Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Tesla va pune la dispoziție rețeaua sa de stații de încărcare tuturor proprietarilor de mașini electrice. Reacția lui Elon Musk după decizia Casei Albe

Publicat de: Răzvan Mihalașcu

Compania Tesla va pune unele dintre stațiile sale de încărcare la dispoziția tuturor proprietarilor de mașini electrice din Statele Unite până la sfârșitul anului viitor, în baza unui nou plan anunțat miercuri de Casa Albă. Astfel, cel puțin 7.500 de stații de încărcare rapidă din rețeaua Tesla și cele din cadrul „destination chargers” montate la hoteluri sau în stațiuni turistice vor fi accesibile șoferilor care conduc vehicule electrice până la sfârșitul anului 2024.

Prin deschiderea celei mai mari rețele de încărcare către toți șoferii, Casa Albă vrea să promoveze folosirea mașinilor electrice, unul dintre elementele principale ale strategiei președintelui Joe Biden de a combate schimbările climatice. Obiectivul stabilit de administrația de la Washington este ca vehiculele electrice să reprezinte 50% dintre vânzările de mașini noi de pe piața din Statele Unite. De asemenea, Joe Biden a promis că va instala 500.000 de stații de încărcare, precum și o rețea de încărcătoare rapide pentru a acoperi rețeaua națională de autostrăzi de aproape 86.000 de kilometri, potrivit AP.

„Așa cum a spus președintele Biden, marea călătorie cu mașina în SUA va fi electrificată”, a declarat Mitch Landrieu, un consilier de la Casa Albă responsil cu monitorizarea implementării legii privind infrastructura, promulgată de Biden în 2021.

În curând, încărcarea unei mașini electrice „va fi la fel de accesibilă precum alimentarea la o benzinărie”, a precizat Landrieu.

Deschiderea stațiilor de încărcare Tesla către toți șoferii de mașini electrice include aplicarea de noi standarde, în așa fel încât rețelele de încărcare să fie accesibile tuturor cetățenilor americani.

„Indiferent de marca mașinii electrice pe care o ai, vrem să ne asigurăm că vei putea să o conectezi la stație, vei cunoaște prețul pe care-l vei plăti și o vei încărca într-un mod predictibil și ușor”, a explicat secretarul american pentru Transporturi, Pete Buttigieg, potrivit sursei citate.

Standardele impuse de autoritățile prevăd că stațiile de încărcare pentru mașinile electrice vor fi realizate în Statele Unite. Până în iulie 2024, 55% din costurile tuturor componentelor trebuie să provină din SUA.

În schimb, producătorii auto au avertizat, încă dinaintea intrării în vigoare a legii, că impunerea obligativității ca piesele să fie produse în Statele Unite ar putea afecta popularizarea mașinilor electrice.

Chiar dacă l-a criticat pe Musk pe mai multe teme, președintele american Joe Biden l-a lăudat ulterior pe miliardar.

Decizia lui Musk de a pune la dispoziție rețeaua de stații de încărcare tuturor șoferilor este „mare lucru și va face o mare diferență”, a scris Joe Biden pe Twitter, rețeaua pe care Musk a cumpărat-o în 2022.

În replică, Elon Musk i-a mulțumit lui Biden, spunând că „Tesla se bucură să susțină ceilalți proprietari de mașini electrice prin intermediul rețelei noastre Supercharger”.

Ulterior, Tesla a crescut prețurile pentru SUV-ul Model Y, la doar câteva ore după anunțul făcut de Trezoreria SUA.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE