În ziua în care Nicușor Dan și-a preluat mandatul de președinte al României, un lider PSD recunoaște că ar fi bine ca social-democrații să participe la guvernare. Aceasta este și marea dilemă din cadrul partidului.
Președintele interimar al PSD, Sorin Grindeanu, a spus, chiar din prima sa zi în această funcție, că majoritatea celor din partid ar înclina spre opoziție, decât spre guvernare. Între timp, vicepreședintele Marian Neacșu a dat de înțeles exact contrariul.
Marian Neacșu crede că Ilie Bolojan este o ideea fezabilă ca prim-ministru
„Așteptăm să avem discuțiile pe care, în această săptămână, președintele Republicii, tocmai înscăunat, le-a stabilit. (…) Evident că, pentru reforme, este nevoie de o majoritate stabilă. Orice scenariu, în moment ăsta, este pe masă, avem un mandat destul de larg din partea partidului, evident că după ce vom vedea în ce coordonate se poartă discuțiile.
Așa cum a amintit domnul Grindeanu, avem niște linii roșii peste care nu vom trece, vom vedea în ce măsură vom găsi înțelegerea necesară. Acele linii roșii nu țin doar de chintesența partidului nostru, ci și de democrație și evident că peste așa ceva nu vom negocia. (...) Este prematur de discutat acest lucru. Poate să fie o soluție fezabilă (n.r.: Ilie Bolojan). Deocamdată discutăm doar de principii", a spus Marian Neacșu.
De altfel, Ilie Bolojan, care a fost până acum președinte interimar al României, este și principala variantă pe care Nicușor Dan a avansat-o pentru funcția de prim-ministru. Bolojan a avut un mandat de 103 zile ca președinte interimar. El a revenit acum pe funcția de președinte al Senatului, acolo unde a fost numit pe 23 decembrie 2024.
Mai multe voci puternice, chiar din PSD, consideră că este nevoie de o reformă puternică în cadrul partidului.
„Dacă există dorință de refacere și de reformă la nivelul partidului, aceasta se poate face și în Opoziție și la Putere”, a spus Marian Neacșu.
Pentru a exista majoritate, partidele pro-europene au nevoie și de PSD. Dacă nu va dori să intre la guvernare, PSD ar putea susține din opoziție noul guvern. Numai că un astfel de Executiv ar avea mari probleme în a-și implementa proiectele și strategiile și riscă mereu să fie demis prin moțiune de cenzură.