Președintele interimar al României, Ilie Bolojan și-a prezentat bilanțul la 100 de zile de la preluarea mandatului.
Bolojan: Nu cred că ar fi fairplay ca partidele să vină cu linii roșii înaintea negocierilor, riscăm blocaje
Octavian Vasilescu, jurnalist Euronews România: „După terminarea mandatului, vă veți întoarce la Partidul Național Liberal, veți propune în cadrul noii Coaliții de guvernare reducerea numărului de parlamentari la 300?”
Ilie Bolojan, președintele interimar al României: „Cred că toate măsurile care sunt luate pentru a recâștiga încrederea oamenilor și pentru a face statul mai eficient, din toate punctele de vedere, sunt un câștig. Aceste aspecte trebuie, însă, validate de o Coaliție și nu ar fi fairplay, cred eu, pentru discuțiile care vor avea loc în perioada următoare să vină fiecare partid și să anunțe niște linii roșii sau niște proiecte care pot genera blocarea progresului în negocieri. Din punctul meu de vedere, cred că trebuie să ne concentrăm pe problemele stringente indiferent ce Guvern va fi, care înseamnă absorbția de fonduri europene, care înseamnă reducerea deficitului bugetar prin reducerea cheltuielilor, prin creșterea încasărilor, o reformă a statului care să-l facă mai eficient, o descentralizare și crearea de condiții pentru dezvoltare economică.
Aceste chestiuni sunt lucruri de care are nevoie neapărat nevoie țara noastră și sunt niște acumulări negative de mulți ani pe care nu le putem nega și pe care avem responsabilitatea să le îndreptăm.”
Știrea inițială:
Ilie Bolojan: Acest mandat a fost preluat în condiții dificile
„Mâine se împlinesc 100 de zile din data de 12 ianuarie de când am avut onoarea să preiau această responsabilitate. Fiind deci o conferință de presă de final, aș trece în revistă câteva aspecte mai importante. Acest mandat a fost preluat în condiții dificile. Cu o cotă scăzută de încredere în instituție. Veneam după anularea alegerilor prezidențiale de la sfârșitul anului trecut, într-un climat de tensiuni sociale, iar mandatul a fost derulat tot în condiții dificile. O autoritate scăzută pe care o are un președinte interimar pentru că nu are milioanele de voturi în spate și durata de mandat. De asemenea, într-o perioadă de campanie și precampanie electorală orice faci, lucrurile sunt interpretate într-o cheie electorală. De asemenea, în condiții de turbulențe în politica internațională – războiul din Ucraina, dialogul inconstant între SUA și UE.
Toată această situație ne-a pus în situația de a ne adapta în permanență. Două domenii au fost importante care reprezintă și principalele responsabilități ale președintelui României, cele care țin de politica externă și de apărare. Aici, împreună cu colegii de față am avut în vedere ancorarea acestor domenii pe doi piloni. Pilonul apartenenței noastre la UE, care înseamnă pentru noi condiții pentru prosperitate, înseamnă valori, înseamnă fonduri europene, înseamnă dezvoltare. Al doilea pilon a fost apartenența la NATO și relația cu SUA. NATO este respectată cât timp principala forță militară este prezentă și își menține toate angajamentele. Toate întâlnirile care au avut loc au urmărit acești doi piloni. Am avut poziții clare și constante, atât în ceea ce privește războiul din Ucraina, unde am susținut o pace justă și respectarea dreptului internațional, lucru care este și în interesul țării noastre.
În ceea e privește Republica Moldova, am susținut mereu parteneriatul cu această țară soră pentru noi. De asemenea, pozițiile României în cadrul UE, ale Consiliului European au fost predictibile și convergente cu guvernul României. Cred că am contribuit la consolidarea unei imagini de stat și o țară pe care te poți baza, o țară predictibilă și o țară sigură. În toată această perioadă au fost discuții foarte importante legate de domeniul apărării, care a însemnat Flancului de Est al NATO, întărirea industriei naționale de apărare și accesarea fondurilor europene care ne sunt puse la dispoziție prin programele pentru apărare.
O altă direcție importantă a fost cea legată de stabilitatea politică internă și dialogul instituțional. Colaborarea cu Guvernul a fost o prioritate. Se cuvine aici să mulțumesc Guvernului și fostului premier Marcel Ciolacu și tuturor miniștrilor. Toate angajamentele pe care ni le-am luat au fost respectate. O componentă importantă legată de dialogul instituțional a fost organizarea în bune condiții a alegerilor prezidențiale. Vreau să mulțumesc tuturor celor care s-au implicat în organizarea lor. Consider că am avut niște alegeri desfășurate în bune condiții, în condiții de libertate, de normalitate și românii și-au exprimat punctul de vedere și prezența mare la vot. Alegerile s-au desfășurat fără incidente.
În această perioadă pozițiile țării noastre au depins și de consultările cu ceilalți factori instituționali, cu partidele politice, cu europarlamentarii, cu mediul economic, în așa fel încât să existe un dialog instituțional. Un alt domeniu important a fost acela de a lucra pentru a recâștiga încrederea nu doar în instituția prezidențială, dar și în autorități. Partea de transparență, în ceea ce privește cheltuielile instituției, partea de dialog și de comunicare, partea de deschidere a Palatului Cotroceni sunt elemente de bază care au contribuit la câțiva pași necesari, dar nu suficienți pentru a lucra la creșterea încrederii în instituție”, a spus Bolojan.