Bolojan, despre cea mai puternică amenințare la adresa României, dezinformarea și gestionarea banilor pentru partide

Cu câteva zile înainte de finalul mandatului de președinte interimar al României, Ilie Bolojan a făcut un bilanț, dar a răspuns și la unele întrebări de care societate este extrem de interesată, mai ales în contextul untimelor evenimente.

Pentru că situația economică a României este dezastruoasă, Bolojan consideră că exact acest aspect reprezintă una dintre cele mai mari amenințări la adresa României.

Situația economică, urgența principală a României

Ilie Bolojan: „E cert că instabilitatea economică și criza bugetară este o posibilă amenințare. Tot ce înseamnă turbulențe internaționale, de la războiul din Ucraina și consecințele lui, la instabilitatea economică, înseamnă amenințări, înseamnă complicații care pot să apară pentru România. Dar cei care au poziții de răspundere au responsabilitatea să ia măsuri pentru a face față. Asta trebuie să facem în perioada următoare".

Totodată, securitatea națională poate fi amenințată serios de dezinformare, fenomen care a căpătat o amploare uriașă în ultimul timp, mai ales după începerea războiului din Ucraina. În acest sens, Ilie Bolojan consideră că trebuie luate măsuri punctuale.

Ilie Bolojan: „Dezinformarea este o realitate și nu se va putea rezolva integral sau de pe o zi pe alta. Sunt măsuri care țin de colaborarea cu platformele respective, care s-a îmbunătățit de anul trecut, de colaborarea și de reacția rapidă a instituțiilor care au competențe în această zonă, pentru ca știri care nu au nicio legătură cu realitatea, știri catastrofale, fake-uri, să poată fi dezangajate imediat, pentru că, altfel, au efecte.

Trebuie o comunicare cât mai bună cu oamenii, cât mai clară. Dar sunt măsuri de fond, care, probabil, își vor arăta efectele în timp, de la creșterea educației utilizării acestor mijloace, de a înțelege ce înseamnă manipularea, dezinformarea. În situații limită, aceste aspecte pot cauza prejudicii foarte mari mai ales într-o țară cu încredere scăzută în instituții, așa cum e România. Iar a lupta pentru a recâștiga încrederea în instituții și în societate este o miză majoră pentru cei care suntem pe funcții de răspundere. Și asta contribuie la diminuarea efectelor dezinformărilor în online."

Măsuri pentru reducerea risipei

Printre problemele pe care le va avea președintele Nicușor Dan și viitorul guvern, Ilie Bolojan crede că situația economică poate fi redresată și prin anumite reduceri punctuale de costuri, inclusiv banii alocați partidelor, cu toate că nu s-ar face o economie prea consistentă.

Ilie Bolojan: „Consider că sumele care sunt alocate partidelor pot fi reduse, dar reglementate după modelul fundațiilor germane, aceste sume să se ducă în principal pe partea de pregătire a membrilor partidelor, să fie mai competitivi, pe partea de traininguri, de schimburi de experiență, pentru că, în felul acesta, această investiție din banii publici se va întoarce prin serviciile pe care acești oameni le vor aduce țării, pe postul pe care sunt ei, în favoarea cetățenilor. (...)

Suntem într-o sitiuație în care avem o criză bugetară. Cu cât luăm măsuri mai repede, cu atât mai repede evităm o posibilă criză economică cu efecte sociale costisitoare. Timpul nu are răbdare cu noi."

Totodată, ajungerea la un acord cu FMI ar fi de evitat.

Ilie Bolojan: „Cred că, pentru țara noastră, e bine să evităm o astfel de situație, pentru că asta ar însemna că am ajuns cu spatele la zid. Cei care dețin funcții de răspundere trebuie să lucreze în așa fel încât să nu ajungem cu spatele la zid, pentru că asta ar însemna dificultăți mai mari. Suntem oameni raționali și cred că trebuie să luăm măsurile necesare la timp."

Numele lui Ilie Bolojan a fost vehiculat chiar de către Nicușor Dan pentru funcția de premier al României. Însă pentru a se ajunge în această situație, este nevoie să fie îndeplinite anumite condiții, după cum au remarcat mai mulți specialiști, dar și actori politici. Una dintre ele este ca viitorul guvern să fie unul majoritar.

Ilie Bolojan: „În perioada următoare, noul președinte, Nicușor Dan, va avea consultări cu partidele și se va face o propunere. Probabil că va dura câteva zile i se va putea discuta serios de o astfel de ipoteză. Până atunci, cred că tot ce se discută sunt simple speculații. Am mai explicat această chestiune. Pentru a fi un premier eficient, ai nevoie de o majoritate parlamentară, ai nevoie de autoritate, de parteneri. Nu e vorba dacă cineva își dorește sau nu, ci de a respecta niște condiții minimale pentru a putea fi performant. Și niciun premier, indiferent cine va fi el, nu va putea fi performant dacă nu are cei mai buni miniștri și echipe de profesioniști în jurul fiecărui ministru. (...)

Există niște condiționări (n.r.: pentru a accepta funcția de premier). Trebuie să ne reducem cheltuielile ineficiente, pentru a nu ne mai risipi banii, e nevoie să ne încasăm taxele actuale, la nivelul la care sunt, la potențialul maxim. Avem sume importante din TVA pe care nu le încasăm. Dacă aceste lucruri nu dau rezultate, indiferent cine va fi în guvernare, va fi pus în situația de a crește taxele și impozitele. E posibil ca noul guvern, indiferent cine îl va compune, să fie pus în situația, din cauza deficitelor bugetare mari, să nu acționeze în această ordine cronologică. În general, reducerea de cheltuieli înseamnă timp, creșterea încasărilor la buget, printr--o activitate mai bună a ANAF nu se face de pe o zi pe alta, și s-ar putea ca ordinea de măsuri să fie diferită."

Anul acesta, se împlinesc 30 de ani de la consensul de la Snagov, care a pus România pe o traiectorie europeană și euroatlantică. Iar acest consens ar urma să fie dus mai departe de clasa politică, în contextul actual al unor fragmentări și dezbinări puternice în societate. Iar nevoia de reformare este mai stringentă ca niciodată. În acest sens, Ilie Bolojan a dat sfaturi întregii clase politice și susține că are încredere deplină în noul președinte Nicușor Dan.

Ilie Bolojan: „Împreună cu colegii care sunt în conducerea PNL, avem obligația față se stabilitatea țării, să participăm la discuții cât mai serioase, cât mai rapide, pentru a susține formarea unui nou guvern care să acționeze cu cea mai mare urgență pentru accesarea fondurilor europene, pentru evitarea degradării ratingului, pentru reducerea deficitelor bugetare, pentru un stat mai eficient și pentru crearea condițiilor pentru dezvoltare. Asta voi încerca să fac în perioada următoare.

Recâștigarea încrederii se face cu respectul față de oameni, cu onestitate, bun simț și cu respectarea punctelor de vedere divergente. Așa cum a dovedit Nicușor Dan în activitatea de până acum, domnul Nicușor Dan are această capacitate și am încredere că va lucra în continuare pentru a aduna Româniile, pentru a reduce dezbinarea și ura și pentru a crește încrederea în societate."

  • Ilie Bolojan se află în cea de-a 99-a zi de când a devenit președinte interimar, pe 12 februarie.
  • Noul președinte, Nicușor Dan, va depune jurământul luni, 24 mai.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE