Restabilirea echilibrului economic este prioritatea noului președinte, cu accent pe rezolvarea problemei deficitului bugetar. Nicușor Dan a vorbit despre problemele apăsătoare ale economiei încă din campania electorală, iar săptămâna trecută a menționat o nouă țintă de deficit, deocamdată doar la nivel de intenție.
Tabloul fiscal bugetar al României nu arată deloc încurajator. Am terminat anul 2024 cu un deficit bugetar de 9,3% din Produsul intern brut, calculat după standarde ESA, cel mai mare din Uniunea Europeană, adică 8,65%, după standardele locale, cash.
Datele din primele trei luni ale lui 2025 arată că nu suntem departe de a repeta această contraperformanță, deși ne-am angajat în fața Comisiei Europene să reducem deficitul la 7%.
Datoria publică a României a depășit 56%
În plus, datoria publică a depășit deja 56% din PIB la final de februarie, echivalentul a 990 de miliarde de lei, față de aproape 55% din PIB și 963 de miliarde de lei, în decembrie. O situație care în mod normal ar fi obligat Guvernul să ia măsuri de mai mult timp.
Nici în privința deficitului de cont curent sau deficitului comercial nu stăm mai bine. Acestea sunt probleme serioase pe care statul va trebui să le rezolve urgent. Deficitul de cont curent a crescut cu 82% în primul trimestru, până la 7,6 miliarde de euro.
România a încasat doar 31% din banii din PNRR
Hai să ne uităm și la Programul Național de Redresare și Reziliență, o componentă extrem de importantă a economiei noastre. Sunt bani care ar putea ajuta la rezolvarea problemelor dacă am fi în stare să îi absorbim.
Însă România a încasat până acum doar 31% din banii alocați prin acest mare program european. Iar tranșele 3 și 4 au multe semne de întrebare, pentru că Executivul nu a implementat multe dintre reformele prevăzute, ceea ce înseamnă și suspendarea unor plăți importante.
În final, ajungem la soluțiile care ar trebui să rezolve toate aceste probleme rostogolite de toate Guvernele de până acum, adică la pachetul de măsuri fiscale pe care trebuie să și-l asume viitorul Guvern.
Nu cunoaștem deocamdată nicio măsură concretă, dar știm ce a spus noul președinte: TVA nu va crește, iar cheltuielile statului vor trebui reduse. Rămâne de văzut în ce mod ce va întâmpla asta. Cert este că deja Nicușor Dan a vorbit despre o nouă țintă de deficit bugetar pentru acest an, de 7,5% din PIB, mai mare decât cea negociată cu executivul european, de 7%.