Consultări la Cotroceni. Kelemen Hunor: Suntem dispuși să ne asumăm responsabilitatea guvernării, cu bune și cu rele

Discuțiile maraton de la Palatul Cotroceni, întinse pe durata a peste zece ore, au inclus consultări cu toate formațiunile politice, printre care și UDMR. Delegația Uniunii Democrate Maghiare din România a fost condusă de Kelemen Hunor și i-a inclus pe Cseke Attila, Tanczos Barna, Lorand Turos, Antal Arpad și Miklos Zoltan. UDMR a fost cea de-a patra formațiune invitată la consultări de către președintele României. După discuțiile cu reprezentanții grupului minorităților naționale, șeful statului ar fi trebuit să aibă consultări cu reprezentanții AUR și ai partidului S.O.S. România, programați la ora 16:00.

Kelemen Hunor, la Cotroceni: Am discutat despre posibilitatea formării unei coaliții majoritare / Să găsim soluții echilibrate despre problemele deficitului

Kelemen Hunor, președintele UDMR: „Am discutat un pic și despre posibilitatea unui Guvern cu susținere majoritară în Parlament, deci o coaliție majoritară. Am spus că, în acest moment, problemele deficitului bugetar trebuie abordate cu foarte multă seriozitate și trebuie să găsim soluții echilibrate, fiindcă prima provocare este să aducem în acest an venituri în plus de aproape 30 de miliarde dacă vrem să ajungem la un deficit de 7%. Dar acest lucru nu se poate face nici prin creșterea impozitelor sau taxelor, nici prin tăierea cheltuielilor. Doar mergând într-o direcție sau în altă direcție ar însemna un dezechilibru bugetar, un dezechilibru care ar însemna și tensiuni în societate.

Deci, e nevoie de o abordare echilibrată și trebuie să găsim acele măsuri prin care - pe termen mediu, pe termen lung - se poate arăta societății că orice sacrificiu privind reducerea deficitului bugetar aduce - pe termen mediu și pe termen lung - bunăstare și o speranță pentru fiecare om, pentru fiecare familie”, a spus acesta, după discuțiile de miercuri cu Nicușor Dan, la Cotroceni.

Președintele UDMR a mai spus și că urmează „discuții aplicate” cu specialiștii formațiunilor politice, „probabil începând de mâine”.

„Vom discuta toate aspectele, inclusiv cele legate de taxe și impozite și reducerea cheltuielilor în aparatul administrativ bugetar, mai ales în administrația centrală, dar nu vom putea ocoli nici celelalte aspecte legate de cheltuielile exagerate sau, de foarte multe, insuficient argumentate. Trebuie să fim conștienți că reducerea investițiilor nu este o soluție. Ca să putem să menținem economia funcțională, aceste investiții publice trebuie să rămână, dar e nevoie de o rediscutare cu Comisia a PNRR-ului, în sensul de a muta sume acolo unde există proiecte mature și unde se pot realiza investițiile până la sfârșitul perioadei de punere în aplicare a PNRR-ului, adică anul viitor, august 2026. Asta înseamnă că vor fi investiții care nu pot fi realizate în această perioadă pentru că nu au fost pregătite anul trecut, nu au fost proiectele făcute în așa fel încât investiția să fie în derulare - aici vedem și în sistemul sanitar, și în alte domenii, la mediu, o întârziere, și sunt zone unde se pot absorbi mai mulți bani, deci o renegociere a PNRR-ului trebuie făcută cât mai repede. Suntem pregătiți să intrăm la aceste discuții începând de mâine (n.r. joi) și suntem dispuși să ne asumăm și guvernarea și, bineînțeles, responsabilitatea guvernării. Cu bune și cu rele”, a mai spus Kelemen Hunor.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE