România are nevoie urgent de un nou guvern validat, până pe 4 iunie, pentru a putea adopta, prin ordonanțe sau asumare de răspundere, măsurile fiscale tot amânate din considerente electorale în ultimul an, susțin surse guvernamentale.
În caz contrar, țara noastră riscă suspendarea plăților pentru peste 60 de miliarde de euro din PNRR și fondurile de coeziune, la evaluarea programată tot pe 4 iunie.
Printre măsurile luate în calcul în proiectul de reformă fiscală, se numără creșterea impozitului pe venit de la 10 la 14%, unificarea taxelor pe muncă, majorarea impozitelor pe proprietate, dividende și redevențe SAU creșterea TVA-ului, măsură exclusă însă de președintele ales Nicușor Dan. Majorarea impozitului pe venit ar aduce, anual, 20 de miliarde de lei la buget.
Pe de altă parte, pentru salvarea banilor europeni, europarlamentarii au votat în comisii prelungirea cu 18 luni a PNRR aflate sub 50% grad de execuție.
Din partea Comisie sunt așteptate cereri precum: reducerea investițiilor în proiecte locale, dar și înghețarea pensiilor și salariilor anul viitor.
În paralel, oficialii cer flexibilitate pentru a redirecționa, din 2026, fondurile de coeziune către domenii strategice precum locuințe sociale, industrie de apărare, rețele de irigații, apă și decarbonizare – în condițiile în care absorbția actuală este de doar 10%.