu partidele și formațiunile politice, încheiate. Care sunt concluziile

Ce cuprinde articolul?

Plan de reducere a cheltuielilor publice, aplicat de viitorul Guvern

Ultimele discuții, cu parlamentarii neafiliați

Consultările continuă cu Partidul Oamenilor Tineri (POT)

Kelemen Hunor (UDMR): Suntem dispuși să ne asumăm responsabilitatea guvernării, cu bune și cu rele

USR îl susține pe Ilie Bolojan ca premier

Ilie Bolojan: PNL are disponibilitatea de a intra la guvernare

Sorin Grindeanu (PSD): „Nu au fost consultări legate de o viitoare majoritate”

Președintele Nicușor Dan discută cu reprezentanții PNL

PSD deschide maratonul consultărilor la Palatul Cotroceni

Programul consultărilor lui Nicușor Dan cu partidele la Palatul Cotroceni

Președintele României, Nicușor Dan, a avut miercuri consultări informale cu partidele parlamentare, la Palatul Cotroceni, privind situația economică și politică a țării.

28/05/2025 , 20:45

Plan de reducere a cheltuielilor publice, aplicat de viitorul Guvern

„În cadrul consultărilor informale desfășurate astăzi la Palatul Cotroceni, convocate de Președintele României, Nicușor Dan, delegațiile partidelor pro-europene – PSD, PNL, USR, UDMR și reprezentanții Grupului Minorităților Naționale – au subliniat că înțeleg gravitatea situației legate de deficitul bugetar și și-au exprimat angajamentul comun de a contribui la identificarea unor soluții responsabile.

În acest sens, la inițiativa Președintelui României, s-a convenit ca, în paralel cu negocierile pentru formarea noului Guvern, să fie elaborat un plan de măsuri destinat reducerii cheltuielilor publice, care să fie asumat și pus în aplicare de viitorul Executiv.

Pentru acest obiectiv, partidele menționate și reprezentanții minorităților naționale vor constitui un grup de lucru tehnic, care își va desfășura prima ședință joi, 29 mai, la ora 15:00, la Palatul Cotroceni. La întâlnirile acestui grup de lucru, din partea Administrației Prezidențiale vor participa domnii Radu Burnete și Dragoș Anastasiu.

La consultările informale de la Palatul Cotroceni, au fost prezenți și reprezentanții POT și parlamentarii neafiliați, AUR și SOS România refuzând să ia parte la discuții.”, se arată în comunicatul de presă transmis, miercuri seară, de Administrația Prezidențială.

28/05/2025 , 20:22

Ultimele discuții, cu parlamentarii neafiliați

Consultările informale ale președintelui României cu partidele și formațiunile politice parlamentare se încheie, miercuri, la Palatul Cotroceni cu parlamentarii neafiliați.

28/05/2025 , 19:08

Consultările continuă cu Partidul Oamenilor Tineri (POT)

După discuțiile cu reprezentanții grupului minorităților naționale, șeful statului ar fi trebuit să aibă consultări cu reprezentanții AUR și ai partidului S.O.S. România, însă aceștia au anunțat că nu participă.

Consultările informale cu partidele și formațiunile politice parlamentare au continuat la Palatul Cotroceni cu reprezentanții Partidului Oamenilor Tineri (POT). Delegația este formată din președinta POT, Anamaria Gavrilă, și deputații Daniel Grofu, Răzvan Chiriță și Gabriela Porumboiu.

28/05/2025 , 16:25

Kelemen Hunor (UDMR): Suntem dispuși să ne asumăm responsabilitatea guvernării, cu bune și cu rele

Delegația Uniunii Democrate Maghiare din România a fost condusă de Kelemen Hunor și i-a inclus pe Cseke Attila, Tanczos Barna, Lorand Turos, Antal Arpad și Miklos Zoltan.

Kelemen Hunor, președintele UDMR: „Am discutat un pic și despre posibilitatea unui Guvern cu susținere majoritară în Parlament, deci o coaliție majoritară. Am spus că, în acest moment, problemele deficitului bugetar trebuie abordate cu foarte multă seriozitate și trebuie să găsim soluții echilibrate, fiindcă prima provocare este să aducem în acest an venituri în plus de aproape 30 de miliarde dacă vrem să ajungem la un deficit de 7%. Dar acest lucru nu se poate face nici prin creșterea impozitelor sau taxelor, nici prin tăierea cheltuielilor. Doar mergând într-o direcție sau în altă direcție ar însemna un dezechilibru bugetar, un dezechilibru care ar însemna și tensiuni în societate.

Deci, e nevoie de o abordare echilibrată și trebuie să găsim acele măsuri prin care - pe termen mediu, pe termen lung - se poate arăta societății că orice sacrificiu privind reducerea deficitului bugetar aduce - pe termen mediu și pe termen lung - bunăstare și o speranță pentru fiecare om, pentru fiecare familie”, a spus acesta, după discuțiile de miercuri cu Nicușor Dan, la Cotroceni.

Un guvern condus de un premier tehnocrat nu este o opțiune, pentru că, dacă nu are susținere politică, va eșua, a afirmat președintele UDMR, Kelemen Hunor. El a precizat că UDMR nu are o problemă cu varianta Ilie Bolojan ca prim-ministru dacă va fi nominalizat de președintele României.

28/05/2025 , 14:31

USR îl susține pe Ilie Bolojan ca premier

Dominic Fritz, președintele interimar al USR, a declarat, după întâlnirea cu Nicușor Dan, că îl susțin pe Ilie Bolojan pentru funcția de premier.

Dominic Fritz, președinte interimar USR: „Apreciem foarte mult faptul că domnul președinte pune un mare preț pe o discuție a politicilor publice, a reformelor și a măsurilor guvernamentale de care este nevoie. Domnul președinte ne-a pus multe întrebări despre planul USR pentru această țară, pentru măsurile pe care le propunem pentru a reduce bugetul și a reforma statul.

Ne-a ascultat cu foarte mult interes și am avut posibilitatea să îi prezentăm soluțiile pentru România. Mare parte a acestei discuții a fost despre cum să putem reduce deficitul care este mult prea mare, în urma măsurilor nesustenabile care au fost luate de guvernul trecut. Noi am explicat foarte clar că, înainte să discutăm soluții rapide sau presupus rapide unde povara pică iarăși pe umerii cetățenilor, trebuie să discutăm toate posibilitățile pentru a reduce din cheltuielile statului, cât timp ne putem permite să plătim un spor de antenă pentru aproape toți funcționarii publici din România în valoare totală de 6 miliarde de lei pe an. Nu cred că este corect față de români să discutăm despre o creștere a TVA-ului.

Am discutat și despre formarea guvernului unde noi am repetat ce am spus și în public în ultimele săptămâni. Noi credem că țara are nevoie de un premier cu o autoritate și cu o credibilitate mare. Altfel, va fi greu să punem în practică aceste măsuri dificile care urmează.

USR crede că acest premier este Ilie Bolojan. USR și PNL împreună au chiar mai mulți parlamentari decât PSD. De aceea ideea ca nu partidul cel mai numeros să pună premierul nu este chiar așa de absurdă”.

28/05/2025 , 13:14

Ilie Bolojan: PNL are disponibilitatea de a intra la guvernare

Ilie Bolojan, președintele interimar al PNL, a declarat, după consultările cu Nicușor Dan, că PNL are disponibilitatea de a intra la guvernare.

Ilie Bolojan, președintele interimar al PNL: „Am prezentat analiza PNL privind această situație. Suntem într-o situație economică complicată în care avem un deficit bugetar mare, care se apropie de cel de anul trecut, pe care nu îl mai putem duce în această formă o lungă perioadă de timp. Avem o creștere accelerată a datoriei. În acest ritm, urmează ca la începutul anului viitor să depășim o îndatorare mai mare de 60% din PIB. Avem, de asemenea, o absorbție scăzută a fondurilor europene care ne creează probleme cu privire la susținerea investițiilor care generează dezvoltare. Toate aceste probleme sunt pe fondul gestiunii bugetare din anii trecuți în care am consumat, în general, mai mult decât ne-am putut permite.

Asta înseamnă că, în afară de a cheltui mult mai mult, avem din păcate și o scădere a volumului de investiții străine direct în România, ceea ce încetinește creșterea economică. De asemenea, e nevoie de măsuri pentru a corecta aceste acumulări negative.

PNL e și el parțial responsabil de această situație, prin urmare, ne-am exprimat atât faptul că suntem conștienți de această răspundere, dar și disponibilitata de a participa la guvernare, în așa fel încât să putem lua măsuri pentru a redresa situația”.

28/05/2025 , 12:27

Sorin Grindeanu (PSD): „Nu au fost consultări legate de o viitoare majoritate”

Sorin Grindeanu, președintele interimar al PSD, a declarat că delegația social-democrată a discutat cu președintele Nicușor Dan la Palatul Cotroceni despre convenirea unui cu program cu măsuri. În zilele următoare vor mai avea loc consultări, iar PSD va merge la „toate întâlnirile”, a dat asigurări Grindeanu. În schimb, „nu există o certitudine” privind intrarea social-democraților la guvernare, iar această decizie va fi luată printr-o „consultare mai largă spre baza partidului”.

Întrebat dacă PSD va intra la guvernare, Grindeanu a precizat că „nu există o certitudine de acest tip”.

