Ecuație de gradul 4 pentru Nicușor Dan. Partidele proeuropene nu pot forma noul guvern fără voturile PSD

Săptămâna viitoare ar trebui să înceapă consultările lui Nicușor Dan cu partidele parlamentare, pentru formarea noului guvern.

Se anunță discuții complicate, întrucât nu poate exista o majoritate proeuropeană fără voturile Partidului Social Democrat.

Iar PSD ia în calcul să treacă în opoziție după ultimele eșecuri pentru a-și repara imaginea.

Președintele ales, Nicușor Dan, a transmis că va discuta formarea noului Guvern numai cu partidele considerate proeuropene: PSD, PNL, USR și UDMR. Obiectivul lui Nicușor Dan este ca noul Executiv să beneficieze de o majoritate stabilă în Parlament.

Dacă PSD, PNL, USR și UDMR, împreună cu minoritățile naționale, ar lucra în același cabinet, ar avea în spate peste 60% dintre actualii senatori și deputați. Ceea ce ar însemna că Guvernul și-ar putea duce la capăt toate reformele dorite. În timp ce AUR, POT și SOS România ar reprezenta opoziția.

Cheia se află în acest moment la Partidul Social Democrat. PSD trece printr-o perioadă de schimbare după ultimele eșecuri, astfel că ia în calcul tot mai serios să iasă de la guvernare.

Cu toate acestea, președintele interimar al PSD, Sorin Grindeanu, spune că partidul ar putea susține un guvern minoritar de dreapta format din PNL, USR și UDMR. Dar aici intervine o altă problemă, nici UDMR nu și-ar dori să formeze un guvern minoritar. Deoarece ar exista oricând posibilitatea ca acesta să fie demis printr-o moțiune de cenzură. Totul depinde de cum se vor încheia negocierile între partide.

O altă variantă posibilă este coaliția pe care am avut-o și până la aceste alegeri: PSD-PNL-UDMR. O majoritate fragilă în Parlament, dar suficientă pentru formarea noului Guvern.

Asta ar însemna ca USR să rămână în opoziție, alături de partidele eurosceptice. USR l-a susținut public pe Nicușor Dan în alegerile prezidențiale și după rezultatul din weekend a transmis ferm că își dorește să intre la guvernare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE