Contestația privind anularea alegerilor prezidențiale, pe masa CCR. Cine a depus reclamația

Judecătorii Curții Constituționale se întrunesc miercuri în ședință pentru a soluționa o contestație venită pentru anularea alegerilor prezidențiale. Astfel de cereri trebuie susținute de dovezi care să demonstreze frauda electorală.

21/05/2025 , 10:24

Contestația lui George Simion, înregistrată la CCR

Tot astăzi a fost înregistrată și contestația depusă de George Simion prin care solicită anularea alegerilor. Aceasta va fi discutată, cel mai probabil, joi în în ședință de judecătorii CCR, au precizat surse din cadrul instituției.

„Dacă va fi timp, ar fi o șansă să suplimenteze și azi ordinea de zi și să o discute, dar sunt șanse mai mici”, afirmă surse din interiorul instituției.

CCR a primit marți mai multe sesizări pentru anularea alegerilor prezidențiale.

Deocamdată nu e clar câte au fost respinse din start, deoarece erau formulate prost, au precizat surse din cadrul CCR pentru Euronews România.

De la ora 14:00, are loc o ședință la CCR pentru un dosar în care Meta Platforms e acuzată că nu a pus în aplicare deciziile BEC. Dosarul nu ar avea legătură cu anularea alegerilor, ci cu postările care au fost sau nu eliminate de pe platformele companiei, în timpul campaniei.

Judecătorii CCR se întrunesc într-o ședință pentru soluționarea unei contestații depuse pe data de 19 mai. Aceasta a fost depusă de Asociația „Centrul pentru Politici locale”. Reprezentanții organizației au anunțat, printr-un comunicat de presă, că au declanșat procedurile legale pentru anularea turului doi, invocând fraude electorale grave.

„Alegerile au fost marcate de fraude electorale grave, documentate și semnalate din multiple surse, iar ceea ce s-a petrecut NU poate fi trecut sub tăcere”, se arată într-un comunicat al CPL.

Asociația nu detaliază exact ce fraude reclamă. În schimb, le solicită amenilor să trimită „de urgență orice dovadă, mărturie, înregistrare sau document relevant” privind „nereguli electorale”.

„Tăcerea este complicitate. Nu lăsați adevărul să fie îngropat. Suntem convinși că România a fost supusă unor acțiuni coordonate de deturnare a procesului democratic, începută încă din decembrie 2024 – o lovitură de stat mascată, care folosește instrumentele statului împotriva propriilor cetățeni”, mai transmite Asociația.

Aceeași asociație a fost, în trecut, susținătoarea lui Călin Georgescu și l-a ajutat în anumite demersuri judecătorești.

Potrivit legii, după încheierea votării pot fi depuse cereri de contestare a procesului electoral timp de trei zile. Contestația trebuie însoțită de dovezi care să arate clar vreo fraudă electorală.

Biroul Electoral Central a înaintat deja către CCR procesele verbale prin care arată rezultatele votului de la alegerile prezidențiale. După ședința de astăzi, judecătorii CCR se vor întruni joi pentru validarea alegerilor.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE