Relațiile diplomatice dintre România și Statele Unite au cunoscut o evoluție neașteptată, după învestirea lui Donald Trump pentru al doilea mandat la Casa Albă, pe 20 ianuarie. În pofida parteneriatului strategic de peste 25 de ani, noua administrație de la Washington nu a ezitat să critice țara noastră, după decizia anulării primului tur al alegerilor prezidențiale din 2024. Scenariul unei retrageri americane de pe Flancul Estic a generat, de asemenea, temeri în rândul aliaților est-europeni pe fondul intensificării invaziei ruse din Ucraina.
Mai mult, decizia suspendării programului Visa Waiver a fost considerată de analiști drept un semn al răcirii relațiilor dintre România și SUA, situație în care Guvernul a luat în calcul inclusiv trimiterea de emisari speciali la Washington pentru a găsi orice fel de „altă intrare” la Donald Trump.
România, criticată de vicepreședintele american JD Vance
Pe 14 februarie, pe scena Conferinței de Securitate de la Munchen, a urcat vicepreședintele american JD Vance. La prima apariție de la preluarea mandatului, la o reuniune cu oficiali de rang înalt din politică, diplomație și apărare, cel considerat mâna dreaptă a lui Donald Trump a criticat relația americano-europeană de zeci de ani și a adus în discuție inclusiv anularea alegerilor prezidențiale din România.
Vicepreședintele SUA a precizat că alegerile din România au fost anulate „pe baza suspiciunilor fragile ale serviciilor de informații și ale presiunii enorme din partea vecinilor continentali.”
„Situația a devenit atât de dificilă încât România a anulat rezultatele alegerilor prezidențiale pe baza suspiciunilor fragile ale serviciilor de informații și ale presiunii enorme din partea vecinilor săi continentali. Am înțeles că argumentul a fost că dezinformarea rusă a contaminat alegerile din România, dar i-aș ruga pe prietenii mei europeni să privească lucrurile în perspectivă. Puteți crede că e greșit ca Rusia să cumpere publicitate în social media, pentru a vă influența alegerile. Puteți chiar să condamnați acest lucru pe scena mondială, dar dacă democrația voastră poate fi distrusă cu câteva sute de mii de dolari, atunci ea nu a fost foarte puternică de la început.”, a zis vicepreședintele SUA, la Munchen.
- Elon Musk critică respingerea candidaturii lui Călin Georgescu: „Este o nebunie”
- Macron apără, JD Vance condamnă anularea alegerilor din România: Nu există valori comune dacă este anulat rezultatul
- Cum ar putea fi afectată România de revenirea lui Trump la Casa Albă. Pîrvulescu: „Crede că în relațiile internaționale trebuie să se impună prin forță”
Presiuni din partea SUA pentru ridicarea restricțiilor fraților Tate
Tot în februarie, România a intrat în atenția presei internaționale, ia la asta a contribuit și interesul autorităților americane pentru frații Tate, puși sub control judiciar de autoritățile române. Publicații ca Financial Times, Bloomberg, Forbes și Newsweek au scris că Statele Unite exercită presiuni asupra autorităților române pentru ridicarea restricțiilor de călătorie impuse celor doi. BBC, CNN și Reuters încă publică reacții pe această temă.
Vizita miniștrilor români la Conferința de Securitate de la München a fost un alt moment-cheie. Publicația britanică Financial Times a scris că a contactat Ministerul Afacerilor Externe al României pentru o reacție cu privire la întâlnirea lui Emil Hurezeanu cu un înalt oficial american, Richard Grenell.
SUA au exclus România din Visa Waiver
La sfârșitul lunii martie, administrația de la Washington a decis că va reevalua aderarea României la programul Visa Waiver (VWP).
Ulterior, oficialii americani au decis să excludă România din Visa Waiver, programul care ar fi dat posibilitatea cetățenilor români să călătorească în Statele Unite, în scop turistic sau de afaceri, fără a mai avea nevoie de viză.
„În ciuda preocupărilor de securitate, Administrația Biden a desemnat România ca țară VWP (Visa Waiver Program) pe 9 ianuarie 2025. La 25 martie 2025, DHS a întrerupt implementarea VWP pentru a efectua o revizuire a desemnării României.
Acea revizuire s-a încheiat și, având în vedere concentrarea acestei Administrații pe securitatea la frontieră și a imigrației, DHS (Departamentul pentru Securitate Internă) a decis ca desemnarea României să fie anulată pentru a proteja integritatea VWP și pentru a asigura securitatea frontierei și a imigrației. România poate fi reconsiderată pentru desemnarea VWP în viitor, dacă îndeplinește criteriile de eligibilitate statutare.” se arată în comunicarea oficială a statului american.