„Nu există o certitudine de acest tip. Noi, în primul rând, trebuie să discutăm despre programe și despre proiecte. Ăsta e pasul următor pe care-l vom face noi și ceilalți care pot face parte dintr-o eventuală viitoare majoritate în Parlament. Pe noi ne interesează aceste programe, acest program de guvernare, după aceea vom lua o decizie. Vom lua o decizie în partid”, a afirmat el.

„În primul rând a fost o întâlnire informală. Nu au fost consultări legate de o viitoare majoritate. (....) În zilele și în săptămânile viitoare vor fi foarte multe întâlniri, consultări, negocieri, unde echipa PSD va fi prezentă”, a menționat liderul interimar al PSD.

28/05/2025 , 10:55

Președintele Nicușor Dan discută cu reprezentanții PNL

Consultările informale ale președintelui Nicușor Dan cu partidele parlamentare continuă, miercuri, cu delegația Partidului Național Liberal (PNL).

Din delegația PNL fac parte președintele interimar al partidului, Ilie Bolojan, și liderii liberali Adrian Veștea, Cătălin Predoiu, Ciprian Ciucu și Dan Motreanu, potrivit Agerpres.

28/05/2025 , 09:53

PSD deschide maratonul consultărilor la Palatul Cotroceni

Octav Vasilescu, jurnalist Euronews România: Social-democrații sunt primii chemați la consultări la Palatul Cotroceni. Delegația este condusă de Sorin Grindeanu, președintele interimar al PSD după demisia lui Marcel Ciolacu. Mai fac parte din delegație Lia Olguța Vasilescu, Paul Stănescu și Victor Negrescu.

Social-democrații au schimbat pe ultima sută de metri delegația care urma să fie desemnată pentru consultări. Inițial, Grindeanu ar fi vrut să vină cu mai mulți lideri din teritoriu, cum ar fi Corneliu Ștefan (Dâmbovița) sau Gheorghe Șoldan (Suceava). În ultimul moment, a hotărât să vină la consultări însoțit de oameni cu mai multă experiență în această zonă și oameni mai familiarizați cu luptele politce de la București.

28/05/2025 , 09:05

Programul consultărilor lui Nicușor Dan cu partidele la Palatul Cotroceni

Consultările de la Palatul Cotroceni vor începe la ora 9 dimineața, iar primul partid chemat la discuții este PSD, partid care trebuie să decidă în perioada următoare dacă va participa sau nu la formarea noului guvern.

La consultări au fost chemați și parlamentarii neafiliați. Ei vor fi ultimiicare vor intra la discuțiile cu președintele Nicușor Dan, la ora 19:00.

Programul consultărilor de la Palatul Cotroceni:

  • ora 09:00: Partidul Social Democrat (PSD);
  • ora 10:30: Partidul Național Liberal (PNL);
  • ora 12:00: Uniunea Salvați România (USR);
  • ora 13:30: Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR);
  • ora 15:00: Grupul Parlamentar al Minorităților Naționale;
  • ora 16:00: Alianța pentru Unirea Românilor (AUR);
  • ora 17:00: Partidul S.O.S. România;
  • ora 18:00: Partidul Oamenilor Tineri (POT);
  • ora 19:00: Parlamentari neafiliați.

„În temeiul prevederilor art. 80 alin. (2) din Constituția României, Președintele României, Nicușor Dan, a invitat, la Palatul Cotroceni, reprezentanții partidelor și formațiunilor politice din Parlamentul României, pentru consultări informale privind situația economică și politică a țării.”, a transmis Administrația Prezidențială, într-un comunicat.

Aceste consultări vin și în contextul discuțiilor pentru formarea unui nou guvern. În prezent, România are un guvern interimar, condus de premierul interimar Cătălin Predoiu, iar președintele Nicușor Dan este așteptat în perioada următoare să desemneze un nou prim-ministru, care să formeze un nou guvern.

Deocamdată, după discuțiile de miercuri nu este de așteptat ca președintele României să anunțe nominalizarea pentru funcția de premier.

Prioritățile lui Nicușor Dan: situația economică a țării și formarea noului guvern

Cu o zi înaintea consultărilor, președintele Nicușor Dan s-a întâlnit cu ministrul Proiectelor Europene și cu cel al Dezvoltării pentru a vedea care este ritmul real al investițiilor, pornind de la tema deficitului bugetar.

Restabilirea echilibrului economic este prioritatea noului președinte, cu accent pe rezolvarea problemei deficitului bugetar. Nicușor Dan a vorbit despre problemele apăsătoare ale economiei încă din campania electorală, iar săptămâna trecută a menționat o nouă țintă de deficit, deocamdată doar la nivel de intenție.

Tabloul fiscal bugetar al României nu arată deloc încurajator. Am terminat anul 2024 cu un deficit bugetar de 9,3% din Produsul intern brut, calculat după standarde ESA, cel mai mare din Uniunea Europeană, adică 8,65%, după standardele locale, cash. Iar datele din primele 3 luni ale lui 2025 arată că nu suntem departe de a repeta această contra-performanță, deși ne-am angajat în fața Comisiei Europene să reducem deficitul la 7%.

În plus, datoria publică a depășit deja 56% din PIB la final de februarie, echivalentul a 990 de miliarde de lei, față de aproape 55% din PIB și 963 de miliarde de lei, în decembrie. O situație care în mod normal ar fi obligat guvernul să ia măsuri de mai mult timp.

Nici în privința deficitului de cont curent sau deficitului comercial nu stăm mai bine, și acestea sunt probleme serioase pe care statul va trebui să le rezolve urgent. Și menționez aici deficitul de cont curent, care a crescut cu 82% în primul trimestru, până la 7,6 miliarde de euro.

Programul Național de Redresare și Reziliență, o componentă extrem de importantă a economiei noastre. Bani care ar putea ajuta la rezolvarea problemelor despre care v-am explicat mai devreme, dacă am fi în stare să îi absorbim. Însă România a încasat până acum doar 31% din banii alocați prin acest mare program european. Iar tranșele 3 și 4 au multe semne de întrebare, pentru că Executivul nu a implementat multe dintre reformele prevăzute, ceea ce înseamnă și suspendarea unor plăți importante.

Cât despre soluțiile care ar trebui să rezolve toate aceste probleme, u cunoaștem deocamdată nicio măsură concretă, dar știm ce a spus noul președinte: TVA nu va crește, iar cheltuielile statului vor trebui reduse. Rămâne de văzut în ce mod, cert este că deja Nicușor Dan a vorbit despre o nouă țintă de deficit bugetar pentru acest an, de 7,5% din PIB, mai mare decât cea negociată cu executivul european, de 7%.

Scenariile pentru viitorul guvern al României

Discuțiile de miercuri de la Palatul Cotroceni sunt punctul de pornire pentru negocierile care vor duce la desemnarea unui nou premier. Fiecare partid își dorește ceva sau are o linie roșie pe care nu vrea să o depășească.

La PSD există trei scenarii. Pe de o parte, ca PSD să intre la guvernare. Mai nou, informațiile sunt că social-democrații ar cere și funcția de premier, justificând această decizie prin faptul că ei au ce cele mai multe voturi în Parlamentul României.

Însă este foarte important să nu fie depășite liniile roșii pe care partidul le cere și aici se face referire la creșteri de taxe foarte mari, tăierea de venituri pentru pensionari sau veniturile aleșilor locali, precum și ca România să nu trimită trupe de război, trupe de menținere a păcii în Ucraina. Mai este discutat un alt scenariu, în care PSD să nu intre la guvernare, însă să sprijine constructiv din Parlament guvernul. Bineînțeles, dacă noul guvern care va fi format nu va depăși aceste linii roșii pe care PSD le-a trasat destul de clar.

În fine, există și un scenariu în care PSD să nu intre la guvernare, nici să nu sprijine partidul, practic să-i dea doar votul pentru a trece de Parlament, însă imediat după să facă opoziție. Acest lucru s-ar întâmpla în cazul în care noul guvern format ar depăși liniile roșii pe care Partidul Social Democrat le-a trasat.

La PNL lucrurile sunt ceva mai clare. Partidul a susținut clar de la bun început că nu fuge de povara guvernării într-o perioadă care se anunță destul de dificilă din punct de vedere economic. Aici, recomandarea și sprijinul ferm este pentru Ilie Bolojan să ocupe funcția de premier, o dorință pe care, de altfel, a exprimat-o și președintele Nicușor Dan în campanie.

Întrebat în repetate rânduri de jurnaliști care ar fi opțiunea lui pentru a guverna și pentru a face un parteneriat pentru a scoate țara din impas, președintele României a făcut referire la Ilie Bolojan, însă și Ilie Bolojan a făcut două mențiuni. Cumva, pentru a putea accepta această funcție, a spus că Guvernul trebuie să fie cu specialiștii, să existe o largă majoritate, o largă susținere în Parlamentul României, lucru de altfel pe care l-am auzit și pe președintele Nicușor Dan spunând că este nevoie de acest lucru.

Consens pentru Ilie Bolojan există și în rândul USR, care a spus de la bun început că aceasta ar fi o variantă, însă aici calculele erau puțin diferite. Într-o primă variantă, partidul era de acord cu un guvern minoritar, adică alcătuit doar din USR, PNL și UDMR. În acest scenariu ar fi putut obține mai multe ministere, însă este destul de clar, potrivit ultimelor declarații, că aritmetica parlamentară arată că este nevoie și de PSD, fie la guvernare, fie într-un scenariu în care PSD să treacă în opoziție, însă să sprijine reformele esențiale pe care viitorul Executiv le va implementa.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE