Ce urmează după alegerile prezidențiale și când va prelua oficial Nicușor Dan funcția de președinte al României?
Învestirea lui Nicușor Dan - calendarul evenimentului
Judecătorii CCR au validat alegerile prezidențiale - turul 2. Luni, 26 mai, Nicușor Dan va depune jurământul în Parlament, iar marți va începe consultările cu partidele.
Calendarul evenimentului:
- ora 11:00 - Regimentul 30 Gardă şi Protocol Mihai Viteazul formează șirul de onoare;
- ora 11:55 - Președintele ales sosește la Parlament, unde e așteptat de președinții celor două camere, Ciprian Șerban și Mircea Abrudean;
- ora 12:00 - Ședința solemnă comună a Camerei Deputaților şi Senatului consacrată depunerii jurământului de către președintele ales al României;
- ora 12:15 - Nicușor Dan rostește jurământul;
- ora 12:30 - Preafericitul Părinte Daniel, patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, e chemat să binecuvânteze învestitura preşedintelui României;
- ora 12:35 - Discursul lui Nicușor Dan;
- ora 13:30 - Ceremonie militară cu prilejul învestirii în funcția de Președinte al României, la Palatul Cotroceni;
- ora 13:35 - Ceremonia de predare-primire a mandatului de președinte al României.
Știrea inițială:
Pe parcursul zilei așteptăm ca Biroul Electoral Central să publice procesul-verbal final cu rezultatele votului. Totuși, să ținem cont că aceste rezultate în cel mult trei zile de la încheierea procesului de votare, termen care a început așadar de aseară de la ora 21, pot fi contestate. Eventualele contestații pot veni de la candidați sau partide și pot viza nereguli semnalate în procesul de vot sau numărare.
CCR validează rezultatul alegerilor prezidențiale
Dacă se depun contestații, CCR le analizează și dă o decizie. Dacă nu se depun, sau după soluționare, Curtea Constituțională validează rezultatul alegerilor. Din acel moment, candidatul declarat câștigător devine oficial „președinte ales”.
Rezultatul, publicat în Monitorul Oficial
Rezultatul este publicat în Monitorul Oficial. Este momentul în care țara are oficial un nou președinte ales. Dar el nu-și începe încă mandatul. Mai este un pas esențial.
În cel mult 20 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial, președintele ales trebuie să depună jurământul în fața Camerelor reunite ale Parlamentului.
Jurământul, cu mâna pe Constituție
Jurământul este rostit cu mâna pe Constituție și marchează momentul preluării oficiale a funcției prezidențiale.
Pe plan intern, noul președinte al României va avea o misiune esențială: desemnarea unui prim-ministru. Acest lucru nu se întâmplă automat, ci vine în urma consultărilor și negocierilor cu partidele parlamentare, pentru a identifica o majoritate care poate susține un nou guvern.
Pe plan extern, prima provocare majoră îl așteaptă foarte curând. Președintele va reprezenta România la summitul NATO de la Haga, care are loc în perioada 24–26 iunie. Va fi un moment important pentru reconfirmarea angajamentului României față de securitatea colectivă și parteneriatele strategice din cadrul Alianței.