Departamentul pentru Securitate Internă precizează, totodată, că Administrația Trump 2.0 a făcut o prioritate din securitatea frontierelor și controlul Migrației. Dept urmare, „Secretarul pentru Securitate Internă a decis, în consultare cu Secretarul de Stat, să anuleze desemnarea României in Programul Visa Waiver cu efect imediat"., a fost motivația transmisă de oficialii de la Washington, la începutul lunii mai, cu doar câteva zile înaintea primului tur al alegerilor prezidențiale.
Problema Visa Waiver și finanțarea militară
Surse au declarat pentru Euronews că România a primit semnale că programul Visa Waiver este blocat din motive tehnice, dar fără șanse de a fi deblocat rapid.
În paralel, România a cerut două miliarde de dolari din partea SUA pentru achiziții militare. Banii ar trebui acordați sub formă de împrumut și provin din Fondul pentru Finanțare Militară al SUA.
Congresul a aprobat până acum jumătate din împrumut, 920 de milioane de dolari. Acordul s-a semnat în septembrie anul trecut. Din acești bani, 220 de milioane au mers la ROMARM, iar 700 de milioane de dolari ar trebui folosiți pentru achiziția de echipamente militare din SUA (cum ar fi rachete antitanc sau sisteme radar).
Nu se știe încă dacă Congresul va mai aproba și restul banilor ceruți de România pentru investiții în apărare. Și ăsta e unul dintre motivele pentru care avem nevoie de o relație bună cu SUA.
Emisarul special, varianta pentru consolidarea relației România - SUA
Suspendarea de către SUA a programului Visa Waiver pentru România a reprezentat un moment-cheie pentru diplomația de la București. În acest context, social-democrații au vehiculat inclusiv posibilitatea creării unei noi funcții, cea de emisar special pentru relația cu SUA, pentru vindecarea acestei relații româno-americane.
La începutul lunii aprilie, Marcel Ciolacu a anunțat că România se va baza pe doi trimiși speciali care vor debloca relația cu Administrația Trump. Sursele Euronews au precizat că unul dintre oamenii pe care mizează Guvernul de la București este antreprenorul care locuiește în Statele Unite, Dragoș Sprînceană.
Omul de afaceri român este membru al Comitetului Executiv al Partidului Republican din Palm Beach, iar la ceremoniile oficiale s-a fotografiat cu personaje importante din administrația de peste Ocean.
- Dragoș Sprînceană, emisar special al Guvernului în SUA: Să ajutăm România, orice ar fi
- România încearcă să întărească relația cu SUA. Chifu: Orice instrument care poate aduce plus valoare într-o reînnodare a relației cu Trump este foarte bun
- „Fiecare nemernic din România spune că e omul lui Trump". Poziție dură a unui fost ambasador la București
Scenariul retragerii trupelor americane care a generat îngrijorări în Europa
În aceeași perioadă, președintele Donald Trump a transmis că nu exclude o retragere a trupelor americane din Europa. Discuțiile în acest sens ar putea fi cuplate la cele privind relațiile comerciale și negociate separat cu fiecare țară în parte.
Întrebat despre posibila retragere a trupelor americane staționate în statele europene, Trump a reamintit că SUA plătescă pentru „armata din Europa”.
Declarațiile liderului de la Casa Albă vin la scurt timp după ce dezvăluiri în acest sens au fost făcute de presa americană. Potrivit televiziunii NBC, Statele Unite se gândesc să retragă zece mii de soldați de pe francul estic al NATO. Cifra reprezintă jumătate dintre soldații trimiși suplimentar în zonă de fostul președinte Joe Biden după ce Rusia a invadat Ucraina.
Totuși, Donald Trump nu a vorbit cu cifre și perioade concrete privind o eventuală retragere a trupelor.
Ambasada SUA la București l-a felicitat pe Nicușor Dan la două zile alegeri
Ambasada Statelor Unite la București a anunțat că așteaptă „cu interes” să colaboreze cu Nicușor Dan în calitate de președinte al României și cu noul Guvern ce urmează a fi format.
„Așteptăm cu interes să colaborăm cu Nicușor Dan, în calitate de președinte al României, și cu noul Guvern al României, pentru a promova prioritățile noastre comune, precum apărarea, energia și parteneriatele comerciale”, este mesajul transmis de Ambasada SUA la București, la două zile după alegerile prezidențiale câștigate de Nicușor Dan.
Ulterior, președintele american Donald Trump a anunțat că Darryl Nirenberg este noul ambasador SUA în România. Cu o experiență de 40 de ani în politica externă, Nirenberg este descris de liderul de la Casa Albă despre un „luptător neobosit pentru agenda mea America First”.
Fostul ambasador al SUA în România, Kathleen Kavalec, și-a anunțat retragerea din această poziție, pe care o deținea din decembrie 2022.