Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Concedieri la Tesla. Zeci de oameni au fost dați afară, la o zi după ce au promovat formarea unui sindicat

Producătorul de mașini electrice Tesla a concediat zeci de angajați din cadrul uzinei sale din orașul american Buffalo. Muncitorii ce făceau parte din departamentul Autopilot au fost dați afară, la o zi după ce au lansat o campanie pentru a înființa un sindicat, conform organizației Tesla Workers United. De cealaltă parte, reprezentanții Tesla au precizat că destituirile nu au legătură cu acțiunile sindicale, relatează AP.

Angajații uzinei Tesla din Buffalo au primit miercuri seara un e-mail prin care li s-a reamintit despre o nouă politică a companiei care interzice înregistrarea ședințelor, fără a avea permisiunea tuturor participanților la discuții, au precizat reprezentanții sindicatului Tesla Workers United (TWU). Sindicaliștii susțin că astfel de restricții încalcă legislația federală a muncii și cea a statului New York privind consimțământul pentru înregistrarea conversațiilor.

„Suntem revoltați. Acest lucru nu ne va opri (...) Vor să ne sperie, dar cred că tocmai au declanșat o debandadă”, a declarat Sara Costantino, o angajată Tesla, potrivit sursei citate.

În schimb, conducerea Tesla a anunțat, într-un comunicat, că angajații concediați au avut performanțe slabe, iar evaluarea acestora a avut loc înainte anunțării campaniei prin care era promovată înființarea sindicatului. Lista angajaților concediați a fost finalizată pe 3 februarie, iar Tesla a luat cunoștință de activitățile de organizare sindicală pe 13 februarie, a precizat compania.

"Am aflat ulterior că unul din cei 27 de angajați afectați făcea parte oficial din campania sindicală", au afirmat reprezentanții Tesla.

Sindicaliștii TWU consideră că aceste concedieri sunt inacceptabile, iar așteptările pe care Tesla le are de la angajați sunt „nedrepte, de neîndeplinit și ambigue”. De asemenea, au depus o plângere la Consiliul Naţional pentru Relaţii de Muncă din SUA (NLRB) în care au acuzat compania Tesla de practici neloiale față de angajați. Conducerea Tesla este acuzată că „a dat afară aceste persoane, ca represalii față de activitățile sindicale”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE