Regele Charles și regina Camilla vizitează Canada, în ceea ce este considerată o vizită istorică. Aceasta va dura două zile.
UPDATE: Regele Charles și regina Camilla au ajuns în Canada.
UPDATE: Regele Charles și regina Camilla au ajuns în Canada. Ei au aterizat la Ottawa în jurul orei locale 13:15 (21:15 ora României). Ei au fost întâmpinați de membri ai Poliției Regale Canadiene Călare și ai Forțelor Armate Canadiene. Pe pistă îi așteptau prim-ministrul Mark Carney, soția sa, Diana Fox Carney, guvernatorul general al Canadei, Mary Simon, și alți demnitari. De asemenea, ei au fost întâmpinați de lideri naționali indigeni.
Este o vizită menită să sublinieze suveranitatea Canadei în fața tensiunilor cu SUA.
Până la finalul zilei, regele și regina se vor întâlni cu oficiali și cu oameni din comunitate. Apoi marți, cei doi vor rosti, în Parlament, Discursul Tronului, în care vor fi prezentate prioritățile și obiectivele guvernului.
Este prima dată, după 1977, când un monarh a mai rostit Discursul Tronului, în Canada.
Vizita Regelui Charles va dura două zile
Pentru prima oară în aproape 70 de ani, suveranul britanic va deschide sesiunea Parlamentului de la Ottawa, în calitate de șef al statului. Așa-numitul discurs al tronului este și un semnal diplomatic adresat președintelui american, care a vorbit insistent despre anexarea Canadei.
Regele Charles și regina Camilla sosesc în Canada, într-o vizită istorică având în vedere amenințările lansate de Donald Trump. Discursul tronului va marca deschiderea sesiunii parlamentare și se va concentra, potrivit tradiției, asupra priorităților guvernului de la Ottawa.
De altfel, discursul este redactat în colaborare cu guvernul canadian. Încă nu știm dacă suveranul britanic se va adresa în limba franceză sau în engleză.
Analiștii se așteaptă ca Charles să dea un mesaj clar și răspicat de solidaritate cu Canada
Analiștii citați de presa britanică se așteaptă ca Charles să dea un mesaj clar și răspicat de solidaritate cu Canada și de reafirmare a suveranității, în fața amenințărilor lui Trump potrivit cărora Canada va deveni al 51-lea stat american.
Suveranul a fost invitat în Canada de premierul liberal. Acesta a fost primit la Palatul Buckingham imediat după câștigarea alegerilor. Premierul Mark Carney și-a desfășurat campania electorală pe o platformă în mare parte anti-Trump și a reiterat că țara sa va rămâne întotdeauna suverană, independentă și liberă.
Premierul Canadei: „Avem un ferm un apărător în suveranul nostru”
Mark Carney, premierul Canadei: Vreau să încep prin a-mi exprima profunda recunoștință față de Majestatea Sa Regele Charles al III-lea, pentru primirea călduroasă și ospitalitatea generoasă pe care mi-a arătat-o mie, pe care a arătat-o Canadei. Cu primirea de astăzi, avem un ferm un apărător în suveranul nostru.
Discursul regelui nu va fi marcat totuși de fastul deschiderii sesiunii de la Londra. Charles va fi îmbrăcat în costum și nu va purta mantia regală și nici coroana, iar intervenția ar urma să dureze în jur de 25 de minute.
Regele Charles va transmite susținerea pentru Canada suverană
În același timp, experții în probleme de monrahie spun că Charles, care este cunoscut pentru tonul diplomatic, va transmite susținerea pentru Canada suverană în așa fel încât să nu-l ostilizeze pe președintele american.
Președinte care, la rândul său, a fost invitat pentru o vizită de stat la Londra. Scrisoarea regelui i-a fost înmânată direct de premierul Keir Starmer chiar în Biroul Oval. Donald Trump ar fi astfel singurul președinte care are parte de două vizite la cel mai înalt nivel, la Palatul Buckingham. evenimentul ar putea loc în septembrie.