Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Consiliul JAI. Declarațiile comisarului european pentru afaceri interne, Ylva Johansson: „România și Bulgaria demonstrează că pot face parte din Schengen”

Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) al Uniunii Europene se desfășoară între 19 - 20 octombrie 2023, la Luxemburg, și sunt abordate mai multe teme precum azilul şi migraţia, spaţiul Schengen, combaterea abuzului sexual asupra copiilor sau războiul din Ucraina.

Oficialii europeni au făcut, joi, mai multe declarații.

Ylva Johansson, comisar EU pentru afaceri interne: „Am discutat astăzi și despre cum putem preveni radicalizarea tinerilor prin intermediul Internetului, care sunt în pericol încă de la vârsta de 14 ani să fie radicalizați, iar asta cere acțiuni mai concrete în această zonă”.

„Aș vrea să vorbesc și despre ceva care este important pentru mine, ascultându-I pe toți miniștrii de la această întâlnire a Consiliului este clar că este important și pentru ei. Este vorba despre cum îi putem trimite înapoi pe cei care sunt din alte țări și nu au dreptul să rămână în Uniunea Europeană. E important pentru noi atacul terorist din Bruxelles, al unui cetățean tunisian care a venit în Europa acum 12 ani. A fost aici încă din 2011, fără să aibă dreptul să rămână în Europa, a avut cereri de azil care i-au fost refuzate de mai multe ori. Nu e acum momentul să învinovățim pe cineva, dar ar trebui să fie un semnal de alarmă. Tunisia e o țară cu care colaborăm pentru întoarcerea naționalilor de acolo, trebuie să facem mai bine în plan intern. Putem face mult mai multe (…)”.

Ylva Johansson, comisar EU pentru afaceri interne: „Trebuie să închidem bucla între hotărâre și punerea în aplicare (…) Vestea bună este că facem progrese. În acest an, avem o rată de efectuare a întoarcerilor migranților cu 27% mai mare decât anul trecut. Deci, se merge într-o direcție bună”. 

„(…) Am vorbit, de asemenea, despre frontierele externe și am putut să le spun miniștrilor că am primit un raport de progres din partea Comisiei în ceea ce privește proiectul pilot din Bulgaria și România la frontierele lor externe cu Serbia și Turcia, iar rezultatele sunt excelente. Putem vedea cu adevărat cum aceste două state membre pun în aplicare, cu ajutorul noii legislații, ceea ce va veni odată cu pactul, și că au rezultate foarte bune în ceea ce privește prevenirea sosirilor ilegale, dar și returnarea migranților ilegali care au intrat în țările lor. Așadar, a fost o veste bună și sper că acest lucru va face posibilă luarea deciziei absolut necesare de a permite Bulgariei și României să intre în zona Shengen, deja sub președinția spaniolă”.

România și Bulgaria aparțin spațiului Schengen, îndeplinesc criteriile, demonstrează că sunt într-adevăr angajate în protejarea frontierelor externe și că vor face parte cu adevărat din spațiul Schengen, da, sunt optimistă și, bineînțeles, vor fi alegeri în Olanda în noiembrie, știm asta, așa că este dificil pentru ei să vină cu un răspuns clar, dar da, sunt optimistă”.

„Vom munci din greu, pentru că angajamentul nostru este unit, încercăm să facem tot ce este mai bine și sperăm și ne dorim ca integrarea deplină în zona Schengen să fie reală la sfârșitul acestui an”.

„Prioritizez în mod constant acest lucru, extinderea Schengen, în multe contexte, în special, desigur, cu țările cele mai vizate, cele pe care trebuie să le convingem pentru votul lor din decembrie, dar și cu Bulgaria și România, dar acest lucru nu a fost abordat astăzi în Consiliu”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE