Nicușor Dan ajunge la Cotroceni cu multe provocări în față. Ca președinte, are nevoie de sprijin politic pentru a face față crizei economice.
După un mandat scurt al lui Ilie Bolojan de doar trei luni, Nicușor Dan va veni la Palatul Cotroceni, de unde va trebui să găsească forța politică pentru a rezolva problemele economiei țării. Deficitul uriaș, amenințarea suspendării fondurilor europene și evaziunea fiscală sunt marile priorități.
Odată cu preluarea mandatului de președinte al României, Nicușor Dan va moșteni și responsabilitatea găsirii de soluții pentru problemele apăsătoare din economia țării.
Tabloul fiscal bugetar al României nu arată deloc încurajator. Am terminat anul 2024 cu un deficit bugetar de 9,3% din Produsul intern brut, cel mai mare din Uniunea Europeană, iar datele din primele luni ale lui 2025 arată că nu suntem departe de a repeta această contra-performanță, deși ne-am angajat în fața Comisiei Europene să reducem deficitul.
Nicușor Dan: Corectarea deficitului bugetar este prioritatea zero. Speculațiile privind viitorul Guvern, nefondate
Nicușor Dan a transmis că prioritatea absolută a acestei perioade este reducerea deficitului bugetar, subliniind că orice discuție politică va viza exclusiv găsirea de soluții în acest sens, iar speculațiile privind viitorul Guvern nu au, deocamdată, fundament real.
„Prioritatea principală în această perioadă este corectarea deficitului bugetar, iar dialogul cu partidele politice se va axa exclusiv pe identificarea soluțiilor în acest sens.
Elaborarea unui plan concret de măsuri pentru reducerea cheltuielilor publice este esențială și nu mai poate fi amânată.
Toate informațiile vehiculate în spațiul public referitoare la structura viitorului Guvern sau la posibile nominalizări pentru funcțiile de ministru sunt, în acest moment, simple speculații.”, a spus Nicușor Dan.
Datoria publică a României e aproape 55%
În plus, datoria publică se ridică deja la aproape 55%, o situație care în mod normal ar fi obligat Guvernul să ia măsuri de mai mult timp.
Nici în privința deficitului de cont curent sau deficitului comercial nu stăm mai bine. Și acestea sunt probleme serioase pe care statul va trebui să le rezolve urgent.
Programul Național de Redresare și Reziliență și fondurile europene, adică bani care ar putea ajuta la rezolvarea problemelor despre care v-am explicat mai devreme, dacă am fi în stare să îi absorbim.
Însă România a încasat până acum doar 31% din banii alocați prin acest mare program european. Iar tranșele 3 și 4 au multe semne de întrebare, pentru că Executivul nu a implementat multe dintre reformele prevăzute, ceea ce înseamnă și suspendarea unor plăți importante.
În final, prioritățile amânate și rostogolite de toate Guvernele de până acum sunt și cele care ar putea aduce salvarea bugetului, dacă ar fi implementate.
Cum ar putea statul să colecteze mai mulți bani
Reforma sistemului fiscal și digitalizarea ANAF sunt marile priorități, pentru ca statul să colecteze mai ușor bani la buget, și reducerea evaziunii fiscale, estimată în prezent undeva între 10 și 12% din produsul intern brut al României.
Practic, din 100 de lei care ar trebui să ajungă la buget, 12 scapă printre degetele statului.