Ilie Bolojan, după consultările cu Nicușor Dan: „Suntem într-o situație economică complicată. E nevoie de măsuri”

Ilie Bolojan, președintele interimar al PNL, a declarat, după consultările cu Nicușor Dan, că PNL are disponibilitatea de a intra la guvernare.

Ilie Bolojan: „Am prezentat analiza PNL”

Ilie Bolojan, președintele interimar al PNL: „Am prezentat analiza PNL privind această situație. Suntem într-o situație economică complicată în care avem un deficit bugetar mare, care se apropie de cel de anul trecut, pe care nu îl mai putem duce în această formă o lungă perioadă de timp. Avem o creștere accelerată a datoriei. În acest ritm, urmează ca la începutul anului viitor să depășim o îndatorare mai mare de 60% din PIB. Avem, de asemenea, o absorbție scăzută a fondurilor europene care ne creează probleme cu privire la susținerea investițiilor care generează dezvoltare. Toate aceste probleme sunt pe fondul gestiunii bugetare din anii trecuți în care am consumat, în general, mai mult decât ne-am putut permite.

„E nevoie de măsuri pentru a corecta aceste acumulări negative”

Asta înseamnă că, în afară de a cheltui mult mai mult, avem din păcate și o scădere a volumului de investiții străine direct în România, ceea ce încetinește creșterea economică. De asemenea, e nevoie de măsuri pentru a corecta aceste acumulări negative.

PNL e și el parțial responsabil de această situație. Prin urmare, ne-am exprimat atât faptul că suntem conștienți de această răspundere, dar și disponibilitata de a participa la guvernare, în așa fel încât să putem lua măsuri pentru a redresa situația.

„Trebuie măsuri pentru a redresa situația”

Sunt măsurile de urgență și, de asemenea, cele care țin de perspectiva medie și pe termen lung. Astăzi, discutăm doar de măsurile care țin de situația urgență. Ceea ce înseamnă, în principal, două componente: cea de deficit și cea de fonduri europene.

Pe componenta de deficit înseamnă că indiferent ce guvern vine, trebuie să ia măsuri, pe de o parte, pentru a asigura finanțarea în continuare a acestui deficit, deci pentru ca România să rămână o țară de încredere, o țară sigură pentru investitori, pentru creditori. Asta înseamnă să ne menținem ratingul de țară. Și, de asemenea, tot o măsură urgentă este de a scădea acest deficit.

În ceea ce privește fondurile europene, urgentarea absorbției acestora este o componentă foarte importantă. Vom fi dispuși să susținem un pachet de măsuri complexe, care să nu bulverseze economia țării noastre, dar care în principal au următoarele componente. O reducere a cheltuielilor de funcționare a statului român. O reducere a ineficienței cu tot ceea ce înseamnă aceste aspecte. Analiza fiecărei instituții acolo unde poate fi redus personalul cred că se impune reducerea de personal”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE