Președintele Nicușor Dan a declarat că formarea Guvernului reprezintă o urgență, iar acesta trebuie să fie sprijinit de o majoritate parlamentară pentru a transmite că există stabilitate în România. Noul șef al statului a precizat că discuțiile pentru alcătuirea noului Executiv nu pornesc de la nume de persoane, ci de la problema deficitului.
„În primul rând trebuie să avem un Guvern sprijinit de o majoritate parlamentară. Asta înseamnă că dăm predictibilitate, spunem potențialilor investitori și a celor prezenți în România că există stabilitate și deci că nu se întâmplă ca ei să vină în România și peste șase luni se schimbă Guvernul și nu se știe ce se întâmplă. Asta este o urgență.
Sper că rezolvăm chestiunea asta în următoarele unu-două luni, ca să avem o predicție pe politica noastră fiscală 2025-2026, după care odată ce rezolvăm problema deficitului, e nevoie de specialiști care să fie implicați în definirea acestor strategii sectoriale pentru noi”, a afirmat noul președinte al României, după depunerea jurământului în Parlament.
Întrebat de posibilitatea ca PSD să nu intre la guvernare, Nicușor Dan a menționat că „în fața interesului național un partid nu poate să spună nu.”
„Este în interesul național al României ca în acest moment să aibă un Guvern sprijinit de o majoritate parlamentară, pentru a da stabilitate, predictibilitate, să reușim să ne împrumutăm mai ieftin decât ne împrumutăm. Cred că în fața interesului național un partid nu poate să spună nu”, a afirmat șeful statului.
De asemenea, Nicușor Dan a punctat că „reformele fiscale sunt inevitabile”, iar, în privința componenței Guvernului, a atras atenția că „nu se poate să schimbi fără să nu schimbi nimic”.
„Sunt discuții tehnice care pornesc cu mult înainte de nume de persoane. Pornesc de la problema deficitului”, a explicat el.
Nicușor Dan, despre numirea unui premier din partea PSD: „Urgența este să avem un Guvern”
„Toate acestea sunt discuții absolut legitime. Toată lumea vrea să conducă. Bineînțeles, oamenii au mandat de la cetățeni. Toate acestea vor fi discutate. Urgența este să avem un Guvern cu o majoritate parlamentară care să asume niște măsuri de reformă fiscală.
Ar fi bine ca oamenii pe care românii îi văd că nu fie exact cei pe care i-au respins la vot”, a mai spus fostul primar general.
Nicușor Dan vrea discuții cu Comisia Europeană pentru a nu pierde fondurile europene
„Este o discuție care este în curs cu Comisia Europeană. Sunt foarte optimist că oamenii de acolo dau credit noii puteri de la București, că nu poți să faci în câteva zile ce nu s-a făcut în câțiva ani.
Până la discuția despre fondurile europene, discuția este îndepărtată. Problema este de credibilitate pe piețele financiare și în zona de investiții.
Problema este rata mare a dobânzii pe care o plătim în momentul ăsta. Ceea ce noi trebuie să facem este să dăm un plan 2025-2026 din care să rezulte reducerea deficitului și să dea și un plan de stabilitate”, a afirmat președintele României.
Cum vrea Nicușor Dan să scadă deficitul
„30 de miliarde înseamnă diferența între 9% deficit din PIB și 7,5% deficit din PIB. Aceste 30 de miliarde pot să fie reduceri de cheltuieli, pot să fie transferuri în interiorul PNRR-ului între capitole la care nu am excelat cu capitole la care am excelat. Mai sunt niște măsuri pe care trebuie să le avem în vedere, dar e o discuție tehnică. Încă trebuie să așteptăm sfârșitul săptămânii viitoare ca să vedem poziția partidelor”, am mai spus Nicușor Dan.
Nicușor Dan, despre politica externă a României: Trebuie să păstrăm direcția și să creștem intensitatea.
„Politica externă a României a avut o direcție bună, dar o intensitate foarte scăzută. Trebuie să păstrăm direcția și să creștem intensitatea. (...) Sunt discuții pe canale diplomatice cu Administrația americană. Sunt discuții pe toate canalele diplomatice pentru că firesc să fie așa”, a spus noul președinte.
Nicușor Dan a mai spus că își dorește ca prima vizită externă ar vrea să o efectueze la Chișinău, însă a dat de înțeles că „e posibil să fie una la Bruxelles înainte”.